Κεταμίνη: Από pet shop και φαρμακείο μπορεί να προμηθευτεί κάποιος την ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

Κεταμίνη: Από pet shop και φαρμακείο μπορεί να προμηθευτεί κάποιος την ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

Την κεταμίνη μπορεί κάποιος να την αγοράσει από pet shop και φαρμακείο κατόπιν συνταγής, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής

ketamini12
Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από χθες το απόγευμα μετά τις αποκαλύψεις ότι βρέθηκε σε πολύ μεγάλη ποσότητα κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, μία ουσία που οδήγησε στον θάνατό της.

Την κεταμίνη μπορεί κάποιος να την αγοράσει από pet shop και φαρμακείο κατόπιν συνταγής, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιφέρει απώλεια ζωής μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να προκαλεί ασφυκτικό θάνατο, πάντα εφόσον χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα. Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις, όμως, έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της, ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης. Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ιδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη, το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές.

Κλείσιμο
Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση, ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι επιστήμονες συμπληρώνουν το ένα από τα κομμάτια του παζλ των θανάτων των τριών κοριτσιών της Πάτρας, που πέθαναν σε διάστημα 30 μηνών. Από τις έως σήμερα αναλύσεις που έχουν γίνει, μόνο η συγκεκριμένη ουσία φαρμάκου κρίνεται «ύποπτη» και για το λόγο αυτό μετρήθηκε αλλεπάλληλα, προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβής ποσότητά της!

Οσον αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημα, το κοριτσάκι όπως έχει γίνει γνωστό, λάμβανε μεταξύ άλλων αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Ετσι, σε περίπτωση που η ύποπτη ουσία έχει εντοπιστεί εντός των παραπάνω σκευασμάτων, θα αναλυθεί το ύψος των ποσοτήτων που είχαν χορηγηθεί στο κοριτσάκι. Δηλαδή, εάν ήταν στα όρια της επιτρεπτής δοσολογίας ή εάν δίνονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες, οι οποίες όχι μόνο δεν θα βοηθούσαν στη θεραπεία της, αλλά θα προκαλούσαν τοξικότητα στον οργανισμό της. Σε πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά της Τζωρτζίνας χορηγούνται φάρμακα, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων.

Εάν δοθούν, όμως, για αρκετό χρονικό διάστημα σε μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια δόσεις, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρωση και Δικαιοσύνη μετά θάνατον για τη Τζωρτζίνα: Η ζωγραφιά- «κραυγή» και τα «σήματα κινδύνου»  που έφεραν την εξιχνίαση

Έληξε η «πολιορκία» εξαγριωμένων κατοίκων στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου και αποχώρησαν οι συγγενείς

Οι αρχές κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας πως χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης