LIVE

Κορωνοϊός

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυτοψία στο κέντρο της Αθήνας - Σε πλήρη εφαρμογή οι «μάσκες παντού»

maskes-nea-metra-arthro

Οι περισσότεροι Αθηναίοι εφαρμόζουν πλήρως το μέτρο της χρήσης μάσκας, όπου κι αν κυκλοφορούν - Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των πολιτών

Σε ισχύ βρίσκονται από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα στην Αττική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ και το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 00.30 μέχρι τις 05.00.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους Αθηναίους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, αφού όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η μάσκα είναι το «εμβόλιο» πριν το εμβόλιο κατά του ιού.

Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής φορώντας μάσκα και παρόλο που τους εμποδίζει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, στο γραφείο, στα ψώνια ή στο δρόμο, όπως λένε, δεν την αποχωρίζονται, αφού προέχει η δημόσια υγεία. Από την αυτοψία του protothema.gr παρατηρήσαμε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που περπατούν στα πεζοδρόμια χωρίς τη μάσκα είτε γιατί δεν μπορούν να τη συνηθίσουν είτε γιατί δεν θεωρούν πως θα προστατευτούν.

DSC_0840-01
DSC_0802-01
DSC_0889-01
DSC_0900-01

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

DSC_0877-01
DSC_0875-01
DSC_8148-01
DSC_8084-01


Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ' εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.Μάλιστα, σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ,είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα σε 18 περιοχές

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της επιδημίας βρίσκεται η Ελλάδα, καταγράφοντας για τρίτη ημέρα περισσότερα από 800 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε τουλάχιστον 38 περιφερειακές ενότητες της χώρας, και διατηρώντας μια δυναμική (στην πανδημία) που απαιτεί εγρήγορση για την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

Τα 841 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν προστέθηκαν στα 882 της περασμένης Πέμπτης και τα 865 της Τετάρτης, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» άθροισμα 2.588 κρουσμάτων μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Κατά το ίδιο διάστημα προστέθηκαν 41 άνθρωποι στη θλιβερή λίστα όσων καταλήγουν στα νοσοκομεία λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19. Μέσα στον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι, αριθμός που έχει υπερβεί κατά πολύ εκείνον του περασμένου μήνα, που είχε καταγραφεί ως «μαύρος» μήνας της επιδημίας με 125 θανάτους λόγω κορωνοϊού.

Στα νοσοκομεία δεν καταγράφονται διακυμάνσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι νοσηλευόμενοι είναι περί τους 780, με μικρές αυξομειώσεις, και κυρίως την ίδια σταθερή εικόνα φαίνεται να έχουν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις – οι διασωληνωμένοι είναι περί τους 85-89 την τελευταία εβδομάδα.

Η Αττική βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού. Όπως επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, το λεκανοπέδιο καταγράφει αύξηση κρουσμάτων κατά 40% την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Διευκρίνισε μάλιστα πως το λεκανοπέδιο «δίνει» πλέον το 1/3 των ημερήσιων πανελλαδικά νέων κρουσμάτων σε σχέση με το 1/2 που «έδινε», αλλά ανέφερε πως υπάρχουν πιο έντονα χαρακτηριστικά της επιδημίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε σχέση με την Αττική. Χθες, η Αττική δήλωσε 290 νέα περιστατικά, που αφορούν όπως και στις περισσότερες περιοχές σε μεγάλο ποσοστό νέους ηλικίας 18-39 χρόνων.

Ωστόσο, αυτή η μείωση του επιδημικού κύματος δεν αποτυπώνεται ακόμη στα νοσοκομεία της Αττικής. Αντίθετα, φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα η ροή των νέων ασθενών προς τις κλινικές covid-19 του λεκανοπεδίου είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες. Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο 24ωρο από τις 94 εισαγωγές που έγιναν στα νοσοκομεία ολης της χώρας, μόλις το 1/3 έγινε στα νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το 60% των νέων εισαγωγών καθε μέρα γινόταν στην Αττική.

maska111
maska222


Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη (197 κρούσματα), Κοζάνη (20), Καστοριά (16), Ιωάννινα (19), Λάρισα (25), Σέρρες (35)- αποτυπώνεται πια στις εισαγωγές ασθενών και στις νοσηλείες. Ο κύριος όγκος των ασθενών καταγράφηκε χθες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (7 εισαγωγές), στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας (3) και άλλες 15 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο (7), ΑΧΕΠΑ (4), Παπαγεωργίου (4).

Η ηλιακή ομάδα των ατόμων 19 έως 40 ετών εξακολουθεί να «οδηγεί» την επιδημία, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν πως έχει διαπιστωθεί οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Οσον αφορά στους πολίτες από 65 ετών και πάνω, διαπιστώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι μολύνονται κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη οι 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% των ενεργών κρουσμάτων – σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα από 16- 29 που αντιπροσωπεύει το 51% των ενεργών περιστατικών. Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε, μάλιστα χθες, ότι η μάσκα στους 65αρηδες, όπως και η τήρηση των αποστάσεων, λειτουργούν «σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».

Οι επιβαρυμένες περιοχές και τα νέα μέτρα

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, σε 14 «πορτοκαλί» και 2 «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα, με το πρόστιμο σε όσους δεν τηρήσουν το μέτρο να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ. Επιπλέον, από σήμερα μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία απαγορεύεται για τις 18 αυτές περιφερειακές ενότητες όπως αποτυπώνονται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας. Δείτε τον νέο χάρτη:

map_neos

xartis-OCT21-_1_-2
xartis-OCT21-_1_-3
Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας «σχεδιάστηκε» εκ νέου χθες αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού για πέντε περιοχές: την Καστοριά που ανέβηκε από το επίπεδο 3 στο ανώτατο επίπεδο 4 και για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία που από το επίπεδο 2 ανέβηκαν στο επίπεδο 3.

Παράλληλα, από το επίπεδο 1, το «πράσινο» θα ανεβούν στο επίπεδο 2 από την προσεχή Δευτέρα, 26/10 οι εξής περιοχές: Αρτα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Σκιάθος και Καβάλα.

Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη πάντως, επιφύλασσε και καλά νέα καθώς πολλές είναι οι περιοχές είχαν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα οπότε «κατέβηκαν» επίπεδο. Ειδικότερα, από πορτοκαλί γίνονται... κίτρινες η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα και η Σάμος.

Από το επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, στο επίπεδο 2 «κατεβαίνουν» και οι Νήσοι Αττικής, εκτός της Σαλαμίνας (παραμένει στο 3), λόγω σύνδεσής της με τον Πειραιά, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο, το πράσινο εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος (ήταν μέχρι σήμερα επίπεδο 2) καθώς και η Ζάκυνθος, η Κέα και η Κύθνος (ήταν επίπεδο 3).

Ειδήσεις σήμερα

Στην «αντεπίθεση» ο Μακρόν: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια

Οι Χρυσαυγίτες στη φυλακή και ο Παππάς... λαγός

Τα 200.000 καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού φέρνουν πιο αυστηρά μέτρα και lockdown στην Ευρώπη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (127)

Ελένη

Αν και τηρώ ανελιπώς το μέτρο, είναι πλήρως άχρηστο σε εξωτερικούς χώρους όπως έχει καταδείξει η εμπειρία από όλες τις χώρες που το εφάρμοσαν πριν την Ελλάδα. Επειδή ο ιός είναι πολύ μικρός, περνάει άνετα μέσα από τη μάσκα, απλά το άτομο θα δεχτεί λιγότερο ιικό φορτίο αν κάποιος βήξει πάνω του. Πόσοι όμως θα βήξουν πάνω στους άλλους σε εξωτερικό χώρο; Οι περισσότεροι απλά θα μιλούν δυνατά στους άλλους ή στο κινητό τους, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με τα σωματίδια του ιού, που οι γύρω τους θα εισπνέουν μέσα από τη μάσκα! Όποιες χώρες εξαφάνισαν τον ιό (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα την άνοιξη) το κατάφεραν μόνο με κλειστά σύνορα και καραντίνα.

Κώστας Β

Όλοι εναντίον όλων! Χρήσιμοι αριστεροι ηλίθιοι, αντί να πολεμήσουν το "σύστημα", πολεμούν τους δεξιούς ηλίθιους που στήριζαν τοσα χρόνια το "σύστημα". "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε", ή μήπως κατι άλλο? Και στη μέση εσεις, "οι αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι", άλλοι τα γράφουν "παχιά", άλλοι τα παίρνουν χοντρά.

Σ

Στην κατηγορία ρουφιάνοι βάλτε δημοσιογράφους.

Στην κατηγορία ηλίθιοι...

Βάλτε αρνητές/σχολιαστές!

Οι κοινωνίες έχουν κανόνες

Οποιος δεν τους σέβεται....δε μπορεί να αποτελεί μέλος της! Πάρτε λοιπόν κανένα βουνό να γίνεται ερημίτες...έτσι κι αλλιώς αντικοινωνικά στοιχεία είστε! Το φθηνό πνεύμα σας μάρανε...

Παραμύθια

Τους κανονες βαζει η εξουσία και αν ειναι παρανοικοί οι κανονες εχουμε δικαιωμα να μην τους ακολουθουμε.

Ετσι

Ποιος ορίζει τους κανόνες.Εσύ?Πριν 20 χρόνια κανείς δεν φορούσε κράνος και ζώνη.Σήμερα είναι το αντίθετο και έτσι πρέπει γιατί στην περίπτωση ατυχήματος ξέρεις τι μπορείς να πάθεις.Εδώ τώρα πες μου τι έχεις καταλάβει εσύ για τον ιό. Από την στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα έχουν πει και αλλάξει 150 γνώμες οι δήθεν ειδικοί.Γιατί πολύ απλά έχουν χάσει την μπάλα.Ξεκίνησαν με μασκα μόνο όσοι νοσούν,ότι είναι απλή ίωση και κατέληξαν να σβήσουν όλο τον πλανήτη.Σχεδόν 4000000 κατοίκους η Αττική με 280 κρούσματα μέσο όρο από τα οποία το 30%είναι κάποιος που κόλλησε κάποιον δικό του,σύζυγο,γονείς,αδέρφια, μας λένε ότι στην Αττική δεν είναι επιθετική η εικόνα αλλά...μάσκες παντού.Γι αυτό πολλοί έχουν αρχίσει να μην τους υπολογίζουν και μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ.Τώρα.Δεν ήμουν.Τούς ακούς πού μιλάνε στα κανάλια και δεν πείθουν και το ωραίο είναι πως το παραδέχονται κιόλας.Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο λένε.Άντε ντε.Και για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει...Για τις ιδέες της αντιμετώπισης μιλάω.

Λογικος

Να μας πεις λοιπον γιατι οι επιστημονες οπως ο συψας και ο μαργιοκινης που πριν αποφασισει αυτο το μετρο η επιτροπη που την απαρτιζουν οι ιδιοι ελεγαν οτι η χρηση μασκας να γινετε σε εξωτερικους χωρους μονο με συγχρωτισμο γιατι αλλοιως δεν εχει νοημα, τωρα αποφαδισαν αυτο το μετρο. Εγω δε προκειτε να περπαταω μονος μου εξω και να φοραω μασκα ειναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΠΑΡΑΛΟΓΟ πραγματικα. Συμφωνεις ναι ή οχι; Απο ποιον προσταυεσαι ποιον προσταυεις μπορεις να μου εξηγησεις;

Dark

Η σημερινη πορεια-διαμαρτυρια? τηs Antarcia σημερα στο Πανεπιστημιο ,χωρις μασκα οι περισσοτεροι προφανως δεν υποκειται στους εν λογω κανονες ....

Γιατί δε φοράνε μάσκα

οι παρουσιαστές ειδήσεων και οι δημοσιοκάφροι;

Γλυφαδιωτης

Στα νοτια προαστια παντως ηταν μισοι μισοι αυτοι . Σε κανα δυο μερες αυτο το μετρο μπουρδα θα εχει αυτοκαταργηθει στην πραξη. Εσεις οι σεριφηδες της μασκας που γραφετε με τοσο παθος για τα μετρα ειστε οι ακοινωνητοι κομπλεξικοι που δεν σας εκανε κανεις παρεα στο σχολειο.

σωστός ο Γλιφαδιώτης

.

Ilias

Εγώ και φίμωτρο να μου πει να βάλω ο κούλις, θα βάλω! Και στα τέσσερα να πέσω,υποτακτικός, αν μου πει, με αλυσίδα να με σέρνει, θα πέσω!!!!! αχαχαχαχα!!!

Χαρος

Θυμάμαι με το lockdown,μιλάω για συγκεκριμένο δρόμο-διαδρομή,με το sms για την άσκηση γίνονταν χαμός από κόσμο.Ούτε μάσκες,ούτε αποστάσεις ούτε τίποτα.Μετά το lockdown μέχρι και σήμερα στον ίδιο δρόμο- διαδρομή,γύρω στα δέκα χιλιόμετρα πήγαινε-έλα,βλέπω δε βλέπω πέντε άτομα.Αλλά πρέπει να φοράω μάσκα...μιλάω για άσκηση.Γρήγορο βάδισμα.Λόγο προβλήματος στην φτέρνα δεν μπορώ πλέον να τρέχω.

bill

Αν εισαι Ελληνας πολιτης την εχεις βαψει...Αν εισαι λαθρομεταναστης, κουμουνιστης, γκει, πρεζακιας κτλ, ολα καλα.....

Διευκρίνηση

Και οι γκει, κομμουνιστές, ναρκομανείς Έλληνες πολίτες είναι, χρυσαυγίτη ε χρυσαυγίτη (δεν σας μαντρωσαν εσάς?... τους ξέφυγες? )

Μαλλον

Δεν σε κόβω για Ελληνα πολίτη , οπότε μια χαρά είσαι.! Κλπ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης