LIVE

Κορωνοϊός

Κυβέρνηση σε μετανάστες στον Καρά Τεπέ: «Ελάτε στη δομή αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο»

kara-tepe-2-art

 «Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!»  επισημαίνεται στο μήνυμα της κυβέρνησης προς τους μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια - Τις αντιδράσεις υποκινούν ομάδες Αφγανών που αποτελούσαν και την πλειονότητα των διαβιούντων στο ΚΥΤ που κάηκε

Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική Κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο. Οι αντιδράσεις υποκινούνται κυρίως από ομάδες Αφγανών, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειονότητα των διαβιούντων στο ΚΥΤ της Μόριας και πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμενοι το θόρυβο κυρίως από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης θα καταφέρουν να φύγουν από τη Λέσβο, πράγμα που δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να γίνει. Αλλωστε, κάτι τέτοιο εκτός του ότι θα απέκλειε την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και στις άλλες προσφυγικές δομές στα νησιά. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική.

 «Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Η δομή προσωρινής φιλοξενίας σας είναι έτοιμη. Παρακαλούμε άμεσα για την έλευση σας στο χώρο. Η διαμονή σας στο χώρο αυτό είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, για λόγους δημόσιας και προσωπικής υγείας, καθώς και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Στη δομή θα είστε απόλυτα ασφαλείς. Παρέχονται στέγαση, σίτιση, νερό, ηλεκτρισμός και είδη ατομικής υγιεινής. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες και ευάλωτες ομάδες.

Οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Ελάτε να πάρετε μέρος. Κανεις δεν θα φύγει από τη Λέσβο χωρίς να περάσει τις διαδικασίες και να πάρει τα χαρτιά που επιβάλλει ο Νόμος. Όσο δεν έρχεστε στη δομή τόσο καθυστερείτε την αποχώρησή σας από το νησί. Χωρις χαρτιά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!».

Χρυσοχοΐδης: «Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει πρώτα από τον Καρά Τεπέ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νότης Μηταράκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη δομή και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή  φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος, τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν  υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μηταράκης: Υποχρεωτική η εγκατάσταση στη νέα δομή

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM 90,1”, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τόνισε τα εξής: “Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Από την αρχή του χρόνου έχουμε μειώσει τις ροές κατά 80%. Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους -τους οποίους η αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά- να δημιουργούν προβλήματα. Η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της Ελληνικής νομοθεσίας”. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες - για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε”. Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει”. 

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών”. “Ο ταχύς διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα των νήσων, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, όλα αυτά λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά για να πετύχουμε αυτό που έγινε τους τελευταίους 8 μήνες. Δηλαδή, να έχουν μειωθεί οι ροές προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου κατά 80% και το καλοκαίρι κατά 90%. Η αποσυμφόρηση των νησιών με 25.000 μεταφορές από τον Ιανουάριο έως τώρα, έχει ήδη γίνει”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όλες αυτές οι δράσεις έγιναν με το παράλληλο κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Λέσβος: Με φυλλάδια προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής, γίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους, θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάλοπ Marc: Προβάδισμα 20,3 μονάδων για τη Ν.Δ. - 63,6% οι θετικές γνώμες για Μητσοτάκη, 31,1% για Τσίπρα

Βίντεο: Εκτός εαυτού ο Νεϊμάρ, αποκαλεί «ρατσιστή» τον Αλβάρο και θέλει να τον κτυπήσει

Bίντεο από Μελβούρνη: Αστυνομικοί βγάζουν με τη βία γυναίκα από το αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου Covid
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (137)

Κοιμούνται οι ηγέτες μας ή μας πούλησαν

Οι «ανήλικοι» Αφγανοί που έκαψαν τη Μόρια, είχαν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη ως «ασυνόδευτοι».

yes

OTAN ENA KΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ !

Λαθρό

Δε σφάξανε!!!

Λ

Παρακαλάνε τους λαθραίους να γυρίσουν στον καταυλισμό για να τους καταγράψουν και να τους φέρουν στην ενδοχώρα. Μετά θα διατυμπανίζουν πόσο καλά τα πήγαν που άδειασε η Μόρια. Είναι αυτό που λέγανε οι παλιοί. Φύγε διάολε από μπροστά μου άντε στη γειτόνισά μου. Η ΝΔούλα θα φύγει νύχτα. Θα έχει την τύχη των ζαίων. Εύχομαι να υπάρξει ένα σωστό αυθεντικό δεξιό κόμμα έως τις εκλογές.

Περσέας

Με λίγα λόγια κατάφεραν αυτό που ήθελαν!Εμείς δεν είμαστε σοβαρή χώρα, είμαστε για γέλια!Εαν οι λαθρομεταναστες καταφέρνουν ότι θέλουν σκεφτητε τι μπάχαλο είμαστε!

Νικόλαος

Στους λαθροεισβολείς που έκαψαν το νησί παρακάλια, στους Έλληνες ξύλο! Όπως φαίνεται η μαντάμ Μέρκελ ανέθεσε στον ένα υποτακτικό την προδοσία Μακεδονίας και στον άλλο του Αιγαίου.

Βρε καλέ μου Μητσοτάκη

'Εχεις παππού που πολέμησε στη Μακεδονία για να λευτερωθεί κι ο δικός μου παππούς απ τους μουσουλμάνους,πιστεύω οτι την πονάς την πατρίδα γι αυτό παίρνουμε όπλα, οτι αισθάνεσαι την ευθύνη γι αυτό είπες για το εμβόλιο οτι θα το κάνεις πρώτος.Δεν καταφέραμε να λευτερώσουμε την Πόλη όπως ονειρευόταν οι πρόγονοι μας,μην αφήσεις να αφελληνιστεί η Ελλάδα.Άμα χρειαζόμαστε ανθρώπους κάνε πρόγραμμα να γυρίσουν οι ομογενείς μας.Άμα είναι να μην είναι Ελληνική η Ελλάδα τι μας νοιάζουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις κι όλα τ άλλα;

μπρρρ

Μπαρπα, αντε για τσιπουρο.

Δηλώστε τους "σε άγνοια" στον ΟΗΕ και απαιτήστε να κοπεί άμεσα η καταβολή των επιδομάτων...

...μέχρι να επιστρέψουν και να επανακαταχωρηθούν στη βάση δεδομένων της νέας δομής. Πολύ σκέψη χρειάζεται; ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ (τζάμπα γεννοβολούσαν όλο αυτό τον καιρό;). Και αν τυχόν με τον OHΕ δυσκολεύεστε να βρείτε άκρη (και συνεχίσει να καταβάλει τα επιδόματα σε όλους), παγώστε εσείς οι ίδιοι τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν κηρυχθεί σε άγνοια, ή/και τις τραπεζικές κινήσεις προς/από τους λογαριασμούς τους που σίγουρα γίνονται μέσω ελληνικού τραπεζικού συστήματος (δεν νομίζω να πηγαίνει η Τράπεζα Καμπούλ στη Μόρια κάθε μήνα να τους πληρώνει....). Επιπλέον, τι θα γίνει επιτέλους με τους Αφγανούς "τραμπούκους";;; Τόσες μέρες ακούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες απ' αυτούς που καίνε, καταστρέφουν, βιαιοπραγούν και τρομοκρατούν τους υπόλοιπους. Τόσες μέρες περάσαν, ακόμα δεν μπορέσατε να συλλάβετε 5-10 από δαύτους, να τους τιμωρήσετε παραδειγματικά να συνετιστούν και οι υπόλοιποι;;; Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνουν; Να κάψουν ολόκληρο το νησί; Ήμαρτον πια! ΠΡΟΣΕΧΕ κ. Μητσοτάκη, γιατί μπορεί σε άλλα θέματα να τα πηγαίνεις σχετικά καλά, στο (λαθρο)μεταναστευτικό όμως οι επιδόσεις σου είναι ΑΘΛΙΕΣ κι από εκεί θα την "πατήσεις" στο τέλος, ούτε από τον Ερντογάν, ούτε από τον κορωνοϊό, οι "λάθρο" θα είναι το Βατερλό σου! ΠΡΟΣΕΧΕ!

Από Γερμανία

Οι φιέστες για το 1821 μας έλειπαν. Πετάνε λεφτά από το παράθυρο. Ποιο 1821; 200 χρόνια μετά ξαναγινόμαστε τουρκιά και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής. Μόνο θλίψη και οργή νιώθω για την κατάντια της πατρίδας μου.

Δεν παρακολουθεί απαθής

είναι μέσα στο colpo grosso.

Οι βουλευτές της ΝΔ

δεν διαβάζουν σχόλια;Θέλετε ν αρχίσουμε τα τηλέφωνα στα γραφεία και να ζητάμε τις απελάσεις; Να σταματήσει εντελώς η χώρα να δέχεται αιτήσεις ασύλου.Ούτε ένας.-

Αιντε

πρώτον πολίτες βλέπω ξέρουν τηλέφωνα βουλευτων ΝΔ και δευτερον η απέλαση δεν ειναι υπόθεση καφενείου και σκέψης γιδάρη. απαιτεί νόμιμες διαδικασίες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης