Μετάλλαξη Όμικρον: Σε εγρήγορση οι επιστήμονες, αναμένουν επικράτησή της μέσα στους επόμενους δύο μήνες

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε εγρήγορση οι επιστήμονες, αναμένουν επικράτησή της μέσα στους επόμενους δύο μήνες

Δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον - Με αρνητικό PCR όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα

omicron_takes_over_delta_xr
Την ούτως ή άλλως οριακή και εύθραυστη ισορροπία της χώρας μας στο πεδίο της επιδημίας κορωνοιού απειλεί η διαφαινόμενη διασπορά της νέας μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία βεβαίως έχει σημάνει ήδη συναγερμός στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αξιολόγησε χθες ως πολύ υψηλή την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμκρον στην Ευρώπη και την επικράτησή της έναντι της Δέλτα μεχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον, που ανακοίνωσε αθροιστικά την περασμένη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν προστεθεί πλέον άλλα πέντε, ενώ διερευνώνται και άλλα ύποπτα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη περιστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αττική και την Κρήτη ο χάρτης της μετάλλαξης Όμικρον περιλαμβάνει πλέον και την Πελοπόννησο.

Η Κρήτη βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» καθώς εκεί πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή Ομικρον – έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί επισήμως τρία κρούσματα. Η εικόνα από την ανάλυση των λυμάτων έχει χτυπήσει «καμπανάκι» σχετικά με πιθανή επίδραση του νέου στελέχους. Στο Ρέθυμνο το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε κατά 258% την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη, και στο Ηράκλειο κατά 109% για το ίδιο διάστημα.

Η τελική εικόνα για τα μεταλλαγμένα στελέχη αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ταυτοποίηση του νέου στελέχους στην επικράτεια και την απομόνωση των κρουσμάτων καθώς και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, μετά τις σοβαρές ενδείξεις που έχουν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτικό σε σύγκριση με εκείνο της Δέλτα και ότι μπορεί να διαφεύγει της προστασίας του εμβολίου. Πρόκειται για δύο παραμέτρους που προοιωνίζονται μεγάλο επιδημικό κύμα, με το βασικό ανάχωμα να παραμένει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Κλείσιμο
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας πολλών χωρών. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Βρετανία. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, οι νέες περιπτώσεις Όμικρον τριπλασιάστηκαν δείχνοντας ότι η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00”, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας σε μια αποφασιστική κίνηση πρόληψης για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Ομικρον σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας ενόψει και των εορτών και της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών. Τα εργαστήρια λαμβάνουν καθημερινά δείγματα προς ανάλυση, ιδιαίτερα ταξιδιωτών που ελέγχονται στα αεροδρόμια.

Η οδηγία αφορά τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους επισκέπτες της χώρας, καθώς και Ελληνες που πιθανόν βρίσκονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αναμένονται ωστόσο διευκρινίσεις για το πώς θα εισέρχονται στη χώρα οι ανήλικοι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον αυξάνονται παντού, το ίδιο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός τους θα ακολουθήσει ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα, ενώ σταδιακά τα νέα περιστατικά της μετάλλαξης θα αποσυνδέονται από ταξίδια σε άλλες χώρες, θα είναι δηλαδή περιστατικά που θα εντοπίζονται στην κοινότητα χωρίς ιστορικό ταξιδιού.

Η διασπορά στην κοινότητα θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση της Όμικρον έναντι της Δέλτα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δίμηνο. Για την κυριαρχία της Δέλτα έναντι της Άλφα είχαν χρειαστεί 5-6 εβδομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «αστειάτορας» Παναγιωτόπουλος στο εστιατόριο και οι «Αρβυλαίοι» μαζεύουν τα απόνερα

Μόνο ένας στους δύο φοιτητές παίρνει πτυχίο!

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με «πολικό» ψύχος και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης