Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, λέει το ΥΠΕΞ

Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, λέει το ΥΠΕΞ

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ - Θα μιλήσει το απόγευμα με ΝΑΤΟ - Δείτε βίντεο με το Oruc Reis να αποπλέει από την Αττάλεια - «Με εντολή Ερντογάν πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή», λέει ο Τσαβούσογλου

ploio-polemiko-elliniki23
Λίγο μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει πως «η Έλλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό»

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας», τονίζει το ΥΠΕΞ

Και προσθέτει: «Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ, τονίζει επίσης: «Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».

Και καταλήγει: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Με εντολή Ερντογάν πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή», λέει ο Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κλείσιμο
Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, δήλωσε ότι: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο.

«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο»,
ανέφερε.

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία

Με αντί-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά την νέα παράνομη τουρκική οδηγία της Αγκύρας που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η αντί -Navtex, εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28

100640 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN


Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.  Η αγγελία προς ναυτιλλομένους εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο Α (γεωγραφικό μήκος 027-59-02 00Ε) από το οποίο ορίστηκε η τμηματική οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μέχρι τον 30ο μεσημβρινό. Με απλά λόγια οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες που ξεκινούν από την περιοχή νότια της Ρόδου ακριβώς δίπλα στο σημείο Α που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.


Βίντεο από την στιγμή που σαλπάρει από το λιμάνι της Τουρκίας

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία

perioxi

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προδιαγράφουν την κλιμάκωση την οποία φαίνεται να έχει επιλέξει η τουρκική ηγεσία.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, δήλωσε ότι: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Μιλώντας στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Στην Αθήνα, νωρίτερα συνεδρίασε το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, επιδιώκει τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, μιλώντας στο aspen security forum.


Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Στο Βερολίνο υπάρχει δυσφορία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την γερμανική καγκελαρία προτού συνομολογηθεί η συμφωνία, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πριν τις επίσημες υπογραφές ενημέρωσε και έλαβε την έγκριση του επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο.  

«Αν με ρωτάτε αν εγώ συνομίλησα με τη γερμανική πλευρά πριν από την υπογραφή -το έχω πει ξεκάθαρα- ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, λίγο πριν την υπογραφή της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το απόγευμα της Παρασκευής.  

Στρατιωτική προπαρασκευή 

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.

Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία». Ειδήσεις σήμερα: 

Έρευνα: Μαντίλια ή μάσκες για τον κορωνοϊό; - Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η μετάδοση του κορωνοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη

355 κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ημέρες! - Τα δεδομένα που μας βάζουν στο δεύτερο κύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης