LIVE

Κορωνοϊός

«Όχι» από το ΣτΕ στην αίτηση Βαρουφάκη για αναστολή απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου

ΣΤΕ

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας

Δεύτερο «όχι» είπε στο ΣτΕ στον Γιάνη Βαρουφάκη, κρίνοντας μετά την πρόεδρο και η Ολομέλεια κατ' ουσίαν συνταγματική την διάταξη για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του κόμματος ΜέΡΑ25 και του γραμματέα της Γιάνη (Ιωάννη) Βαρουφάκη που ζητούσαν να ανασταλεί η από 13.11.2020 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν, εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Με άλλη, δεύτερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, απορρίφθηκε και η αίτηση του Σωματείου «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη» και ενός πολίτη.

Όπως είναι γνωστό την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου είχε απορριφθεί από την πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του εν λόγω Σωματείου που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή η οποία να «παγώνει» προσωρινά την απαγορευτική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών, κρίνοντας ότι η Επιτροπή Αναστολών, κωλύεται να χορηγήσει αναστολή εκτελέσεως «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου (σ.σ.: Απαγόρευσης συγκέντρωσης για εορτασμό επετείου του Πολυτεχνείου), λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, πριν καταλήξουν στο «δια ταύτα» επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι με τις αιτήσεις ακυρώσεως, «δεν παρίστανται κατά την κρίση της Επιτροπής ως προδήλως βάσιμοι», δηλαδή δεν εκτιμούν ότι θα ευδοκιμήσουν.

Πάντως, η αίτηση ακύρωση τόσο του ΜέΡΑ25, όσο και του εν λόγω Σωματείου, έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2020.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει ότι όπως προκύπτει «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Και εξηγούν οι σύμβουλοι Επικρατείας:

- Με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

- Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία «η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη»,

- Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

- Έχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Προβληματισμός στους επιστήμονες: Αυξάνονται οι ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό για δεύτερη φορά

Ανοίγουν νέους χώρους ταφής στις Σέρρες λόγω κορωνοϊού

Στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό ο Ιερώνυμος - Εισήχθη σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Ξυδάκι

Ζηλεύετε που είναι γόης και μετράει!

Last

Δεν πρόκειται να πτοηθεί ο Γιάνης ο Σουργελάκης .Σε επόμενη ευκαιρία θα επανέλθει . Άρα δεν πρόκειται να μας λήψει η δωρεάν διασκέδαση .

από το αλήστου μνήμης 2010

Όλα είναι "συνταγματικά"! Μνημόνια, Χαράτσια, Πλειστηριασμοί, Τέλη, Φόροι, Εισφορές, Απαγορεύσεις, Περιορισμόι Ελευθεριών, ΟΛΑ! Τέτοια δικαιοσύνη, να τη ..ΦΤΥΣΩ, μη τη ματιάσω!

Βαρουφάκη

Μπινε τ@ν@ς γιέ

Καραφλή φραγκόκοτα.

Αντί να βρίσκεται στη φυλακή,κουνάει και το δάχτυλο η γελοία καρικατούρα. Κι εχει και ζώα που ψηφίζουν το γλοιώδες σκουλήκι.

Σας τσούζει

Είναι γόης και τον ζηλεύετε.

Ερώτημα

Μετά λοιπόν από αυτή την απόφαση, τι λέτε ότι θα γινόταν σε ένα ευνομούμενο κράτος; Ή να το πάμε και πιό μακρυά με λίγο φαντασία; Στην Β. Κορέα ας πούμε. Όσοι δλδ στις 17 Νοε έδειξαν "ανυπακοή" στους νόμους και τις αποφάσεις του κράτους, που θα βρίσκονταν τώρα.

Για το Κουτσούμπα δεν υπάρχει όχι.

Στα κουμούνια προσοχή η κυβέρνηση......

20.44.... ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ !!!

...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ

ολοι αυτοι που ζητουσαν συναθροισεις ΕΧΟΥΝ ΣΩΑΣ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ??? και κανουμε και συζητηση για αυτο. ΔΗΛ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙΣΑΠΟ ΤΟΝ 6ο οροφο σκοτωνεσαι. ΚΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ. ΟΚ ΟΤΙ ΠΕΙ ...

Αγύριγο κεφάλι

Ο Βαρουφάκης με αυτά που κάνει ΧΑΝΕΙ ψήφους!_____Δεν βλέπει το ΤΙ γίνεται αυτήν την στιγμή γύρω του;___Εδώ ΠΕΘΑΙΝΕΙ κόσμος!_____Και ΔΕΝ είναι πλάκα!.._______Περί ...άλλων τυρβάζει;

Δημητρης Βελιος

Τι εννοεις χανει; Σιγα τους ψηφους που εχει. Οι ηλιθιοι και οι πανιηλιθιοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης