Άρειος Πάγος: Αρνείται να δώσει στοιχεία για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων στην Ολομέλεια των δικηγόρων

Άρειος Πάγος: Αρνείται να δώσει στοιχεία για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων στην Ολομέλεια των δικηγόρων

Κλίμα έντασης ανάμεσα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και της δικηγορικής κοινότητας

areios_pagos2
Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, όπως λένε δικηγόροι, δημιούργησε ήδη κλίμα έντασης στις έως τώρα καλές σχέσεις μεταξύ της δικηγορικής κοινότητας και του Αρείου Πάγου.

Ένταση, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, η οποία κινείται καθαρά στο συντεχνιακό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και οι οίκοθεν αναβολές, έχουν περιέλθει πλέον σε επίπεδο αρνησιδικίας.

Ειδικότερα, η κυρία Γεωργίου με επιστολή της προς την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αρνείται να χορηγήσει «ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων, τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση σας από τις διοικήσεις των δικαστηρίων της Χώρας, προκειµένου να έχουµε στη διάθεσή µας επικαιροποιηµένα τα σχετικά στοιχεία», που είχε ζητήσει με έγγραφό της πριν λίγες μέρες (1.7.2021) η Ολομέλεια των προέδρων.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός στην επιστολή του αυτή, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι στην πολιτική Δικαιοσύνη εκκρεμούν σύμφωνα με στοιχεία του 2015 περίπου 800.000 υποθέσεις, με χρόνο αναμονής εκδίκασης από ένα έως τρία, κατ΄ ελάχιστον, χρόνια ανάλογα με το δικαστήριο όπου εκκρεμεί η υπόθεση.

Ακόμη, ανάφερε ο κ. Βερβεσός, ότι λόγω αυτών των καθυστερήσεων από το 1997 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περισσότερες από 360 υποθέσεις, λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Τώρα, στην επιστολή της προς την Ολομέλεια των προέδρων, η κυρία Γεωργίου, αφού κάνει αναφορά στο περιεχόμενο του «μηνύματός της» μόλις ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της, σημειώνει διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, κ.λπ. και επισημαίνει ότι «ο σκοπός υποβολής του εν λόγω αιτήματός σας ταυτίζεται με τον δικό μου, που τον συμμερίζεται μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου».

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση όμως, καταλήγει η κυρία Γεωργίου «σε ουδεμία των διατάξεων αυτών (σ.σ.: Κώδικα Δικηγόρων, κ.λπ.) βρίσκει έρεισμα το αίτημα που υποβάλατε».

Δεν παραλείπει η κυρία Γεωργίου σε άλλο σημείο να αναφέρει ότι «θεωρώ δεδομένα τη μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό που συντελούν στην εξασφάλιση του κύρους της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την εκ μέρους όλων όσων είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή μ΄ αυτήν, ικανοποίηση για τον τρόπο απονομής της».  Πάντως, αναμένεται η Ολομέλεια των προέδρων να απαντήσει στην κυρία Γεωργίου.



Ειδήσεις σήμερα: 

Εμβολιασμός ανηλίκων: Στο «τραπέζι» της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών η θωράκιση των παιδιών 12-15 ετών

Βατόπουλος για τους νέους: Δεν είναι «μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα - Έγινε αισθητός και στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης