Οι προτάσεις του ESM για μείωση του ελληνικού χρέους με ορίζοντα το 2060

Οι προτάσεις του ESM για μείωση του ελληνικού χρέους με ορίζοντα το 2060

Επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων - «Πάγωμα» επιτοκίων για ορισμένα από τα δάνεια και άλλα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το χρέος κατά 1/5 - Άγνωστο ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα

Οι προτάσεις του ESM για μείωση του ελληνικού χρέους με ορίζοντα το 2060
Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% έως το 2060, περιλαμβάνει η πρόταση του ESM, την οποία εξετάζουν οι εταίροι, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στην έξι σελίδων έκθεσή του -η οποία χαρακτηρίζεται ως άκρως εμπιστευτική - ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προτείνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν.

Σε αυτά περιλαμβάνεται επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων αλλά και «πάγωμα» επιτοκίων για ορισμένα εξ αυτών, προκειμένου να υπάρξει προστασία της ελληνικής οικονομίας από τυχόν έντονες επιτοκιακές διακυμάνσεις στις αγορές.

Κλείσιμο
Με την εφαρμογή των προτάσεων του ESM, εκτιμάται ότι έως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», τονίζει εκπρόσωπος του Μηχανισμού, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για «απάντηση» στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Μάλιστα η ίδια πηγή τόνισε ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις επίσημες προτάσεις του Μηχανισμού στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.

Επιπρόσθετα η εφημερίδα αναφέρει ότι στα μέτρα που προτείνει ο ESM περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Πηγή: newmoney.gr
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης