Από την «Μπόμπενα» στο MasterChef: Η ιστορία του Δημήτρη Ταϊρίδη και της θρυλικής ψαροταβέρνας της Καισαριανής

Από την «Μπόμπενα» στο MasterChef: Η ιστορία του Δημήτρη Ταϊρίδη και της θρυλικής ψαροταβέρνας της Καισαριανής

Η διαδρομή του Δημήτρη Ταϊρίδη, που ξεκίνησε να δουλεύει μικρό παιδί στο καφενείο του πατέρα του, άφησε το σχολείο για τη μαγειρική και έστησε, μακριά από τις «σικάτες» περιοχές της Αθήνας, ένα μαγαζί που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του

tairidis-arthro
Σε ένα στενάκι της Καισαριανής πριν από δεκαετίες ένας πιτσιρικάς, μαθητής του δημοτικού ακόμη, βάζει τελάρα και ανεβαίνει πάνω τους για να φτάνει την βρύση πάνω από τον νεροχύτη του καφενείου που ανήκε στον πατέρα του.

«Μπόμπο, πιάσε δυο ουζάκια με μεζέ, ό,τι υπάρχει» λέει ένας πελάτης στον ιδιοκτήτη του καφενείου, που είναι ο πατέρας του μικρού, τότε, Δημήτρη Ταϊρίδη. Αυτού που έμελλε να στήσει μια εμβληματική ψαροταβέρνα στην Καισαριανή όπου μεγάλωσε, λίγα στενά πιο κάτω από το παλιό καφενείο του πατέρα του, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Την ονόμασε «Μπόμπενα» για να τον τιμήσει αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή, παραφράζοντας το παρατσούκλι Μπόμπος, που είχαν κολλήσει στον μπαμπά του φίλοι και πελάτες, επειδή έμοιαζε με τον ομώνυμο κινηματογραφικό ήρωα των ιταλικών κωμωδιών.

MasterChef 2022 - Επεισόδιο 1 - Δημήτρης - Audition


Όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Δημήτρης, αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια, «η μέρα ξεκινούσε με καφέ, αλλά όσο περνούσε η ώρα πηγαίναμε στα μεζεδάκια. Τότε σερβίραμε ούζο με καραβίδες και φασολάδα. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε στάνταρ κατάλογος. Ό,τι έκανε κέφι του πατέρα μου, έμπαινε στην κουζίνα και το έφτιαχνε. Επρόκειτο για τέτοιες νοστιμιές, που οι πελάτες τσιμπολογούσαν από τα τηγάνια, πριν οι μεζέδες καταλήξουν στα πιάτα».

Κλείσιμο
Μεγαλώνοντας, αφήνει το σχολείο στη μέση, αφού η μαγειρική έχει γίνει το μεγάλο πάθος του και ξεκινάει τη διαδρομή του στις κατσαρόλες και στα τηγάνια ως βοηθός σεφ στη Σαντορίνη. Επέστρεψε στην Αθήνα για να δουλέψει στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, μαζεύοντας λεφτά για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

bombena-1


Πέρασε όλη η Αθήνα!

Στην οδό Αναξαγόρα 46-48 βρίσκει τον ιδανικό χώρο για την ψαροταβέρνα των ονείρων του, με το λευκό να κυριαρχεί σαν χρώμα σχεδόν παντού. Θέλοντας, εκτός από τον πατέρα του, να τιμήσει και τη μητέρα του, την βαφτίζει «Μπόμπενα» και δεν ακολουθεί την πεπατημένη γνωστών εστιατορίων που ειδικεύονται στα θαλασσινά.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της δεν υπάρχει κατάλογος. Το μενού βασίζεται αποκλειστικά στα φρέσκα ψάρια που έρχονται στο μαγαζί από το Αιγαίο και ο Ταϊρίδης, που θέλει την καλύτερη ποιότητα, αναζητά τον... αφρό, όπως είχε δηλώσει στο Olive magazine. «Ήθελα να έχω ό,τι καλύτερο στο μαγαζί μου. Όταν έχεις αφρό, εκείνος που ξέρει να φάει θα το εκτιμήσει. Ρώτησα ποιος είναι ο καλύτερος έμπορος φρέσκων ψαριών στην αγορά και πήγα να τον βρω. Είχα διακόσιες χιλιάδες δραχμές στην τσέπη και ήμουν αποφασισμένος να τα ξοδέψω σε ψάρια κι αστακούς. Το πρώτο βράδυ, λοιπόν, που πήγα στον έμπορο, μου λέει ‘δεν πουλάω σε ψαροταβέρνες’. Το δεύτερο βράδυ μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνω πελάτης του, ενώ στο τρίτο με άφησε να περιμένω μέχρι το χάραμα που επέστρεψε από το ψάρεμα, ώστε να το σκεφτεί. Έμεινα να περιμένω ξάγρυπνος όλο το βράδυ. Τελικά μου πούλησε και αυτή ήταν η απαρχή μια καλής συνεργασίας».

H «Μπόμπενα» αρχίζει να συζητιέται για την περίφημη αστακομακαρονάδα της και μια ψαρόσουπα, στην οποία υποκλίνονταν επώνυμοι και ανώνυμοι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς την διαφημίζει παντού, πηγαίνει μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, δυνατοί επιχειρηματίες αφήνουν το Κολωνάκι και τον Πειραιά και ανηφορίζουν στην Καισαριανή για φρέσκο ψάρι, ενώ σταρ του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, καλλονές του μόντελινγκ και εκδότες συρρέουν στα τραπέζια της.

bombena-3
bombena-2


Αρμονικές συνυπάρξεις

Κάπως έτσι συνυπάρχουν αρμονικά η γλύπτρια Μάρα Καρέτσου, ο Πέτρος Κωστόπουλος με την Τζένη Μπαλατσινού, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Κώστας Σημίτης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο τελευταίος είναι ο μόνος που δεν τρώει φρέσκα όστρακα ή ψάρια στην «Μπόμπενα», οπότε υπάρχει πάντα γι’ αυτόν ένα φιλέτο, συνοδευόμενο με τα ανάλογα πειράγματα φίλων του.

Οι τελευταίοι βουτάνε απενοχοποιημένα το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί στα τηγάνια με την αστακομακαρονάδα του Δημήτρη, που προσπαθεί κάθε χρόνο να εξελίσσει την διάσημη πλέον ψαροταβέρνα του. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας υποκύπτει στις γεύσεις της «Μπόμπενας» και, αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα, η απάντηση είναι εύκολη. Ο Δημήτρης Ταϊρίδης και το προσωπικό έτρεφαν απόλυτο σεβασμό στους επώνυμους πελάτες που τιμούσαν ανελλιπώς το μαγαζί, ήξεραν ότι ήθελαν να απολαύσουν το φαγητό τους και δεν τους ενοχλούσαν για φωτογραφίες.

Στα μεγαλύτερα γευστικά φετίχ των πελατών, περίοπτη θέση κατέχουν η μπουγιαμπέσα, η κακαβιά με μπούκοβο, οι τάρτες με θαλασσινά και τα χειροποίητα λικέρ που καταφτάνουν στο τέλος του φαγητού. Μέχρι και σούσι με τραχανά εμπνεύστηκε ο πολυπράγμων σεφ, σε ένα μαγαζί που ήταν ακριβό, αλλά δεν έριξε ποτέ την ποιότητα και τις πρώτες ύλες του.

bombena-4


Κυριάρχησε για δύο δεκαετίες, μέχρι να έρθει η μέρα που λειτούργησε για τελευταία φορά, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου του 2016, αφού είχε ήδη προηγηθεί η ανακοίνωση για το κλείσιμο από τον Δημήτρη και τον αδερφό του στο foodcritic.gr.: «Μετά από 21 χρόνια πίστης και αφοσίωσης, υπηρετώντας το λειτούργημα του εστιατορίου και σεβόμενοι τις ανάγκες των πελατών μας, αποφασίσαμε να διακόψουμε τη λειτουργία μας καθώς το κυρίαρχο μέλημά μας που ήταν πάντα η παροχή υψίστης ποιότητας προς τον πελάτη, να μην μπορεί να είναι βιώσιμη επιχειρηματικά. Θέλοντας να μην υποβαθμίσουμε ό,τι με κόπο χτίσαμε τα προαναφερόμενα χρόνια, αποφασίσαμε την αναστολή της λειτουργίας της Μπόμπενας και πραγματικά λυπόμαστε γι' αυτό. Ελπίζουμε στο άμεσο ή έμμεσο χρονικό διάστημα που οι συνθήκες το επιτρέψουν, να είμαστε και πάλι κοντά σας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό που εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια κοντά μας και παρείχε τις υπηρεσίες του, φροντίζοντας για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Αύριο Κυριακή, θα λειτουργήσουμε τελευταία μέρα και θα είναι για εμάς μία ημέρα γιορτής για όλα αυτά τα χρόνια που περάσαμε κοντά σας, έχοντας ως γνώμονα την ύψιστη ποιότητα των προϊόντων μας».

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την Κυριακή, ο Δημήτρης Ταϊρίδης διαγωνίστηκε ως υποψήφιος παίχτης στο Master Chef και εμφανώς συγκινημένος ξεδίπλωσε την ιστορία της «Μπόμπενας».

Θέλει να την ανοίξει ξανά και να μπει μαζί με την μπριγκάδα του στη μυθική της κουζίνα, ενώ έξω θα έχουν μαζευτεί ανώνυμοι και επώνυμοι, περιμένοντας να ζήσουν ξανά αυτές τις ξεχωριστές βραδιές, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΟΕΕ: Συνελήφθησαν έξι άτομα την ώρα που προσπαθούσαν να «στήσουν» στέκι

Ευγένιος Τριβιζάς: «Φαντάζομαι το 2022 με ένα ουράνιο τόξο να το στεφανώνει»

Μάγια Αγγέλου: Η πρώτη μαύρη γυναίκα με το ελληνικό όνομα σε αμερικανικό νόμισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης