Το θανάσιμο κυνήγι των κρυμμένων θησαυρών

Το θανάσιμο κυνήγι των κρυμμένων θησαυρών

Έψαχναν μαρτυρίες, σκάλιζαν θρύλους και χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιους ανιχνευτές και τσιλιαδόρους, με κανόνες συνωμοσίας, στην αναζήτηση κρυμμένων θησαυρών στο φαντασιακό Ελ Ντοράντο - Στο Λουτράκι 4 κατέληξαν στον θάνατο - Στον αρκαδικό Ορχομενό συνέλαβαν 5 με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vraxoi-2-arthrou
Ηταν περασμένος Οκτώβριος όταν μια πληροφορία που έφτασε στα γραφεία της Ασφάλειας μιλούσε για ένα καρτέλ που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης. Οι αναλυτές καλωδίωσαν τα κινητά τηλέφωνα των μελών και άρχισαν να παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο τις συνομιλίες τους.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όμως, έπιασαν μια συνομιλία που άλλαξε τα δεδομένα. Ο αρχηγός του καρτέλ μιλούσε με έναν γνωστό του που του περιέγραφε ιστορίες από το κυνήγι του θησαυρού. Ετσι, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά σε ένα άλλο πεδίο, αναζητώντας τους χρυσοθήρες που δρούσαν στην Πελοπόννησο.

Οσα συνέβησαν στις 16 Μαΐου, με τους τέσσερις νεκρούς στο Λουτράκι, ήρθε να αναδείξει το θέμα με τις ομάδες που ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους για να ανακαλύψουν κάποιον κρυμμένο θησαυρό.

Το ημερολόγιο δείχνει 27 Φεβρουαρίου όταν ειδική ομάδα της Ασφάλειας παίρνει το ΟΚ από την Εισαγγελία για να «ακούει» τα κινητά τηλέφωνα ενός μυστήριου κουιντέτου. Απαρτίζεται από έναν οικοδόμο, έναν πρώην καθηγητή στα ΤΕΙ, έναν κτηνοτρόφο, έναν επιχειρηματία και έναν άνεργο, οι οποίοι ψάχνουν ηλικιωμένους για να τους αφηγηθούν ιστορίες με χρυσές λίρες, θησαυρούς και αρχαία από το δικό τους φαντασιακό Ελ Ντοράντο.

Φτιάχνουν χάρτες, αγοράζουν μηχανήματα και περνούν νύχτες ολόκληρες σκάβοντας για τον αμύθητο θησαυρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια ανασκαφή που έκαναν στη θέση Κανδύλα κοντά στην Τρίπολη, όπως λένε οι ίδιοι μιλώντας στα κινητά τους τηλέφωνα, έβγαλαν 12 τόνους χώμα για να ξετρυπώσουν τον θησαυρό, που όμως απεδείχθη άνθρακας.
f1

Το «ΘΕΜΑ», μέσα από τη δικογραφία, τις περιγραφές των συλληφθέντων, τις συνομιλίες τους αλλά και τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ξεδιπλώνει το στόρι μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες χρυσοθήρων που περισσότερο μοιάζει με σενάριο του Στίβεν Σπίλμπεργκ παρά με ιστορία βγαλμένη από την ελληνική πραγματικότητα.

Ο σούπερ ανιχνευτής

Στην Ασφάλεια δεν γνωρίζουν πότε οι χρυσοθήρες της Πελοποννήσου ξεκίνησαν να ψάχνουν θησαυρούς, ούτε αν κατάφεραν να βρουν χρυσές λίρες ή αρχαία αντικείμενα. Αυτό που ξέρουν σίγουρα είναι ότι από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η παρακολούθηση του κουιντέτου, οι συγκεκριμένοι άνδρες, ο καθένας στον τομέα του, ασχολούνταν με το κυνήγι του χρυσού.

Ο 50χρονος οικοδόμος, αρχηγός της ομάδας, αλίευε πληροφορίες από ηλικιωμένους και καθόριζε τα σημεία των ανασκαφών. «Είτε οργάνωνε τις παράνομες ανασκαφές συμμετέχοντας σε άπασες ως επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της ομάδας, είτε υποστήριζε χρηματικά αυτές, είτε τέλος παρέχοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα λοιπά μέσα», αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 66χρονος πρώην καθηγητής των ΤΕΙ προσπαθούσε να τελειοποιήσει ένα σούπερ μηχάνημα το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει ευγενή μέταλλα μέσω ακτινοβολιών και μαγνητικών πεδίων και όπως ο ίδιος είπε στο «ΘΕΜΑ»: «Εμένα, αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν ο εντοπισμός χρυσού αλλά η τελειοποίηση του μηχανήματός μου. Ηθελα μόλις ολοκλήρωνα την κατασκευή να την παραχωρούσα στις Ενοπλες Δυνάμεις για να τη χρησιμοποιούν σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην ανίχνευση ναρκοπεδίων. Με τον 50χρονο οικοδόμο είμαστε φίλοι και όταν μου πρότεινε να δοκιμάσουμε τη συσκευή όπου υπήρχαν πληροφορίες για χρυσό, εγώ απλά δέχθηκα. Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνω δοκιμές για να δω πώς λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες το μηχάνημα, πού υστερεί και τι δυνατότητες έχει...».
Κλείσιμο
f2_2
f4

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής των σημείων, της πραγματοποίησης ανασκαφών, αλλά και μετά το πέρας αυτών, οι συλληφθέντες απέφευγαν στο τηλέφωνο να αναφέρουν το ακριβές σημείο που πραγματοποιούσαν τις παράνομες πράξεις τους, δεν πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες (εισερχόμενες - εξερχόμενες), με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθιστώντας αδύνατο τον ακριβή προσδιορισμό των σημείων ανασκαφής και δυσχεραίνοντας τον επ' αυτοφώρω εντοπισμό τους και την πλήρη αποκάλυψη του έργου τους. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τσιλιαδόρους και στρατολογώντας κατοίκους των περιοχών όπου δρούσαν δημιουργούσαν στεγανά και ασφαλείς περιοχές δράσης», αναφέρεται στη δικογραφία σε μια προσπάθεια να υπογραμμιστούν οι κανόνες συνωμοτικότητας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες «Ιντιάνα Τζόουνς» για να ξεγλιστρούν από τα νύχια των διωκτών τους.

Αφηγήσεις, χάρτες, ανασκαφές

Σε όλη τη χώρα, εδώ και πολλές δεκαετίες υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί κυνηγοί θησαυρών που ψάχνουν μύθους, χάρτες και αφηγήσεις από ηλικιωμένους για να βρουν λίρες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια, η Αστυνομία γνωρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και φαινόμενα λαθρανασκαφών με φόντο την αρχαιοκαπηλία. Ατομα δηλαδή που ψάχνουν για αρχαίους θησαυρούς και στη συνέχεια διαθέτουν τα ευρήματα σε συλλέκτες της Ελλάδας και του εξωτερικού, βγάζοντας ουσιαστικά στο σφυρί της μαύρης αγοράς πολιτιστικούς θησαυρούς.

Και στην εν λόγω περίπτωση, με αρχηγό τον οικοδόμο, οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς». Στις καταθέσεις τους οι συλληφθέντες αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με αρχαιοκαπηλία - μάλιστα αποκάλυψαν πως στην τελευταία τους ανασκαφή παρακολουθούσαν μια άλλη ομάδα που έψαχνε στο σημείο, όμως εγκατέλειψαν καθώς δεν βρέθηκε αυτό που αναζητούσαν.

Οπως είπαν οι ίδιοι στους αστυνομικούς, αυτό που τους ενδιέφερε ήταν ο χρυσός. Εψαχναν να βρουν χάρτες που θα τους έδιναν κατευθύνσεις για τα σημεία που θα «όργωναν» ή ακόμα και παλιές ιστορίες με μύθους κρυμμένων θησαυρών, που θα αποτελούσαν το έναυσμα των επόμενων εξορμήσεων, οι οποίες γίνονταν συνήθως μόλις έπεφτε το σκοτάδι.

Οπως παραδέχτηκαν, ήταν πολλές οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που τους περιέγραφαν συμβάντα πριν από πολλές δεκαετίες, ακόμη και φήμες που ανακυκλώνονταν από στόμα σε στόμα και ακροβατούσαν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

Με οδηγό, λοιπόν, τα στοιχεία των γερόντων, τη διαίσθησή τους, αλλά και τα ειδικά μηχανήματα, έσκαβαν όλο και πιο βαθιά για να βρουν το χρυσάφι. Για να εντοπίζουν τα ευγενή μέταλλα, χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Εκτός από τον σούπερ ανιχνευτή του καθηγητή, που είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει χρυσό σε μεγάλα βάθη, διέθεταν και συσκευές με λέιζερ.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε ο οικοδόμος-αρχηγός με τον καθηγητή των ΤΕΙ για μια επιχείρηση που έκαναν στις 28 Φεβρουαρίου κοντά στην Τρίπολη. «Ελεγα να ερχόμασταν το βράδυ εδώ στο σημείο να βαρέσουμε στην κάτω τη μεριά με το λέιζερ, να δούμε πού και με τον δίσκο να αρχίζουμε και να δουλέψουμε το κάτω μια μέρα ολόκληρη», είπε ο αρχηγός, για να πάρει την απάντηση από τον καθηγητή: «Το κάτω παιδιά είναι ακόμα αδιερεύνητο, δεν μπορείς με το που θα κάνεις με το λέιζερ να το χτυπήσεις. Θέλει μελέτη, αν πας να το δεις. Οι πέτρες και όλα αυτά χρειάζονται...».
f1a

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο στους δυόμισι μήνες που τους παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 ανασκαφές - σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παίζοντας κρυφτό με τους κατοίκους της περιοχής για να αποφύγουν τα αδιάκριτα μάτια...

«Υστερα από προβλήματα που αντιμετώπιζαν, κατά την πραγματοποίηση των λαθρανασκαφών, τις τελευταίες ημέρες στην άγνωστη ορεινή περιοχή κοντά στην κοινότητα Κανδύλα ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης αποφάσισε προκειμένου να πραγματοποιούν ανενόχλητοι τις παράνομες ενέργειές τους, να στρατολογούν και να εντάξουν στην ομάδα τους άτομα της περιοχής - ντόπιους, τα οποία πιθανόν είχαν αντιληφθεί την παράνομη δράση τους», αναφέρεται στη δικογραφία και τις καταθέσεις που έδωσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Σε αυτή την τελευταία προσπάθεια πριν συλληφθούν οι πέντε, ήταν τόσο δύσκολη η ανασκαφή που πραγματοποίησαν, ώστε οι αστυνομικοί για να καταφέρουν να προσεγγίσουν στο σημείο που έψαχναν χρειάστηκαν τη συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης. Οπως προέκυψε, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, οπότε και συνελήφθησαν, οι χρυσοθήρες είχαν πραγματοποιήσει ανασκαφές από το Λουτράκι και την Κόρινθο μέχρι το Βραχάτι, το Κιάτο και την Κανδύλα της Τρίπολης.

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος του πρώην καθηγητή των ΤΕΙ, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει: «Μετά από μια μαραθώνια απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Οπως ισχυρίστηκαν, έψαχναν μόνο για χρυσές λίρες που, όπως φημολογούνταν από ηλικιωμένους κατοίκους, υπήρχαν στην περιοχή, και όχι για αρχαία.
f3_2

O εντολέας μου είναι συνταξιούχος καθηγητής ηλεκτρονικός και κατείχε νόμιμα και με άδεια τον ανιχνευτή μετάλλων που βρέθηκε στην κατοχή του, τον οποίο είχε εφεύρει και κατασκευάσει. Δεν υπάρχουν ικανές ενδείξεις και δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας, για το οποίο και κατηγορούνται».

Ειδήσεις σήμερα:

Μενδώνη στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα ανοίξουν θέατρα και σινεμά το χειμώνα όχι όμως με πληρότητα 100%

Σχολεία: Κρατάμε τα βιβλία για Σεπτέμβριο! - Α' και ΣΤ' Δημοτικού επηρέασαν την απόφαση για άνοιγμα

Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το ΕΣΥ, μειώνουμε εργοδοτικές εισφορές, καμία σκέψη για εκλογές-ανασχηματισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης