Όλα όσα προτείνουν τα Παιδικά Χωριά SOS για το κεφάλαιο «Αναδοχή»

Όλα όσα προτείνουν τα Παιδικά Χωριά SOS για το κεφάλαιο «Αναδοχή»

Με την ψήφιση και την σταδιακή πλέον υλοποίηση του Ν4538/2018 περί Αναδοχής, ανοίγει επιτέλους και στην Ελλάδα ο δρόμος για την ταχύτερη αποκατάσταση παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα σε οικογενειακό πλαίσιο

PAIDIKAXORIASOS
Τα Παιδικά Χωριά SOS, ηγετικός φορέας προστασίας των παιδιών με επιστημονική τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία στην Αναδοχή, χαιρετίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την προώθησή της οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών.

Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στα κρίσιμα σημεία που χρίζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και μιας διαφορετικής, περισσότερο εις βάθος, προσέγγισης, για να μπορέσει ο Νόμος να εφαρμοστεί ποιοτικά και επιτυχημένα.

Η παιδική προστασία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία σοβαρών και συνολικών αλλαγών που απαιτούν προσοχή, υπομονή και διευρυμένες συνεργασίες που να αξιοποιούν την εμπειρία που ήδη υπάρχει στο πεδίο.

Προτείνουμε σε πρώτο, άμεσο χρόνο:

1. Τη θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου που να ορίζει προδιαγραφές λειτουργίας δομών παιδικής προστασίας και που να εγγυάται τη διασφάλιση των σωστών συνθηκών διαβίωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβείς διαδικασίες και κανόνες καταγραφής, πιστοποίησης και εποπτείας των Ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, με βάση προδιαγραφές που συνάδουν με τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις και τα διεθνώς αποδεκτά ποιοτικά standards φροντίδας.
2. Τη στελέχωση των δομών του Δημοσίου με επαρκές και κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, για τη σωστή φροντίδα των παιδιών και για την προώθηση και εφαρμογή της Αναδοχής.
3. Τη διεύρυνση των συνεργασιών του Δημοσίου με πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, εξειδικευμένους στο αντικείμενο, ξεπερνώντας την αδυναμία επαρκούς και εξειδικευμένης στελέχωσης των δημόσιων φορέων Εποπτείας που εμπλέκονται.
Σημαντικοί τομείς της αναδοχής όπως το συνταίριασμα (matching) των υποψηφίων γονιών με τα παιδιά, η στήριξη και παρακολούθηση της νέας οικογένειας, αλλά και η εκπαίδευση γονέων και επαγγελματιών, πρέπει να υποστηριχθεί από επαγγελματίες ιδιωτικών και δημοσίων φορέων με έμπρακτη εμπειρία στο πεδίο της Αναδοχής.
4. Στη διεπιστημονική προσέγγιση, όχι μόνο με κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και με ψυχολόγους, της κοινωνικής έρευνας των υποψηφίων και της στήριξης και μεταπαρακολούθησης των αναδόχων και θετών γονέων και των παιδιών.

Λίγα λόγια για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του SOS Children’s Villages International, που δραστηριοποιείται σε 136 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη φροντίδα των βιολογικών γονιών τους. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τα εξής προγράμματα:

Κλείσιμο
• Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, το Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο • Στέγες Νέων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

• Ξενώνας Bρεφών SOS στην Αθήνα

• Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τον Πειραιά και τις Σάπες Ροδόπης

• Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα και την Πάτρα.



Ειδήσεις σήμερα

Σε αυτές τις χώρες ανοίγει τις πύλες της η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

Ολόκληρη η απολογία του ψευδογιατρού: «Αν μη τι άλλο πρόσφερα θετικές υπηρεσίες placebo»!

Φάουτσι: Οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα την ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης