Ολόκληρη η απολογία του ψευδογιατρού: «Αν μη τι άλλο πρόσφερα θετικές υπηρεσίες placebo»!

Ολόκληρη η απολογία του ψευδογιατρού: «Αν μη τι άλλο πρόσφερα θετικές υπηρεσίες placebo»!

 «Mε πήρε η κατρακύλα και άρχισα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού, συνομολογώ τις πράξεις εξαπάτησης» είπε ο Κοντοστάθης στο ανακριτή - Όλα τα απίστευτα που ισχυρίστηκε λίγο πριν προφυλακιστεί ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα – Τι είπε για τα θύματά του

pesftogiatros
Με χίλια πρόσωπα, όπως άλλωστε προέκυψε ότι ήταν και στην πραγματική του ζωή, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή ο Νικόλαος Κοντοστάθης, ο αποκαλούμενος ως ψευτογιατρός, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για το θάνατο τριών ασθενών και για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της απάτης, της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Τα όσα ισχυρίστηκε ο 47χρονος ενώπιον του ανακριτή πραγματικά σοκάρουν. Η απολογία του βρίθει προκλήσεων, καθώς ακόμη και ενώπιον του ανακριτή ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ικανός να αξιολογήσει την θεραπεία που ελάμβαναν τα δυο παιδιά που έφυγαν από τη ζωή και την οποία τους είχαν χορηγήσει οι γιατροί τους. «Η θεραπεία τους είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Τους έδινα ένα μείγμα από 40 - 45 βότανα» λέει ο ψευτογιατρός, που δηλώνει ότι είναι «βαθιά θρησκευόμενος» και παράλληλα συνομολογεί «μέρος των πράξεων εξαπάτησης» καθώς όπως αναφέρει, πράγματι παρίστανε τον γιατρό! «Από μικρός διάβαζα ιατρικά βιβλία. Είχα πολλές ιατρικές γνώσεις και έτσι εύκολα μπορούσε κάποιος να με περάσει για γιατρό», αναφέρει μάλιστα στον ανακριτή!

Συγκεκριμένα, στην αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος υποστηρίζει: «Συνομολογώ μέρος των πράξεων εξαπάτησης, καθώς πράγματι παρέστησα ότι είμαι γιατρός και ότι φέρω ιδιότητες και γνώσεις, χωρίς όμως να είμαι σε θέση να σας καταθέσω τί ακριβώς ανέφερα στον καθένα».

Στη συνέχεια, ο 47χρονος δηλώνει βοτανολόγος και σπεύδει να σημειώσει πως «η έλλειψη κάποιου τίτλου δεν συνεπάγεται έλλειψη γνώσης του αντικειμένου». Συγκεκριμένα, λέει στον ανακριτή: «Με τη βοτανοθεραπεία ασχολούμαι ουσιαστικά από μικρό παιδί όταν και ο παππούς μου μετέδωσε την αγάπη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου ως και σήμερα αυτή η ενασχόληση είναι το πάθος μου και έχω παρακολουθήσει πλήθος σχετικών σεμιναρίων ενώ έχω διαβάσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σχετικά βιβλία και άρθρα. Βεβαίως αυτό δεν με κάνει παρά έναν εμπειρικό βοτανολόγο βοτανοθεραπευτή. Εντούτοις, η έλλειψη κάποιου τίτλου δεν συνεπάγεται έλλειψη γνώσης του αντικειμένου».

«Από στόμα σε στόμα, έμαθαν για εμένα»

Κλείσιμο
Ο Κοντοστάθης υποστήριξε πως μέχρι το 2015, η …δράση του περιορίζονταν σε ένα στενό κύκλο φιλικών του προσώπων. Όμως όπως λέει, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και ο ίδιος να γίνεται γνωστός όταν πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Μονή Βατοπεδίου. Εκεί ο 47χρονος, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του, «έτυχε να αναφερθεί πως αρκετοί μοναχοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προστάτη και πως οι συμβατικές θεραπείες που ακολουθούσαν δεν τους είχαν βοηθήσει». Τότε, όπως ισχυρίζεται τους πρότεινε μία «εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα».

Στην συνέχεια και αφού είχε προτείνει διάφορες βοτανοθεραπείες άρχισε, κατά τους ισχυρισμούς του, να γίνεται γνωστός αφού από «στόμα σε στόμα» διαδίδονταν η φήμη του.

Υποστηρίζει ότι δεν παρουσιάζονταν αρχικά ως γιατρός στα θύματά του αλλά ως εμπειρικός βοτανολόγος, ο κατηγορούμενος περιγράφει στην απολογία του το πως κατάφερνε να έρχεται σε επαφή με ασθενείς: Υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Δεν ψάρευα υποψηφίους ασθενείς αλλά προσέφερα τις υπηρεσίες μου κατόπιν συστάσεων από στόμα σε στόμα. Οι ίδιοι που τους προσέφερα τις υπηρεσίες μου άρχισαν να με συστήνουν περαιτέρω ως γιατρό και ουδέν έπραξαν προκειμένου να άρω την πλάνη. Στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού διανθίζοντας τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας, χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Ζητάω συγγνώμη»

Ο Ν. Κοντοστάθης αποδέχεται στη συνέχεια ότι παρίστανε τον γιατρό και ότι πράγματι παραπλάνησε τους ασθενείς και δηλώνει πως τους ζητάει τώρα συγγνώμη. «Ουδέποτε παρέστησα ψευδώς στον οποιονδήποτε ότι αυτό που προμήθευα συνιστά φαρμακευτική αγωγή με την παραδοσιακή έννοια. Άλλωστε άπαντες οι άλλοι μάρτυρες καταθέτουν ότι οι προτάσεις μου στηρίζονται σε φυσικές μεθόδους με βότανα βιταμίνες και αποστάγματα» υποστηρίζει ο 47χρονος ενώ αναφερόμενος στα δυο παιδιά αλλά και τον 76χρονο άνδρα που σύμφωνα με τη δικογραφία έχασαν τη ζωή τους, επειδή ο ίδιος τους είχε πει να διακόψουν τις θεραπείες τους, υποστηρίζει: «Η ασθένεια από την οποία έπασχαν και τα δύο παιδιά αποτελεί ανίατη ασθένεια με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες η πλήρης ίαση δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά μεταφορικώς του «θαύματος». Επιπλέον, η πλήρης ίαση ενός ανθρώπων 76 ετών που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά του μεταφορικά θαύματος».

Όλα ήταν εις γνώση τόσο των γονέων των άτυχων παιδιών όσο και των μελών της οικογένειας του 76χρονου άνδρα, ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος και επισημαίνει: «Ουδέποτε εξέφρασα άποψη ότι η προτεινόμενη από εμένα θεραπεία επιτρέπει από μόνη της την εξάλειψη της πορείας της νόσου στο μέλλον. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής των κατά τα λοιπά δυστυχώς ετοιμοθάνατων ανθρώπων… Ουδέποτε είπα σε κάποιον ότι πρέπει να διακόψει την θεραπεία που είχε επιλέξει να πραγματοποιεί. Απλώς ανέφερα ότι δεν ήταν δυνατόν να λαμβάνονται τα βότανα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν χημειοθεραπείες εξαιτίας των στομαχικών παρενεργειών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ζήτησα το οποιοδήποτε χρηματικό αντάλλαγμα, ενώ από τις μοναχές ή τους μοναχούς ζήτησα απλώς την προσευχή τους».

Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζει μάλιστα «έωλο το συμπέρασμα ότι οι γονείς των παιδιών που απεβίωσαν καθώς και ο 76χρονος βρίσκονταν σε κάποιου είδους πλάνη» και με θράσος που προκαλεί υποστηρίζει: «Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους προσέφερα θετικές αν μη τι άλλο υπηρεσίες Placebo»!

Ο Κοντοστάθης επισημαίνει πως έχει παράσχει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ενώ επιμένει πως «μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο καταδεικνύει ότι αυτά που πρότεινα αποτελούν τις κατεξοχήν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής για τον καρκίνο». Ταυτόχρονα, δηλώνει πως δυο γιατροί που έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση, παραπλανήθηκαν από τον ίδιο και ισχυρίζεται πως ουδέποτε υπήρξε δόλος από πλευράς του με σκοπό να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημία».

Τι λέει για τα θύματά του

Ερωτηθείς για τα θύματά του ο κατηγορούμενος, αναφέρει πως την οικογένεια του ενός νέου τη συνάντησε στο τέλος του 2015 στην καφετέρια ενός νοσοκομείου. Εκεί όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε για την κατάσταση της υγείας του παιδιού χωρίς να μου δει τις εξετάσεις του! «…Σε όλους τους ασθενείς κατέστησα σαφές εξαρχής ότι δεν έχω τη δυνατότητα να χορηγήσω οποιαδήποτε φαρμακευτική συμβατική αγωγή και ότι μπορώ να τους χορηγήσουν μόνο βότανα».

Όσον αφορά το όφελος που ο ίδιος μπορεί να είχε απαντά: «Τα αιθέρια έλαια είναι ακριβά. Η αξία τους είναι 2 έως 3 ευρώ και οι υπόλοιπες 20.000 ευρώ αποτελεί το κόστος των αποσταγμάτων και των βαμμάτων. Εγώ δεν έλαβα κάποια αμοιβή, δεν βιοπορίζομαι από αυτό. Τις γνώσεις αυτές τις είχα αποκτήσει από μικρή ηλικία. Συναντούσα τους ασθενείς σε χώρους νοσοκομειακούς κατά επιλογή των συγγενών των ασθενών, επειδή βρίσκονταν ήδη στα νοσοκομεία».

Ακόμη αναφερόμενος σε θεραπεία που φέρεται να χορήγησε σε μητέρα γιατρού, ο 47χρονος λέει στην απολογία του: «Επειδή είχε εξαντλήσει οποιαδήποτε μορφή συμβατικής θεραπείας ήθελε να ακολουθήσει μία αγωγή για τη μητέρα του βασισμένη σε βότανα και έτσι απευθύνθηκε σε μένα. 22.000 ευρώ αντιπροσώπευαν το αντίτιμο που εισέπραξα για την αγορά των βοτάνων. Επρόκειτο για βότανα που δεν υπήρχαν στο Πήλιο και που τα προμηθεύτηκα εγώ ο ίδιος και τους τα έδωσα εγώ αξίας τριών χιλιάδων ευρώ. Τα υπόλοιπα βάμματα - αποστάγματα ήταν αξίας 14 χιλιάδων ευρώ». Μάλιστα, ο 47χρονος αναφέρεται και στην περίπτωση μιας μοναχής που έπασχε από καρκίνο στο συκώτι, περιστατικό για το οποίο ο ίδιος λέει στην απολογία του: «Επειδή αντιμετώπιζε έντονες παρενέργειες από την χημειοθεραπεία της, προσφέρθηκα να της συστήσω εναλλακτικούς συμπληρωματικούς τρόπους αντιμετώπισης με φυσικά συστατικά».

Μιλώντας για την περίπτωση άλλης γυναίκας που είχε την ατυχία να πέσει στα δίχτυα του, δήλωσε πως προσπαθούσε να κάνει καλύτερες τιμές γιατί προέρχεται και ο ίδιος από στρατιωτική οικογένεια και ο πατέρας της συγκεκριμένης γυναίκας είναι στρατιωτικός. «Δεν έπαιρναν την θεραπεία μία και έξω. Όταν κατάλαβα την ανάγκη των ανθρώπων όχι μόνο δεν κράτησα την επιταγή η οποία ανταποκρινόταν στο ύψος των βοτάνων που είχα προσφέρει αλλά εστάλησαν ανώνυμα ταχυδρομικά στο Άγιο Όρος από εμένα. Όχι μόνο δεν κέρδισα σε αυτή την περίπτωση αλλά και ζημιώθηκα. Και αυτό με μεγάλη μου ευχαρίστηση και κατανοώντας την ανάγκη των ανθρώπων» λέει ο Κοντοστάθης και συνεχίζει: «Τους έδινα τα βότανα για να αποφύγουν τους πόνους και τα άσχημα συμπτώματα της χημειοθεραπείας. …Ο,τι έκανα το έκανα από καλή πρόθεση για να τους βοηθήσω όλους και δεν είχα κακή πρόθεση να δημιουργήσω εσκεμμένα οποιοδήποτε κακό. Ουδέποτε ζήτησα και έλαβα από οποιονδήποτε ασθενή χρήματα για εξετάσεις, δεν είχα ούτε το διαγνωστικό κέντρο ούτε τα μηχανήματα να κάνω εξετάσεις. Απλά ορισμένες φορές του συνόδευα στο διαγνωστικό κέντρο και νοσοκομείο στο οποίο θα έκαναν την εξέταση...».

Ειδήσεις σήμερα:

Κόλαφος του CNN για τον Τραμπ: «Θύμα» του Πούτιν και του Ερντογάν - Έκανε «bullying» σε Μέρκελ και Μέι

Κωνσταντόπουλος: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας

Μπαϊράκι από τους Σκοπιανούς: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί «Μακεδονία»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης