«Μαχαίρι» 15%-18% σε 1.200.000 συντάξεις από το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου

syntaxeiss

Στη μέγγενη των περικοπών θα πιαστούν από 1/1/2019 ακόμα και οι συντάξεις κάτω από 500 ευρώ που λαμβάνουν περίπου 700.000 παλαιοί συνταξιούχοι γήρατος και χηρείας

Το τοπίο που έχει ξεκαθαρίσει, καθώς ο επανυπολογισμός 2 εκατομμυρίων συντάξεων σχεδόν ολοκληρώθηκε, δείχνει ότι περίπου 1.200.000 συντάξεις θα υποστούν μειώσεις από 15% έως 18%. Από τη βάσανο του επανυπολογισμού πέρασαν και οι αναπηρικές συντάξεις. Οι μόνες παροχές που εξαιρέθηκαν είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ και τα παραπληγικά επιδόματα.

Μειώσεις, έστω και οριακές, θα σημειωθούν στο 70% των συντάξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπή 18% θα υποστούν οι 240.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς εμφανίζουν μεγάλη προσωπική διαφορά (ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).

Μειώσεις 15%-18% θα δουν 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι.

Στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%.

Περικοπή 10% θα υποστεί ακόμα και η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία από 486 ευρώ μεικτά θα μειωθεί στα 437 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια νησίδα σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία, οι συνταξιούχοι με 25 χρόνια ασφάλισης, φαίνεται ότι θα γλιτώσουν το μαχαίρι.

Απώλειες έως 18% θα δουν στις συντάξεις τους σχεδόν όλοι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι.

Θετικό το πρόσημο για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΣΕ) και τους τραπεζικούς που έλαβαν σύνταξη από ειδικά ταμεία στα οποία πλήρωναν υψηλότερο ασφάλιστρο από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Οι περισσότεροι δεν θα δουν διαφορά στη σύνταξή τους ενώ ποσοστό 8%-10% -κυρίως υψηλόμισθων- θα πάρει αύξηση!

Οι βαριές απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν έως και 300 ευρώ τον μήνα και δεν θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη, αλλά και την επικουρική.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μειώσεις έως 18% θα υποστεί το 50% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη σφαγή του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Οι παράγοντες της ασφάλισης πιστεύουν ότι θα διασωθούν μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική κάτω από 200 ευρώ και το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του πακέτου των περικοπών στις συντάξεις θα καθοριστούν με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-21 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2018 με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2019 επτά στους δέκα συνταξιούχους θα δουν μειώσεις έως 18%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο 18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι η νέα προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή.

Συνολικά οι απώλειες από τις μειώσεις μόνο των συντάξεων θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αν, δε, προστεθούν η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στους συνταξιούχους, το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αφαίμαξη κατά την επόμενη τριετία θα αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 55 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές.

Οι περικοπές των παλαιών συντάξεων αλλά και οι νέες ψαλιδισμένες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου αποτυπώνονται ήδη στα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος». Σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου 2017, από το σύνολο των κύριων συντάξεων, που ανέρχονται στις 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 δικαιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 και οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (57)

testName

dasdasdas

testName

dasdasdas

Ευαγγελία Καρανικόλα

Εφόσων τουλάχιστον από το 1992 εως σήμερα - πολλά από τα Πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας και οι συνεργάτες τους, έχουν καταχραστεί Δημόσιο χρήμα - φρόνιμο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι και να επιστραφούν στο ακέραιο αυτά τα χρήματα. Το κατασκευασμένο χρέος δεν είναι δίκαιο να τυραννά έναν ολόκληρο λαό! Το εύρημα της "Βουλευτικής Ασυλίας¨ δεν το έχει ψηφίσει ο λαός. Τα "μνημόνια" δεν τα έχει ψηφίσει ο Ελληνικός λαός. Δεν είναι δυνατόν να έχει οδηγηθεί ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα (Νέος, Μεσήλικος, Υπερήλικος) στην ένδοια, για να μας οδηγούν στα σισίτια. Οι μετανάστες δικαιούνται αφορολόγητο, έχουν προτεραιότητα στην Παιδεία και την Υγεία και οι Ελληνες αυτοκτονούν! Ντροπή!

Γιώτα

Η πολιτική αλητεία χτύπησε κόκκινο, δυο συντάξεις επιπλέον έταξε πριν τις εκλογές, τρεις ΕΚΟΨΕ οταν εκλέχθηκε. Άρα αυτά που μας έταξε ο Τσίπρας, μείον αυτα που ο ίδιος ψήφισε μετα τις εκλογές, ειναι πέντε χαμένες συντάξεις. Πολιτικέ αλήτη Τσίπρα θελουμε πίσω τις πέντε συντάξεις, μας έκλεψες την ψήφο. Δεν χορταίνουμε με ψέματα, φαγητό θελουμε και πραγματικά φάρμακα (όχι γενόσημα).

danaos

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς,εγώ ακούω τον πρωθυπουργό που διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων ούτε και κατά ένα ΕΥΡΩ. Από την άλλη και ο κύριος Κατρούγκαλος,ο μεγάλος μεταρρυθμιστής του ασφαλιστικού συστήματος,δηλώνει, σε όλους τόνους, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Κομμάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λένε ψέματα.Τώρα θα ρωτήσετε,και πότε είπαν αλήθεια? Ε, ώσπου να καταλάβει ο κοσμάκης τι πράγματι συμβαίνει,αυτοί θα το παίζουν κυβέρνηση και θα μασάνε γερά,με όλα τα σόγια από κοντά,σε θέσεις συμβούλων,Διευθυντών Οργανισμών κ.λ.π.,που με νόμο προσπαθούν να φορτώσουν και στους μετά,έτσι ώστε,και το Κράτος να αλώσουν και τη μάσα να μη χάσουν. Πλήρωνε φουκαρά συνταξιούχε των 500 ΕΥΡΩ μικτά της Αριστεράς τα τρωκτικά!

ampos

Δηλαδή οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, που για να πληρώνουν τους μισθούς αυτους, μπαίνανε μέσα για μέσα και τα ελλείμματα τα πληρώναμε οι φορολογούμενοι, τώρα θα τους ανταμείψουμε και με αύξηση στις συντάξεις. Με εικονικές εισφορές που τις πληρώναν οι φορολογούμενοι, αυτοί θα πάρουν αυξήσεις. ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ.

Ηλίας Πάνου

Ρε συριζοτρόλ των 60 λεπτών το σχόλιο, έχω ΙΚΑ ιδιωτικού τομέα, 28η ασφαλιστική κλάση, 39 χρόνια ασφαλισμένος και ο πολιτικός αλήτης Αλέξης Τσίπρας έρχεται και μου κλέβει 3 συντάξει μαζι με τη μείωση του αφορολόγητου. Εμένα τώρα τι θα μου πεις ρε κοπρίτη, μήπως ο,τι μου πλήρωσες τις εισφορές? Ντροπή σου....

Νίκος

Σύμφωνα με πολλά πρόβατα άλλων εποχών, είναι φυσικό ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος να έχουν περίπου τον ίδιο μισθό. Σύμφωνα με τα ίδια πρόβατα, πρέπει να περικοπούν υπηρεσίες δημοσίου για το τάισμα των συνταξιούχων που μόλις είδαν ότι είτε στην ενέργεια είτε στη σύνταξη ο μισθός είναι ίδιος και έτσι την έκαναν επίσημα και ασκούν πλέον δεύτερη μαύρη εργασία. Άλλαξε τους τα φώτα Αλέξη! Για αυτό σε πάμε!

μαρεοκο

ας φανε αριστερα τωρα που ψηφισανε οι γεροι αυτους τους ξεφτιλες και ειναι ετοιμοι και για 4ο μνημονιο εκει να δειτε τι ερχεται για τις συνταξεις.μαυρο στους αριστερους προδοτες στις εκλογες......

Λούλης

Σημασία έχει να είσαι εσύ έτοιμος για το τέταρτο μνημόνιο και άσε το τι θα κάνουν οι γέροι. Οι γέροι είναι αυτοί που είναι.

Τα μεγάλα βύσματα δεν τα έβαλαν Δημοσιο

Τα έβαλαν σε ΔΕΚΟ και κρατικοτραπεζες. Για αυτό θα έχουν και μικρή αύξηση στις συντάξεις, όταν όλοι οι άλλοι (τα κορόιδα ντε) θα χάσουν 18% (δηλαδή μια σύνταξη το χρόνο)

dim

Θεωρώ ότι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή αυξήσεις σε πληρωμές και φορολογία είναι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές, ειδικά όταν σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα το κόστος ζωής αυξάνεται ακόμα και μετά από 9 χρόνια κρίσης.Το ψωμί το τελευταίο χρόνο πήγε από 60λεπτά στα 70 και με τη σακουλίτσα του 74 ! ήτοι 25% αύξηση !! Επιτέλους να αφήσουν ήσυχους τους συνταξιούχους, τους "άσπρους" φορολογούμενος και τους ιδιοκτήτες ακινήτων και να μαζέψουν λεφτά από εκεί που πρέπει, δηλαδή φοροδιαφυγή,λίστες,offshore,πλασματικές έδρες,airbnb,ιντερνετικές κατάμαυρες υπηρεσίες με ελέγχους ελέγχους ελέγχους, εντατικούς και επαναληπτικούς σε όλη τη χώρα σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες (αν δεν τις ξέρετε να σας τις πω εγώ) με επιβολή προστίμων και ΤΗΡΗΣΗ τους αλλά και το αυτονόητο, αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη. Αυτή η εμμονική, εκβιαστική και ταπεινωτική επίθεση εις βάρος του νοικοκύρη παράλληλα με την επιβράβευση του φοροφυγά πρέπει να σταματήσει σήμερα (ανεξαρτήτως αν κυβερνούν κόκκινοι,μπλε,πράσινοι,πορτοκαλί) !! Να ξυπνήσει το πολιτικό σύστημα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή ως οφείλει. Αν δεν μπορεί τότε να παραιτηθεί για το καλό του τόπου μέχρι να βρεθεί το σχήμα όπου θαναι πρόθυμο να νοικοκυρέψει την κατάσταση. Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με 18δις μαύρα ούτε με ένα γιγάντιο δημόσιο. Είναι απλά τα πράγματα και μόνοι μας έχουμε βγάλει τα μάτια μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης