Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να εμπνέει τις νεότερες γενιές

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να εμπνέει τις νεότερες γενιές

Τρεις νέες δισκογραφικές προσπάθειες με επαναπροσεγγίσεις των τραγουδιών του κυκλοφορούν από την FM Records. Μιλούν στο protothema.gr οι  Dreamers Inc, Καλλιόπη Βέττα και Θωμάς Κωνσταντίνου 

Mikis_Diditalik
Ενενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη γέννησή του η μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όχι μόνον παραμένουν κλασικά και διαχρονικά αλλά συνεχίζουν να εμπέουν τις νεότερες γενιές οδηγώντας τους εκπροσώπους του σε σύχγρονους δημιουργικούς μουσικούς δρόμους. Ανάμεσά τους και ο Μάριος Χαβιαράς από τους Dreamers Inc, η Καλλιόπη Βέττα και ο Θωμάς Κωνσταντίνου και οι οποίοι προσεγγίζουν, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο ο καθένας, τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που αποκτούν πλέον μια νέα, διαφορετική υπόσταση βασισμένη στο σήμερα, μέσα από νέες δισκογραφικές απόπειρες που κυκλοφορούν από την FM Records.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο άλμπουμ των Dreamers Inc που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους το 2005 με οδηγούς δύο γνωστούς DJs της Αθήνας. Η πρόσφατη αυτή δισκογραφικό δουλειά τους, με τίτλο « Digitalik», περιέρχει διασκευές και remixes σημαντικών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη μεταξύ των οποίων τα «Όμορφη Πόλη», «Χρυσοπράσινο φύλλο»,«Μαρίνα», «Άσμα Ασμάτων», «Ο Καημός», «Της αγάπης αίματα» κ.α. Με τις αυθεντικές ερμηνείες των Μελίνας Μερκούρη, Milva, Ειρήνης Παππά κ.α. πλέκονται αρμονικά οι νέες συμμετοχές των μουσικών Βασίλη Σαλέα, Σταύρου Παζαρέντζη, Ζωής Τηγανούρια και Μάκη Αμπλιανίτη αλλά και τις απαγγελίες του ηθοποιού Μιχάλη Μητρούση.

Dreamers Inc.,Mikis Theodorakis - Digitalik (Full Album//Official Audio)

«Όταν κάποιος διασκευάζει και ρεμιξάρει κομμάτια τέτοιου βεληνεκούς, κυρίως έχει ένα σκοπό: να δώσει ένα νέο ηχόχρωμα, γιατί η μουσική κάθε δεκαετία εξελίσσεται, οι ήχοι αλλάζουν οι κοινωνίες και οι απλές μας συνήθειες, άρα δημιουργείται μια ανάγκη για τις κλασσικές και σταθερές αξίες συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης στην προκείμενη περίπτωση, να γίνουν μέρος αυτής της εξέλιξης και να περάσουν σε ένα νέο κοινό ακροατών και έτσι το έργο τους να διαιωνίζεται» εξηγεί στο protothema.gr o Μάριος Χαβιαράς. Και συμπληρώνει αβαφερόμενος στην μεγάλη αξία της επαναοροσέγγισης του έργου μεγάλων καλλιτεχνών: : «Ξέρετε ότι υπήρχε μεγάλη μερίδα ακροατών στην Αμερική, κυρίως νέων που αγνοούσε την ύπαρξη του Frank Sinatra και τον «γνώρισε» μέσα από διάφορες επανεκτελέσεις και ρεμίξ που έγιναν; Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συγκρίνουμε το έργο μας με τις πρώτες εκτελέσεις οι οποίες συνεχώς θα λέω και ας γίνομαι κουραστικός, θα αποτελούν πάντα το σημείο αναφοράς».
Kalliopi_Veta
Η Καλλιόπη Βέττα
Κλείσιμο
«Είμαι τυχερή ως ερμηνεύτρια που συνεργάζομαι με τον Μίκη Θεοδωράκη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς μου εμπιστεύτηκε πολλά από τα διαμάντια του σπουδαίου του έργου τόσο σε συναυλίες όσο και στην ηχογράφηση του ολοκληρωμένου άλμπουμ που έκανα πριν λίγα χρόνια με τίτλο «Kalliopi Vetta sings Miκi’s Theodorakis» λέει στο η Καλλιόπη Βέττα η οποία παρουσιάζει τώρα δύο νέα τραγούδια του, τα «Κράτησα τη ζωή μου», σε στίχους Γιώργου Σεφέρη και «Αγάπη μου» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη. «Πάντοτε νιώθω μεγάλη συγκίνηση από το μεγαλείο του έργου του, διαρκώς ανακαλύπτω τη μουσική μεγαλοσύνη του και μένω εκστατική απέναντι στην καλλιτεχνική του μεγαλοφυΐα» εξομολογείται η ίδια.
Καλλιόπη Βέττα, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Κ. Ιωάννου - Κράτησα τη Ζωή μου (Single)


Ο συνθέτης, δεξιοτέχνης στο ούτι και μέλος των «Τακίμ» Θωμάς Κωνσταντίνου, πάλι, έκανε την δική του μουσική προσέγγιση στο τραγούδι του συνθέτη «Ανατολή». «Για μένα ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας, όχι μόνο ως συνθέτης, αλλά και ως πολιτικό και ιστορικό πρόσωπο.Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι για τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης, βάλσαμο και παρηγοριά μεγάλη» υπογραμμίζει με νόημα ο ίδιος και προσθέτει: «Μέσα από αυτό το κομμάτι προσπάθησα να δώσω μια α νέα οπτική στην, έτσι κι αλλιώς, οικουμενική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Προσπάθησα να φτιάξω ένα «κάδρο» που να ταιριάζει με την ουσία του τραγουδιού «Στην Ανατολή» καθώς και μία ενορχηστρωτική εικόνα, που να ξεκλειδώνει τα «αρώματα» του. Το συγκεκριμένο τραγούδι ταίριαξε πολύ με το ούτι μιας και πατάει σε δρόμους της καθημάς ανατολής. Επομένως ήταν για μένα πολύ φυσικό να το ερμηνεύσω σα να ήταν ένα Μικρασιάτικο τραγούδι που έπαιζα από παιδί.»

Θωμάς Κωνσταντίνου, Μίκης Θεοδωράκης - Ανατολή (Single)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης