ΤτΕ: Χρειάζεται «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» μετά τον Αύγουστο του '18

ΤτΕ: Χρειάζεται «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» μετά τον Αύγουστο του '18

Στουρνάρας: Μεγάλο πρόβλημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα 6 μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα - Αν δεν διορθωθεί, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 - Βούτσης: Οδεύουμε στην έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης - Τι προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ

Την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος
για τη Νομισματική Πολιτική του 2017 παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραδίδοντας την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επισημαίνοντας πως η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το πρόγραμμα». Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι (6) μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε» τονίζοντας πως  «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε σε άλλο σημείο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παραπέμποντας στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει πως η ύπαρξη ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης για μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» καταλήγει η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δημόσια διαφωνία με τον Στουρνάρα-Βούτση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας». Ο πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε στον προβληματισμό που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας πως «όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κόκκινα δάνεια

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια. 

Τι προβλέπει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος

Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα συντείνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα.

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 1,6%, 2,4% και 2,5% για τα έτη 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου και της χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άνοδος της εξωτερικής ζήτησης ενισχύει τη βιομηχανική παραγωγή και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι σημαντική. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει, ωθούμενη κυρίως από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της ανόδου της απασχόλησης. Η συμβολή των επενδύσεων αναμένεται θετική, κυρίως λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων, η οποία αντανακλά τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους, αντανακλώντας την άνοδο της εξωτερικής ζήτησης και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Προειδοποιήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, να νομοθετηθούν εγκαίρως και να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση και να γίνει επαρκής προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

Δείτε όλη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Back-To-The-Future

Επιστροφή στον Δεκέμβρη του 2014...χάσαμε 4 χρόνια, για να μην χάσουμε την ακσιοπρέπεια μας... Κοροϊδάρες με περικεφαλαία για ακόμη μία φορά!!! Μπρος όλοι στο Σύνταγμα για τσάμικο!!!

Γιάννης

Ο πρόεδρος των ταβερνιάρηδων παραδίδει των προϋπολογισμό στον Στουρνάρα ! Κυβέρνηση κοτζαμπάσηδων αχρήστων απατεώνων ξεφτιλισμένων !

m

Κύριε Μητσοτάκη είστε έτοιμος να αναλάβετε? Ο Στουρνάρας τα είπε όλα, δεν υπάρχει δικαιολογία για "καμμένη γή"

Χα! Από δηλώσεις σκίζει...

Κ. Στουρνάρα, ακόμα σας περιμένουν στην δίκη hellas power / energa να υπερασπιστείτε το δημόσιο. Με την άνεση σας, μόλις τελειώσετε με τις δηλώσεις....

Σταθης

Γουσταρεις δεν γουσταρεις, οσο και να θαβεις το κουφιοκεφαλο στην αμμο, αυτα ειναι τα δεδομενα! Αυτα θα κληθεις να αντιμετωπισεις! ΑΥΤΑ! Δεν εχει αλλο παπα το ευαγγελιο! Φαε τωρα το... επιδομα και κατσε στον καναπε "χορτατος". Περιμενοντας να χρεωσεις και τα τρισεγγονα σου

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΑΛΛΟΣ ΚΡΥΦΟΚΟΥΜΜΟΥΝΝΑΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤτΕ

Τράπεζα της Ελλάδος, όχι Εθνική Τράπεζα, αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για σένα...

chrisAK

Έλα ρε μη το αποπαίρνεις το παιδί, έπερεπε να γράψει κάτι για τα 0,60 από την Κουμουδούρου.

ΜΠΟΥΖΝΤΟΥΛΙΚΣ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΑΝ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ?

Προς Αγυριγο κεφάλι

Έχουμε σιχαθεί να ακούμε τα ίδια !!! Καμία πρόταση για ανάπτυξη δηλ πάλι στην πείνα και στο ξεπούλημα Παρετηθειτε επιτέλους αφού δεν είστε άξιοι να τελειώνουμε Είστε σιχάματα !!!!!!

ΕΛΛΗΝΑΣ

Ζωή και κότα για τους γραφειοκράτες της Κομισιόν και 38.000 (!!!) υπαλλήλους τους. Τα λαμόγια των Βρυξελλών δίνουν αύξηση στον εαυτό τους και μάλιστα αναδρομικά 100.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει λιτότητα για τους λαούς.......

Τουρκος

λιτότητα για τους λαούς?. Ψοφος στα λαμογια που ροκανισαζουν τα πακετα το ενα πισω απο το αλλο.

?

Γεια σας Mr. Capital Control με τις ωραίες σας τις εκτιμήσεις. Εντωμεταξύ, η τράπεζα της Ελλάδος με όλα αυτά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από όλες τις τράπεζες για όλους μας θα πρέπει να μετονομαστεί σε ρουφιάνο της Ελλάδος.

Προφανώς είσαι άσχετος

κι δεν γνωρίζεις ότι οι τράπεζες έκλεισαν κι μπήκαν έλεγχοι με απόφαση του Πρωθυπουργού Τσίπρα, του βαρούφα, του Καμμένου κι του μισού υπουργικού συμβουλίου...

?

προφανώς άσχετος θα είμαι και ο Διοικητής της ΤτΕ δεν είχε καμία σχέση, ήταν απλά θεατής στους τενεκέδες που αναφέρεις.

Καθόλου θεατής δεν ήταν ο Στουρνάρας

αυτός απεσόβησε τα χειρότερα - αν θυμάσαι ήθελαν να τον ξηλώσουν οι συριζαίοι από την πρώτη μέρα... να είσαι αντικειμενικός

Γ

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΘΕΛΕΙ Κ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ....Η ΝΔ ΚΟΥΛΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ;;;;

Jimmy

Μα αυτό ο Κούλης το έχει ήδη υποσχεθεί, ότι δηλαδή θα συνεχίσει τα μνημόνια.

Σταθης

Τι να συνεχισει ρε [...] που ΗΔΗ ειναι υπογεγραμμενα τα μνημονια; Εχεις αντιληφθει τι σε περιμενει το 2019; Βουλγαρο θα ψαχνει για να παντρευτεις να πιασεις την... καλη.

ρε σανοφάγε συριζαίε

εσύ αυτό κατάλαβες ότι ο στουρνάρας θέλει κι άλλο μνημόνιο ;! τόσο ούφο είσαι ; δεν έχεις πάρει πρέφα ότι η κυβέρνησάρα σου έχει ήδη ψηφίσει μνημονιακά μέτρα για μετά το 2018 κι ότι θα είμαστε σ επιτροπεία μέχρι το 2060 ?? ο κλασικός ο βαξεβάνης ο έλληνας

.

Όχι και θα τα σκίσει , όπως ο δικός σου.Εντάξει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

daneistes-troika-ena

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, η επίσπευση δικαστικών αποφάσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα συζητηθούν με την κυβέρνηση

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός