LIVE

Κορωνοϊός

ΚΕΔΕ: Νέες προδιαγραφές για τις μάσκες στα σχολεία - Σταματά η παραγωγή τους

maskes-full-main

Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, εν αναμονή των νέων προδιαγραφών που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας - Εξηγήσεις παρείχε νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας για τις υπερμεγέθεις μάσκες που διανεμήθηκαν σε πολλούς μαθητές -  Πώς μια κακή διατύπωση στις προδιαγραφές οδήγησε στην κατασκευή μασκών για... γίγαντες

Την ευθύνη για τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν σε πολλά σχολεία -εξηγώντας, παράλληλα, τι συνέβη- ανέλαβε  η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Σε ανακοίνωσή της και μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί, επισημαίνει ότι το λάθος έγινε  εξαιτίας κακής διατύπωσης των διαστάσεων στο σχετικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να εκληφθεί ως διάσταση της μάσκας, η διάσταση του υφάσματος  πριν ραφτεί στο τελικό προϊόν.  Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η Γενική Γραμματεία , σημειώνει ότι οι προδιαγραφές επαναδιατυπώθηκαν και δόθηκαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που έχει την ευθύνη για την προμήθεια.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Στα social media το θέμα έτυχε εκτενέστατου σχολιασμού, ορισμένες φορές με φωτογραφίες μαθητών να φορούν τις μάσκες καλύπτοντας πλήρως το πρόσωπό τους. Ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «κουκούλες» και για «επιτελικό μπάχαλο» ως προς την προμήθειά τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ΚΕΔΕ, καθώς, με απόφασή της, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το φαινόμενο με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία, στην οποία αναφέρει ότι «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το protothema.gr αποκαλύπτει τις προδιαγραφές των υφασμάτινων αυτών μασκών, όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικά ως προς μέγεθος των μασκών, στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκο, εγκρίθηκαν δύο διαστάσεις:

  • 10 x 18 (+/-1 εκ) για ηλικίες κάτω των 10 ετών και
  • 12 x 22 (+/-1 εκ) για ηλικίες μεγαλύτερες των 10 ετών.

Η ΚΕΔΕ, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και παράδοσης των μασκών στα σχολεία, διεξάγει αυστηρούς ελέγχους ως προς το εάν τηρούνται ή όχι οι προδιαγραφές.

Ο πρόεδρος  της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει επισημάνει, πάντως, ότι καθώς οι μάσκες φτιάχνονται σε δύο μεγέθη, ενδέχεται οι διαστάσεις τους να μην καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις.  

Οι προδιαγραφές 

Αναλυτικά, οι προδιαγραφές κατασκευής της υφασμάτινης μάσκας έχουν ως εξής:

1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.

2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.

3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της. Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση (στάμπα ή άλλη ένδειξη) που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.

4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
i. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
ii. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.

5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.

6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.

7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών εδώ

Τρελό γλέντι στο Twitter για τις μάσκες: «Ύφασμα που φτάνει και για… φόρμα»

Το γεγονός της μάσκας... τεραστίων διαστάσεων δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι δίνουν ρεσιτάλ χιούμορ.

Δείτε τα πιο απολαυστικά tweets:Ειδήσεις σήμερα

Κυβέρνηση σε μετανάστες στον Καρά Τεπέ: «Ελάτε στη δομή αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο»

Μεγάλη φωτιά στον Κουταλά Κορινθίας - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ιπποκράτειο: Ασθενής με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού... το έσκασε από το παράθυρο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (172)

8/9

"Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική." Εμένα τα παιδιά μου που είναι στο δημοτικό, αλλά και οι συμμαθητές τους πήραν κατάμαυρη μάσκα, καμία σχέση με αυτά που λένε για προδιαγραφές, μάλιστα μας έκανε εντύπωση στους γονείς που είδαμε παιδάκια Α' δημοτικού να φοράνε μια μαύρη μπούργκα ή μάλλον καλύτερα νιγκάπ, χωρίς κανένα χρωματάκι ένα σχεδιάκι κάτι που να είναι χαρούμενο, παιδάκια 6 χρονών είναι, κρίμα. Δώσανε μαύρες μάσκες σαν την ψυχή τους.

kyriakos

Δεν συμφωνώ με το άρθρο. Είναι σαν να λέτε ότι το ελλαδανο είναι μπετοβλακας και στόκος και δεν μπορεί να παράξει ούτε το πιο απλό πράγμα. Είναι δυνατόν οι ελλαδιστανοι να είναι στοκοι και στουρναρια; Λίγη προσοχή παρακαλώ!!! Ειναι δυνατόν οι βλαμμενοι που έχουν γνώμη για τα πάντα να μην μπορούν να φτιάξουν μια σακούλα που να ταιριάζει με το πρόσωπο; Μια βόλτα στους ναούς της μαλακιας όπως καφενεία, ταβέρνες κλπ θα σας πείσει τι σημαίνει εθνική παράκρουση.

η

ειρωνία, το οξύμωρον σχήμα (που θα λέγαν και οι αγαπητές φιλολογίνες μας) είναι οτι στους οίκους ανοχής ακούς τα πιο σωστά πράματα.

Η καθεμια βγαζει δυο!

Να τις μεταποιησετε μην ξαναπληρωνουμε γιατι ηδη σας τις χρεωσαν διπλη τιμη με τοσο υφασμα!

Να δωσετε το εργο

Σε μοδιστρες να τις μικρυνουν! Μην παρετε αλλες!

Αννέτα

Μα ακόμα και εδώ λάθος κάνατε...η τελική διάσταση του προϊόντος ΕΙΝΑΙ 12x22 εκ! Ποιος ξέρει πόσο είναι 1 εκ οέο???? 😱😂🤷🏻

κα

Προδιαγραφές μεγέθους υλικού κατασκευής; Ο εντολέας θέτει προδιαγραφές για το τελικό αποτέλεσμα. Λάθος ή κάποιος κολλητός είχε προβεί ήδη σε κατασκευή και έπρεπε να διευκολυνθεί να ξεσκαρτάρει χωρίς να επωμιστεί το κόστος; Ελπίζω τα παγούρια να μην έχουν μέγεθος...βαρελιού!

Μα καλα

Αυτη που της εραβαν δεν καταλαβαν το λαθος? Σοβαρα τωρα?

ΗΔ

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΥΡΕΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

3453

Εγώ το δικό μου δε θα το κάνω φλώρο με πάνινη μάσκα. θα του βάλω ΡΒΧΠ

κατάντια...

οι συνταγματολόγοι σιωπούν, οι καθηγητές σιωπούν μη χάσουν τη θεσούλα, οι γιατροί σιωπούν, οι ιερείς σιωπούν, οι ακαδημαϊκοί σιωπούν, ο πνευματικός κόσμος σιωπά, σιωπή όλοι για όλα. είμαστε στον πάτο από κάθε άποψη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης