Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: H θλίψη του Θεόδωρου, η σύγκρουση και ο «πόλεμος» με τα παιδιά του

Η διαδρομή του επιχειρηματία σημαδεύτηκε από την κόντρα με τον αδερφό του που εξομαλύνθηκε τα τελευταία χρόνια - Ακολούθησε η σκληρή αντιπαράθεση με τους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο

aggelopouloi_pateras_art_new
Η φράση του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί «η ζωή βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων και το τέλος έρχεται όταν αυτά συγκρούονται» μοιάζει απόλυτα ταιριαστή στον βίο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Ενός ανθρώπου που πάντα ήθελε να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ σε ότι αφορά το κοινωνικό του γίγνεσθαι, παρότι ήταν εις εκ των δύο κληρονόμων μιας τέραστιας οικονομικής δυναστείας. Κι όταν το 1999 ήρθε η ώρα, αυτή η δυναστεία να μοιραστεί, ο δευτερότοκος γιος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου είχε ήδη πάψει να συνυπάρχει αρμονικά με τον αδερφό του Θεόδωρο, όντας δύο αντίθετοι χαρακτήρες.

Αυτόν που στο άκουσμα της είδησης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου στεναχωρήθηκε και συγκινήθηκε, αφού τα τελευταία χρόνια οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί και δεν θύμιζα σε τίποτε τα παλιά. Πριν όμως συμβεί αυτό, ο δευτερότοκος θεωρώντας ότι αδικήθηκε από τον διαχωρισμό της περιουσίας που ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου του 1999 ο αείμνηστος πατέρας του Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχε ήδη πάρει την απόφαση να κινηθεί δικαστικά.

Σύμφωνα με αυτή, όλες οι εν Ελλάδι επιχειρήσεις πήγαιναν στον Κωνσταντίνο και όλες του εξωτερικού στον Θεόδωρο. Κάτι με το οποίο διαφώνησε εξαρχής ο μικρότερος γιος που ως χαρακτήρας δεν έμοιαζε σχεδόν καθόλου με τον Θεόδωρο, ο οποίος ήταν σαφώς πιο κοσμοπολίτης, είχε πάθος με τα συλλεκτικά ρολόγια, τα σκάφη και συναναστρεφόταν γαλαζοαίματους και ισχυρούς του επιχειρείν και του διεθνούς jet set.

Ο Κωνσταντίνος προτιμούσε την παρέα πνευματικών ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος και όπως είχε γραφτεί κατά κόρον η έλευση της Γιάννας Δασκαλάκη στην οικογένεια, απλά περιέπλεξε την κόντρα που είχε αρχίσει. Δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση του γηραιού τότε πατέρα του ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προβαίνει σε δημόσια δήλωση τονίζοντας ότι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο ήρθε στη ζωή «προσπαθεί να προκαταλάβει τις δικαστικές εξελίξεις κατά του κακού πράγματι διαχειριστού Θεοδώρου Π. Αγγελόπουλου, οικοιοποιηθέντος με διάφορα τεχνάσματα τεράστια οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον εις βάρος των δικαίων μου συμφερόντων και της προσωπικότητάς μου».
aggelopoulos_-_theodorakis
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
Ο πρωτότοκος δεν αφήνει αναπάντητη την δήλωση επισημαίνοντας ότι ο αδελφός του έχει παραιτηθεί από τα κληρονομικά δικαιώματά του, τονίζοντας ότι «οι παροχές που έλαβε υπερκαλύπτουν την κληρονομική του μερίδα». Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά πεπραγμένα του υποστηρίζει ότι «για την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων εργάστηκα συστηματικά από νεαρή ηλικία και συνέδραμα ουσιαστικά τον θείο μου Δημήτρη και τον πατέρα μας, σε αντίθεση με τον αδελφό μου Κωνσταντίνο, ο οποίος δεν μετείχε, κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας αλλά και προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε».

Ο αγωγές κατατίθενται η μία μετά τη άλλη μέχρι τον Μάρτιο του 2000 και την περίφημη συνάντηση της Ζυρίχης με παρόντα σε αυτήν τον πατέρα τους. Με την συμφωνία δημιουργούνται δύο μπλοκ επιχειρήσεων και η σκληρή δικαστική διαμάχη σταματάει προσωρινά μόνο, αφού ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εξακολουθούσε να διεκδικεί 96.000.000.000 δραχμές από τον Θεόδωρο για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως διαχειριστής της οικογενειακής περιουσίας. Στις αρχές του επόμενου έτους, ο μικρότερος αδερφός στρέφεται δικαστικά κατά του μεγαλύτερου και η μόνη στιγμή που θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, είναι ένα ζεστό απόγευμα Πέμπτης, στις 7 Ιουνίου του 2001, στη κηδεία του πατέρα τους Παναγιώτη, στο Α' Νεκροταφείο.
aggelopoulos_-_kideia_panagioti_aggelopoulou
Στιγμιότυπο από την παρουσία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στην κηδεία του πατέρα του Παναγιώτη, στις 07/06/2001- Δίπλα του η σύζυγός του Γέλη Παπαγιαννοπούλου
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θα συνεχίσει την δικαστική διαμάχη με τον αδερφό του, ζητώντας μυθικά ποσά όπως τα 490.000.000 δολάρια που απαιτούσε το 2004. Στις αγωγές του κατείχε πάντοτε περίοπτη θέση η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, την οποία κατηγορούσε για μυθικές σπατάλες όπως και τον αδερφό του.

Το μέτωπο έκλεισε τελικά και οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέρφια εξομαλύνθηκαν μετά από μια διαμάχη δεκαετιών που απασχόλησε έντονα τα media, ίσως επειδή τα είχε όλα στον μέγιστο βαθμό. Όμως αυτό δεν έγινε ή δεν προλαβε να γίνει στη δεύτερη μεγάλη ενδοοικογενειακή κόντρα του επιχειρηματία, που αποδείχθηκε ακόμη πιο σκληρή από αυτή με τον αδερφό του.

Όταν βρέθηκε απέναντι στα παιδιά του

Κλείσιμο
Η παρέα των σαρανταπεντάρηδων που έτρωγε σε ένα μεζεδοπωλείο των νοτίων προααστίων, ένα βράδυ αρχές Ιουνίου του 2018 είχε εντρυφήσει με πάθος σε μια συζήτηση με κύριους πρωταγωνιστές τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Δυο παιδιά που βρέθηκαν στην δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα τον οποίο επ' ουδενί επιζητούσαν, έχοντας απέναντι τους για μια μεγάλη μερίδα κόσμου, τον πατέρα τους, ενώ για τους ίδιους απέναντι ήταν πάντα η δεύτερη σύζυγός του Γέλη, και όχι ο μπαμπάς τους. Στην συγκεριμένη συντροφιά εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ αυτό που είπαν είναι ότι «Προσπαθούμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας από μια συμμορία. Ποτέ δεν είχαμε απέναντι από εμάς τον πατέρα μας, αλλά μια σπείρα, μια αγέλη που θέλει να καρπωθεί ότι χτίσαμε επί είκοσι χρόνια και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
aggelopoulos_-_geli_aggelopoulou
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τη σύζυγό του Γέλη Παπαγιαννοπούλου
Στην λέξη επιχειρήσεις προσθέστε την Χαλυβουργική, νατυτιλιακές εταιρίες και το βιομηχανικό πάρκο Ferrowohlen στη Ζυρίχη. Η υφαρπαγή σύμφωνα με τα δύο αδέρφια της εταιρίας αυτής άνοιξε ένα νέο δικαστικό μέτωπο, εκτός Ελλάδας αυτό, στον μακρινό Παναμά με το αποτέλεσμα της δίκης να δικαιώνει τελικά τα δύο αδέρφια, σε ένα μόνο από τα πολλά μέτωπα αυτού του πολέμου. Ειπώθηκαν αρκετά εκείνο το βράδυ από τα δύο αδέρφια που μέσω της δικαστικής οδού «έδειξαν» τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους Γέλη Παπαγιανοπούλου ως κύρια υπεύθυνη για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει.

Οι φίλοι τους ρώταγαν και άκουγαν με προσοχή τις απαντήσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή η κυρία Παπαγιαννοπούλου παρέμενε όπως διέρρεε το περιβάλλον της αμέτοχη σε ότι είχε να κάνει με την τρικυμία που «χτύπησε» μια από τις πλεόν γνωστές επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας. Υποστήριξε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από τον σύζυγό της και τους δικηγόρους του, εμμένοντας από την αρχή σε μια σιωπή που δεν έσπασε ποτέ. Για τα δύο αδέρφια, ο πατέρας τους ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο αγαπούσαν και νοιάζονταν πολύ παρά τα όσα έγιναν, αυτός για τον οποίον στο παρελθόν έφεραν τους κορυφαίους γιατρούς από την Αμερική, προκειμένου να τον σώσουν.
aggelopoulos_kai_gioi
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τα παιδιά του Γιώργο και Παναγιώτη στο περιθώριο του Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η εκ μέρους τους μίσθωση Boeing με κρεβάτι, προκειμένου να μπορέσει ο πατέρας τους να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να χειρουργηθεί.

Ο Γιώργος αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον Απρίλιο του 2013 την αδικοχαμένη πλέον σύζυγό του Ιωάννα η οποία έκανε θεραπεία στη Βοστώνη για να επιστρέψει άρον-άρον στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε από τον ίδιο του τον πατέρα ότι εισήχθη στο νοσοκομείο.

Αμφότεροι έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμασοι στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και σύμφωνα με τα δικόγραφα που έχουν κατατεθεί, ότι η υγεία του πιο δικού τους ανθρώπου, είχε επιβαρυνθεί πολύ. Τις δικές τους διαπιστώσεις ήλθε να επιβεβαιώσει και η επί σειρά ετών μόνιμη θεράπουσα ιατρός νευρολόγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Αυτός είναι και μόνος λόγος που ζήτησαν την δικαστική συμπαράσταση τον Μάρτιο του 2018 και σε καμία περίπτωση για να οικοιοποιηθούν χρήματα από τους λογαριασμούς του.

Μέτρο με το οποίο διαφώνησε κάθετα σύμφωνα με τα δικόγραφα η πλευρά του πατέρα τους, η οποία ισχυρίστηκε ότι εξακολουθούσε να παραμένει ακμαιότατος και με οξεία πνευματική διαύγεια. Στην εκδίκαση του αιτήματος της δικαστικής συμπαράστασης πριν από τρία χρόνια το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τις ιδιωτικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισαν οι δικηγόροι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε ένα από τα πολλά δικαστικά επεισόδια.

Γι' αυτό μετά την εκδίκαση της υπόθεσης η απόφαση της πρόεδρου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018, ήταν να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη ιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Σε μια υπόθεση με δεκάδες παραμέτρους, όπου διακυβεύονται ακόμη πάρα πολλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η δικαστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι τον θάνατο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Πρωταγωνιστές της τα μέλη μιας μέχρι πρότινος αγαπημένης οικογένειας όπου πατέρας και γιοι ήταν ενωμένοι και προχωρούσαν μαζί, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε το γαϊτανάκι των αγωγών και μηνύσεων από την πλευρά του πατέρα κατά των παιδιών του.

Το θρίλερ της Ζυρίχης και η Χαλυβουργική!

Μέχρι πρότινος οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος μετρούσαν αγωγές και μηνύσεις εις βάρος τους, που όλες έφεραν την υπογραφή του πατέρα τους. Οι δύο επιχειρηματίες όμως ήταν πεπεισμένοι ότι πίσω από αυτή την βιομηχανία αγωγών δεν έχει τον πρώτο ρόλο ο πατέρας τους αλλά η δεύτερη σύζυγός του Γέλη Παπαγιαννοπούλου.
panagiotis_kai_giorgos_aggelopoulos
Στιγμιότυπο με πανηγυρισμούς του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου
Η έκταση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πατέρας τους σύμφωνα με τους ίδιους αλλά και τους γιατρούς που τον εξέτασαν απλά δεν υφίστατο για την αντίθετη πλευρά. Αυτή εξακολούθησε να υποστηρίζει σθεναρά μέχρι πρότινος ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν απόλυτα ικανός στο να λαμβάνει αποφάσεις για τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του.

Μια από αυτές είναι και η Ferrowohlen, πρώην χαλυβουργείο έξω από τη Ζυρίχη που μετατράπηκε από το 2007 σε ένα από τα καλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ευρώπης.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καθορίζεται από εταιρία holding με έδρα τον Παναμά και οι μετοχές της ήταν μοιρασμένες σε τρία ισόποσα μέρη στους Κωνσταντίνο, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Αίφνης πριν από πέντε χρόνια ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι όλες οι μετοχές της ανήκουν προσωπικά σε αυτόν και όχι στην παναμέζικη εταιρία, που ανήκε σε αυτόν και τους δύο γιους του. Ισχυρίστηκε μάλιστα σύμφωνα με την δικογραφία ότι οι από 13 Νοεμβρίου του 2015 κοινές οδηγίες που είχε δώσει μαζί με τους γιους του στους διευθυντές της και είχαν ως αντικείμενο την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την μεταφορά της εταιρίας στην Ελβετία και την συγχώνευσή της με την θυγατρική της Ferrowohlen, αποτελούσαν προϊόν εξαπάτησης του.

Ισχυρισμός που σύμφωνα με τα δικόγραφα άλλαξε άρδην όταν οι σύμβουλοί του διαπίστωσαν ότι τα περί εξαπάτησης δεν είχαν αντίκρυσμα και επανήλθαν παρουσιάζοντας τοις κοινές οδηγίες του Νοεμβρίου 2015 ως δωρεά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου προς τους γιους του, την αποία αποφάσισε να ανακαλέσει λόγω αχαριστίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο επιχειρηματίας έδωσε οδηγίες στους διευθυντές της εταιρίας να προβούν μονομερώς και αυθαίρετα στην ακύρωση των ονομαστικών μετοχών που είχαν εκδοθεί νόμιμα στο όνομα των γιων του.
oikogeneia_aggelopoulou
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τα παιδιά του Παναγιώτη και Γιώργο
Τους ζήτησε να πράξουν κάτι το αδιανόητο για οποιαδήποτε έννομη τάξη του κόσμου όπως είναι η ακύρωση μετοχών των μετόχων όχι μόνο χωρίς δικαστική απόφαση ή τη συναίνεσή τους, αλλά χωρίς καν να τους ενημερώσουν. Η συνέχεια δόθηκε στις δικαστικές αίθουσες του Παναμά που δικαίωσαν τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο πριν από λίγους μήνες, όμως σύμφωνα με τα δικόγραφα που διέρρευσαν τότε στην Ferrowohlen είχαν εισβάλλει πρόσωπα ξένα, εντελώς εκτός της οικογένειας και του στενού κύκλου συνεργατών της.

Στα αμέτρητα έγγραφα της υπόθεσης αναφέρεται ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Ferrowohlen Σάκης Κοπίτσης εξαναγκάσθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση από το ΔΣ όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ως τον μοναδικό μέτοχό της. Ο Κοπίτσης, όπως ο πατέρας του αλλά και τα αδέρφια του ήταν ένα αφοσιωμένο στέλεχος της οικογένειας Αγγελοπούλου, επί δεκαετίες και αυτός που «μεταμόρφωσε» ένα παλιό χαλυβουργείο σε ένα εξαίσιο βιομηχανικό πάρκο. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η ιστορική Χαλυβουργική που ανήκει στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο νοσούσε βαριά και δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει ξανά, έχοντας χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και παντελή έλλειψη κεφαλαίων.

Η Γέλη, το Murezzan στο Σαιν Μόριτς και το έμφραγμα

Η δεύτερη σύζυγος του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου είναι μια γυναίκα που σύμφωνα με το περιβάλλον της παρέμεινε εντελώς αμέτοχη στην πενταετή δικαστική διαμάχη που συντάραξε την οικογένεια του άνδρα της. Ο αείμνηστος πλέον Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σε διάφορα δικόγραφα της υπόθεσης απέκρουε κάθε υπόνοια για εμπλοκή της Γέλης Παπαγιανοπούλου στην αντιπαράθεση με τους γιους του.

Σύμφωνα όμως με τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο η εμπλοκή αυτή τεκμηριώθηκε με σειρά εγγράφων και μαρτύρων στην εξελισσόμενη αντιδικία με τον πατέρα τους.

Τι κι αν ένας μάρτυρας βεβαίωσε σε κάποια από τις δίκες ότι η δεύτερη σύζυγος του επιχειρηματία διάγει λιτό τρόπο ζωής, χωρίς πολυτέλειες και χωρίς έντονη κοσμική ζωή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία τα παιδιά του επιχειρηματία υποστήριξαν το εντελώς αντίθετο λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η κ. Παπαγιαννοπούλου είναι αμύθητα, χάρη στα ωφελήματα που απέσπασε από την περιουσία της οικογένειας Αγγελοπούλου.

Στον κατάλογο μετά από ενδελεχή έρευνα μηνών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων βίλες και ακίνητα σε Μύκονο, Πόρτο Χέλι και Σαντορίνη, Ψυχικό και Ζυρίχη, αμοιβές χιλιάδων ευρώ μηνιαίως στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της οικογένειας, καθώς και εκατομμύρια καταθέσεων σε τραπεζιτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, τεράστια ποσά έχουν διατεθεί στην κόρη που απέκτησε από τον πρώτο της γάμο, Κατερίνα Πετροπούλου, ενώ στην κατοχή της κ. Παπαγιαννοπούλου περιήλθαν τεράστιας αξίας κοσμήματα, μεταξύ αυτών και ανεκτίμητα κειμήλια της αείμνηστης Ελένης Αγγελοπούλου. Βέβαια το πετράδι στο στέμμα των αποκτημάτων της δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου είναι ένα εκπληκτικό σαλέ στο Σαιν Μόριτς, το οποίο βρίσκεται στο συγκρότημα Murezzan.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ αγοράστηκε το 2004 στο όνομά της και είναι μια μοναδική κατοικία με εκπληκτική θέα στην λίμνη.

Η σημερινή της αξία ανέρχεται σε 14.000.000 ελβετικά φράγκα και το μόνο λιτό στοιχείο της είναι πιθανότατα τα εξαιρετικά minimal έπιπλα που πλαισιώνουν τους μεγάλους χώρους.

Η κυρία Παπαγιαννοπούλου που διαθέτει και ελβετική υπηκοότητα λατρεύει το συγκεκριμένο σπίτι, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν ταξίδευε εκεί μαζί με τον σύζυγό της, την κόρη της και τον άνδρα της τελευταίας για να περάσουν όλοι μαζί τις γιορτές. Λίγους μήνες πριν από τον γάμο τους πάντως, η Γέλη Παπαγιαννοπούλου έγραψε ένα ιδιόχειρο σημείωμα προς τον μέλλοντα σύζυγό της-ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. -τονίζοντας ότι «η ευτυχία δεν αγοράζεται ούτε τη φέρνουν τα πολλά λεφτά».

Ακολούθως γράφει ότι «με όσα μου παρείχες μου δημιούργησες οικονομική αυτοτέλεια» ενώ τονίζει λίγο πιο κάτω ότι «η περιουσία δεν είναι κοινή, δεν υφίστανται κοινά πράγματα, ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει δεδομένου άλλωστε ότι ουδεμία συμμετοχή είχα ή έχω στην περιουσία σου ή και στην αύξησή της».

Στο ίδιο χειρόγραφο σημείωμα υποστηρίζει ότι δεν αφορούν ούτε εκείνη αλλά ούτε και τους κληρονόμους της οι διατάξεις περί αποκτημάτων αφού «με τις μεγάλες σου προσφορές έχεις καλύψει για κάθε μελλοντική μας συμβίωση οποιαδήποτε υποχρέωση». Τελικά όμως τίποτε δεν ήταν όπως παλιά, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος από ένα πολύ ιδιαίτερο γράμμα του καρδιολόγου που παρακολουθούσε επί σειρά ετών όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η συγκλονιστική επιστολή

Ο Αχμέντ Μοχιούντιν είναι ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς καρδιολόγους στον κόσμο και προσωπικός γιατρός τεσσάρων γενεών της δυναστείας Αγγελόπουλου. Η συγκλονστική ως προς το περιεχόμενο επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Αγγελόπουλο τον Ιανουάριο του 2016 αποκαλύπτει αναμνήσεις δέκα ετών για τον τρόπο που οι γιοι χειρίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πατέρα τους.

Αφού εκφράζει την λύπη και την έκπληξη του για την αμφσβήτηση του επιχειρηματία στο τι έχουν κάνει τα παιδιά του καθόλη την διάρκεια της ζωής τους γι' αυτόν υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα ποτέ ο πατέρας σας, ο οποίος οφείλει κυριολεκτικά την ζωή του στις θυσίες των υιών του, να στραφεί εναντίον τους για οποιονδήποτε λόγο».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως τον Απρίλιο του 2006 ο Γιώργος του ζήτησε να δημιουργήσει μια ομάδα απο τους πλέον ικανούς γιατρούς, τους οποίους έφεραν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα, προκειμένου να συσκεφθούν με τους έλληνες ομολόγους τους και να εξετάσουν τον πατέρα τους στο Ιατρικό Κέντρο. Τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την επιστολή, ο επιχειρηματίας διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

«Μου ζήτησες» γράφει ο γιατρός απυθυνόμενος στον Γιώργο «να φέρω στην Αθήνα τον καλύτερο καρδιοχειρουργό για να δει τον πατέρα σου. Συμπτωματικά ο Δρ Λόρενς Κον, μια από τις παγκόσμιες αυθεντίες στις εγχειρήσεις βαλβίδας, βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Πράγα και έτσι ανέλαβες την πρωτοβουλία να κανονίσεις να έρθει στην Αθήνα».

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε στην Βοστώνη με το ειδικά ναυλωμένο Boeing που είχαν νοικιάσει ο Γιώργος και ο Παναγιώτης το οποίο είχε ειδικό κρεβάτι, προκειμένου να πείσουν τον πατέρα τους να πετάξει, αφού φοβόταν επιδείνωση της υγείας του.

Η εγχείρηση έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2009 και όπως θυμάται ο Αχμέντ Μοχιούντιν «μετά την εγχείρηση και ενώ ήταν στην εντατική ο Κωνσταντίνος σου είπε: «Γιώργο μου έσωσες τη ζωή». Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του συνεχίζει ο οικογενειακός καρδιολόγος των Αγγελόπουλων «επανέλαβε τις ίδιες ακριβώς λέξεις και σε μένα αρκετές φορές και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του. Αν δεν υπήρχες εσύ για να πείσεις τον πατέρα σου να υποβληθεί στην εγχείρηση, είμαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος δεν θα ήταν ζωντανός». Ο διακεκριμένος καρδιολόγος γράφει στην συνέχεια της επιστολής του ότι οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος παρέμεναν στο νοσοκομείο σχεδόν 24 ώρες καθημερινά, για περισσότερο από ένα μήνα.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γιώργος Αγγελόπουλος επικοινωνεί ξανά με τον Μοχιούντιν προκειμένου να τον ενημερώσει για μια νέα εξέλιξη στην υγεία του πατέρα του, η οποία τον ανησυχούσε, ειδικά από την στιγμή που του δεν ήθελε να παραμείνει στο νοσοκομείο. Πέντε μήνες μετά ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος εισάγεται εσπευσμένα στο Ιατρικό και μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες στην εντατική σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

«Για ακόμη μια φορά, εσύ ήσουν αυτός που μου ζήτησες να έρθω άμεσα στην Αθήνα για να σε βοηθήσω στον συντονισμό της φροντίδας του Κωνσταντίνου», γράφει ο Μοχιούντιν. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο Γιώργος Αγγελόπουλος δημιούργησε μαι μεγάλη ομάδα ειδικών για να παρακολουθούν καθημερινά τον πατέρα του, ενώ έφερε από την Βοστώνη τον Δρ. Τόμας Ουόλς αλλά και άλλους γιατρούς.

«Ευτυχώς» συνεχίζει ο γιατρός «χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων των ελλήνων και ξένων γιατρών την αφοσίωση σου και τον καθοριστικό σου ρόλο, η κατάσταση του Κωνσταντίνου σταδιακά σταθεοροποιήθηκε ακι στα μέσα του Νοέμβρη πήρε εξιτήριο».

Στο τέλος της επιστολής ο γιατρός αποχαιρετώντας τον Γιώργο γράφει μεταξύ άλλων: «Όλα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωση, η στοργή και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλλει τον πατέρα σας, οι σπουδαίες προσπάθειεςπου έχετε κάνει με τον αδερφό σου Παναγιώτη και όλες οι ευθύνες που έχεις αναλάβει προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος έχει την καλύτερη φροντίδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Προς το παρόν δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Γέλη δεν αναμίχθηκε καθόλου, ούτε πήρε καμία απόφαση αναφορικά με την θεραπεία του. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Κωσταντίνος είναι ζωντανός και τα πηγαίνει τόσο καλά, οφείλεται αποκλειστικά σε σένα...».

Ο διαπρεπής καρδιολόγος άφησε έξω από την επιστολή του ένα περιστατικό που συνέβη μια μέρα μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου.

Βρισκόταν στην εντατική σε κρίσιμη μεγχειρητική κατάσταση έχοντας γύρω του μόνο συγγενικά του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γιων του, της πρώτης συζύγου του Άννας-Μαρίας-είναι η μητέρα των Παναγιώτη και Γιώργου-και της δεύτερης Γέλης Παπαγιαννοπούλου.

Η τελευταία φέρεται να είχε προεξοφλήσει τη μοίρα και συζητώντας με τον επιχειρηματία ο τελευταίος την παρακαλάει να αρκεστεί στα περιουσιακά στοιχεία που της είχε προσφέρει μέχρι τότε. Εκείνη αρνείται και ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος της λέει: «Γέλη με σκοτώνεις».

Η επιστολή του Αχμέντ Μοχιούντινιν έρχεται εις γνώση του επιχειρηματία ο οποίος εκπλήσσοντας τα παιδιά του, προσλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης και στρέφεται εναντίον του επί δεκαετίες καρδιολόγου των Αγγελόπουλων. Του ζητά να ανακαλέσει την επιστολή του, ο γιατρός αρνείται και το θέμα κλείνει εκεί, αφήνοντας όμως μια πικρή γεύση σε ανθρώπους που έκαναν τα πάντα για να τον σώσουν.

Η Arcadia και η επόμενη μέρα

Για όσους ξέρουν καλά τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, η δημοσιότητα εκτός αν είχε να κάνει στην ενασχόλησή τους με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ, ήταν μια λέξη που δεν τους αφορούσε. Όταν στις αρχές του 2016 ο πατέρας τους άρχισε να προβάλλει τον ισχυρισμό-παρά τους σωρούς εγγράφων που διαβεβαίωναν το αντίθετο-ότι ίδρυσε μόνος του και είναι ο αποκλειστικός ιδοκτήτης της ναυτιλιακής Arcadia, η είδηση δεν άργησε να διαρρεύσει. Αυτή η αυθαίρετη αμφισβήτηση της κοινής ιδιοκτησίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον Κωσταντίνο Αγγελόπουλο σόκαρε τον χώρο και όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της ναυτιλίας στα γραφεία του Πειραιά «τραυμάτισε» την φήμη της οικογένειας.

Οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την υπόθεση, την ώρα που αντάλλαζαν εξώδικα με τον πατέρα τους. Τελικά δεν μπόρεσαν να το κάνουν όσο και αν το επιθυμούσαν αφού η άλλη πλευρά το έπραξε πρώτη.

Η βασική χρηματοδότρια τράπεζα της εταιρίας, η Royal Bank of Scotland δήλωσε σε μια απαντητική επιστολή που απέστειλε στην αρχή της διένεξης προς τον επιχειρηματία, ότι η επιμονή του να δηλώνει ιδρυτής και αποκλειστικός ιδιοκτήτης της Arcadia ήταν μια έκπληξη για τα στελέχη της, κάτι που αποδεικνυόταν και από τα αρχεία της. Η τράπεζα τόνιζε μάλιστα στην ίδια επιστολή ότι επανειλημένως είχε αναγνωρίσει πως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Arcadia συμμετείχαν από ιδρύσεως της εταιρίας τρία πρόσωπα με ίδιο πασοστό ο καθένας, ο Κωνσταντίνος, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Ο πατέρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό το βάρος των στοιχείων, σε ένα μόνο από τα επεισόδια αυτής της διαμάχης στην οποία τα μάτια των δικηγόρων είδαν πάρα πολλά.

Σε ένα από τα δικόγραφα ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος γράφει: «Το έτος 2012 ήμουν σοβαρά ασθενής....» μια φράση του που προκάλεσε αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό, όταν το συγκεκριμένο έτος, είχε ταξιδέψει μαζί με τους γιους του στην Κωνσταντινούπολη για το Final Four, αφού η υγεία του ήταν σε καλή κατάσταση. Επίσης το ίδιο έτος είχε υπογράψει μαζί με τους γιους του τις δηλώσεις προς την τράπεζα RBS, οπου αποτυπονώταν το ισότιμο (1/3 έκαστος) ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων ανεξαιρέτως των ναυτιλιακών εταιριών.

Μετά από τον συγκλονιστικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε δώσει μεγάλη συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», μίλησε στην τηλεόραση και πήγε την επομένη του τελικού μαζί με τον Γιώργο, τον Παναγιώτη και την ομάδα στο Πατριαρχείο όπου τους υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
aggelopoulos_-_patriarxeio
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος μετά την κατάκτηση της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη μαζί με όλη την αποστολή επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Έκανε δηλαδή πράγματα που ένας σοβαρά ασθενής-πόσω μάλλον κάποιος με το δικό του ιστορικό-θα ήταν αδύνατο να κάνει, ενώ έξι χρόνια μετά εμφανίστηκε σύμφωνα με την πλευρά του να είναι εν αντιθέσει με το 2012, εξαιρετικά στην υγεία του και με διαυγές πνεύμα. Σύμφωνα με τα αμέτρητα δικόγραφα, ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος επέλεξε να καταφερθεί εναντίον ιστορικών στελεχών των επιχειρήσεων και της οικογένειάς του με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις για δεκαετίες.

Το έπραξε επειδή δεν υποστήριξαν τις θέσεις του και συντάχθηκαν ανεπιφύλακτα μαζί με τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο, που βίωσαν αδιανόητες και πρωτόγνωρες για τους ίδιους καταστάσεις σε έναν ενδοοικογενειακό εμφύλιο. Όμως εξακολουθούσαν να νοιάζονται πάντα για τον πατέρα τους όσο και αν στάθηκε απέναντί τους, όχι ο ίδιος όπως εξακολουθούν να πιστεύουν αλλά η δεύτερη σύζυγός του και μια αγέλη ανθρώπων που επωφθαλμιούσε την περιουσία του.


Ειδήσεις σήμερα

Ινδοί παντρεύτηκαν εν πτήσει με 160 καλεσμένους για ν' αποφύγουν τις απαγορεύσεις του lockdown - Δείτε βίντεο

Αυστραλία: Μάσκες και περιορισμοί επιστρέφουν στη Μελβούρνη έπειτα από νέα έξαρση κρουσμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη - Το βούλευμα για την 35χρονη Εφη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης