Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια

Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια

Αναλυτικά οι δράσεις του προγράμματος ψηφιακής αναβάθμισης και οι επιταγές που θα δοθούν σε επιχειρήσεις - Σε ποιες δράσεις θα διατεθούν τα 162,4 εκατ. ευρώ - Τα ποσά επιδότησης ανά περίπτωση (Πίνακες)

POS
Σαρωτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των μηχανημάτων πληρωμής POS, την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών, την εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων, έρχεται μέσα στο προσεχές διάστημα και μάλιστα, με... επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Με ένα προϋπολογισμό ύψους 162,440 εκατ ευρω (εκ των οποίων τα 81,2 εκατ. ευρώ διατεθούν φέτος) προκηρύχθηκε το έργο της «Αναβάθμισης Ταμειακών μηχανών, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και μηχανισμών ηλεκτρονικών πληρωμών». Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την κουπόνια-voucher σε επιχειρήσεις προκειμένου να αναβαθμίσουν τα μηχανήματα POS (περίπου 100.000 συσκευές) αλλά και τις ταμειακές μηχανές εάν δεν το έχουν ήδη κάνει ( 500.000 συσκευές). Τα κουπόνια αυτά θα είναι της τάξης των 150 – 350 ανά περίπτωση και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν πολλές ενισχύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος τους.

Στόχος είναι, μέσα από αυτήν την αναβάθμιση, οι ταμειακές και τα POS να μπορούν να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα για κάθε συναλλαγή στα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος επιμερίζεται ως εξής:

Για τις δαπάνες της Κατηγορίας 1 (Αντικατάσταση EFT/POS), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 15.000.000,00€.
Για τις δαπάνες της Κατηγορίας 2 (Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 20.000.000,00€.
Για τις δαπάνες της κατηγορίας 3 (Πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 33.210.000,00€.
Κλείσιμο
Για τις δαπάνες της κατηγορίας 4 (Αναβάθμιση ΦΤΜ, ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με POS), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 37.000.000,00€.
Για τις δαπάνες της κατηγορίας 5 (Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 45.500.000,00€.
Για τις δαπάνες της κατηγορίας 6 (Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών), ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως του ποσού των 11.730.000,00€.

eik_1
eik_2



Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος (αναμένεται να εντός Ιουνίου- Ιουλίου), το κουπόνι θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε ειδική πλατφόρμα αγοράς (Digital Marketplace) όπου θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι επιχειρήσεις. Δηλαδή θα υπάρχει μια λίστα με τους εγκεκριμένους προμηθευτές που θα «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα τις προσφερόμενες τεχνολογικές εφαρμογές (Pos, Ταμειακές κ.α.).

Οι επιχειρήσεις, αφού επιλέξουν τα προϊόντα που χρειάζονται, θα λαμβάνουν το «κουπόνι» ενίσχυσης. Μετέπειτα, κάθε επιδότηση θα ελέγχεται ως προς διάφορες τυπικές διαστάσεις, όπως επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης, καταβολή ιδίας συμμετοχής από τις επιχειρήσεις, εξοφλήσεις κλπ.

Το πρόγραμμα έχει στόχευση: Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS (με στόχο την παράλληλη αποστολή στοιχείων στην εφορία), εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί νέες ταμειακές μηχανές κλειστού τύπου που έχουν διασυνδεθεί με την εφορία. Με αυτές τις μηχανές η εφορία ενώ γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά δεν έχει στην διάθεση της τα στοιχεία της πληρωμής, αν δηλαδή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσει εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει την απόδειξη λιανικής στις συναλλαγές που είχαν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.




Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκτονία γυμναστή: Έτοιμη να καταθέσει η 50χρονη γυναίκα «αράχνη» - Ζητά άρση του τραπεζικού της απορρήτου

Τραγωδία στη Φλόριντα: Αγοράκι 2 ετών πυροβόλησε άθελα του και σκότωσε τον πατέρα του

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης