Το ΣτΕ κατέρριψε κάθε επιχείρημα αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων

Το ΣτΕ κατέρριψε κάθε επιχείρημα αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων

Η απαγόρευση των συναθροίσεων επιβλήθηκε με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Πολυτεχνείου 

ste_prespes
Κατέρρευσε κάθε επιχείρημα, από όπου και εάν προέρχεται αυτό, περί αντισυνταγματικότητας της κυβερνητικής απόφασης να απαγορεύσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, μετά την απόφαση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ, η οποία χθες απέρριψε το αίτημα του κόμματος «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, κ.λπ., με το οποίο ζητούσαν να «παγώσει» η σχετική απαγορευτική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυρία Σάρπ απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής του κ. Βαρουφάκη για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Με άλλα λόγια, η κυρία Σαρπ, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον σημερινό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της κυρίας Σαρπ, το «ΜέΡΑ25» σε ανακοίνωσή του έριξε τα βέλη του στην πρόεδρο του δικαστηρίου, αναφέροντας παράλληλα αστοχίες ως προς χρόνο έκδοσης των προσωρινών διαταγών, παρά το γεγονός –όπως σχολίαζαν δικηγόροι - ότι η αδελφή του κ. Βαρουφάκη είναι μια από τις αξιόλογες δικαστικούς λειτουργούς του ΣτΕ και μπορούσε να πληροφορηθεί το χρόνο που απαιτείται κατά πάγια τακτική, αλλά και τη δικονομική διαδικασία για την απόρριψη ή αποδοχή αιτημάτων έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του «ΜέΡΑ25» αναφέρει: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Πρόεδρος του δυσκολεύτηκε αρκετά όλη την μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής -μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης-, εν τέλει αποφάσισε πως επί της αρχής -στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης».

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό - μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης».

Τέλος, το ΜέΡΑ 25 εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

Νωρίτερα χθες το πρωί είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζει και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Συνταγματολόγοι, δικηγόροι και δικαστές

Πριν πει το «όχι» στις δημόσιες συναθροίσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήδη ορισμένοι συνταγματολόγοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της συνταγματικότητας της εν λόγω απαγόρευσης. Στο ίδιο πνεύμα, αλλά με ισορροπίες, είχε ταχθεί και η συντονιστική επιτροπή των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Νίκος Αλιβιζάτος και ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, με δηλώσεις τους είχαν ταχθεί, με διαφορετική βάση, υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των σημερινών δημόσιων συναθροίσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Αντίθετη άποψη από αυτή των δύο συναδέλφων του εξέφρασε χθες ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος επικέντρωσε την αντισυνταγματικότητα της επίμαχης απαγορευτικής απόφασης στο σκέλος εκείνο που κάνει λόγο για γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων «που δεν αφορά συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ή συγκεκριμένη συνάθροιση για συγκεκριμένο λόγο».

Παράλληλα, από το νομικοδικαστικό χώρο η μόνη που είχε ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όπως και η πρώην πρόεδρός της.

Όμως, η θέση της ΕΔΕ και οι ισχυρισμοί της περί αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης των εορταστικών εκδηλώσεων, προκάλεσε αντιδράσεις και ρήγμα στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς δύο μέλη του σε κοινή δήλωσή τους, κατήγγειλαν ότι το προεδρείο της Ένωσής τους, έχει πολιτικοποίηση τον συνδικαλιστικό τους φορέα και έχει επιλέξει «να τοποθετήσει την Ένωση στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο»,

Ακόμη, τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ επισήμαναν ότι «ο πρόεδρος της ΕΔΕ επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης».

Δεν πρέπει να παραληφθεί, ότι η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των δικηγόρων είχε αφήσει αιχμές κατά της ΕΔΕ, σημειώνοντας: «Το δικηγορικό σώμα τοποθετήθηκε επί του θέματος αυτού, ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων. Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις».

Ειδήσεις σήμερα: 

Rapid test του ΕΟΔΥ στη Δράμα: Ένας στους πέντε είναι θετικός στον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης