Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ: Ζητούσαν λύτρα οι χάκερς, δεν μπήκε σε συζήτηση η εταιρεία

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ: Ζητούσαν λύτρα οι χάκερς, δεν μπήκε σε συζήτηση η εταιρεία

Κερκόπορτα για την «εισβολή» των χάκερ στα συστήματα των ΕΛΤΑ αποτέλεσε ο απαρχαιωμένος πληροφοριακός εξοπλισμός

elta
Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι χάκερ που οργάνωσαν την επίθεση ζητούσαν λύτρα για να «απελευθερώσουν» τις υπηρεσίες που είχαν ουσιαστικά δεσμεύσει. Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο τις θυρίδες και το σύστημα μεταφοράς πακέτων των ΕΛΤΑ, ωστόσο η διοίκηση του οργανισμού δεν μπήκε ποτέ σε διάλογο με τους χάκερ για την καταβολή λύτρων, αλλά οι τεχνικοί της προσπάθησαν να ανακτήσουν τις χαμένες υπηρεσίες. 

Κερκόπορτα για την «εισβολή» των χάκερ στα συστήματα των ΕΛΤΑ αποτέλεσε ο απαρχαιωμένος πληροφοριακός εξοπλισμός που τους επέτρεψε να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία.

Η ΕΥΠ έχει προχωρήσει ήδη την έρευνά της και σύμφωνα με την εφημερίδα έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις από την επίθεση. 

Τα ΕΛΤΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πρόσφατα ότι: «Προσδιορίστηκε ότι η στοχευμένη κυβερνοεπίθεση, που είχε στόχο την κρυπτογράφηση των κρίσιμων συστημάτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ, ξεκίνησε από κακόβουλο λογισμικό μηδενικού χρόνου, το οποίο εγκαταστάθηκε σε σταθμό εργασίας και με την τεχνική https reverse shell συνδέθηκε σε υπολογιστικό σύστημα, το οποίο ελεγχόταν από ομάδα κυβερνοεγκληματιών.

Για την επίλυση του τεχνικά δύσκολου αυτού έργου εξετάζονται ένα προς ένα περισσότερα από 2.500 τερματικά συστήματα για λόγους ΙΤ ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα εγκαθίστανται και προγράμματα agents. Στόχος, η άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος, η ασφάλεια όλων των δεδομένων και η ταχύτερη εξομάλυνση στη λειτουργία των καταστημάτων».



Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Ήμελλος: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία φλερτάρει με έναν παγκόσμιο πόλεμο»

Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας


Καιρός: Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης