Βρούτσης - Τρόικα: Τετ-α-τετ εφ' όλης της ύλης

Βρούτσης - Τρόικα: Τετ-α-τετ εφ' όλης της ύλης

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στο μέτωπο του ασφαλιστικού θα τεθούν επί τάπητος - Όλα όσα θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας στους ελεγκτές 

Βρούτσης - Τρόικα: Τετ-α-τετ εφ' όλης της ύλης
Tρίωρο τετ-α-τετ με την Τρόικα εφ'όλης της ύλης θα έχει αργά το μεσημέρι σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στο μέτωπο του ασφαλιστικού, καθώς επίκεινται θεμελιώδεις αλλαγές το φθινόπωρο.

Το υπουργείο στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης θα πρέπει να παρουσιάσει:

-τις προτάσεις του για την ενοποίηση των ταμείων και την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών

- το χρονοδιάγραμμα για τις αναλογιστικές μελέτες και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο συνταξιοδοτικό με βάση τα αποτελέσματα των μελετών (Σεπτέμβριος 2014) 
Κλείσιμο

- τις αλλαγές στο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών ( ΚΕΑΟ, ενοποίηση με φορολογική διοίκηση) με την ελπίδα ότι να ενισχυθούν τα έσοδα τα οποία σε μόνιμη βάση είναι πολύ κάτω από τους στόχους. Η Τρόικα θα εξετάσει αν τα ταμεία διενεργούν ελέγχους και αποφεύγουν να δίνουν παρατάσεις στις προθεσμίες για την υποβολή και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

-τα πρώτα αποτελέσματα  από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που θα στοιχίσει στο ΙΚΑ συνολικά 900 εκατ. ευρώ. Θα συζητηθεί επίσης η νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα που έχει συμφωνηθεί για το 2015 ως κίνητρο για την απασχόλησ

-το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των κοινωνικών πόρων 

-την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Στο ΕΤΕΑ ήδη επεβλήθη μείωση κατά 5,2%. Το 2015 η ρήτρα θα εφαρμοστεί σε όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες τους αποκλειστικά με ίδιους πόρους. 

Στην προηγούμενη συνάντηση με την Τρόικα συμφωνήθηκε η συζήτηση για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (απόφαση για απεργία, συνδικαλιστικές άδειες, χρηματοδότηση σωματείων) να παραπεμφθεί στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έμεινε με την εντύπωση ότι η Τρόικα δε θα επανέλθει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αξιώνοντας νομοθετική ρύθμιση. Να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε η έγκριση των ομαδικών απολύσεων στη Χαλυβουργία Ελλάδος. 

Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης θα συμμετάσχει στη συνάντηση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπου θα συζητηθούν και μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα αδύναμα νοικοκυριά. 

Στη χθεσινή σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τους διοικητές των ταμείων επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για αύξηση των δόσεων στο πλαίσιο της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στους τεχνοκράτες δόθηκαν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μετά έπειτα ένα χρόνο εφαρμογής τα αποτελέσματα της ρύθμισης είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε ένα χρόνο στο ΙΚΑ από τους 300.000 οφειλέτες, ρύθμισαν χρέη μόνο οι 20.000 οφειλέτες. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στον ΟΑΕΕ καθώς από τους 378.000 οφειλέτες, ρύθμισαν χρέη 25.000 οφειλέτες. Συνολικά και στα δύο ταμεία οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όχι μόνο η συμμετοχή είναι περιορισμένη, αλλά ταυτόχρονα τέσσερις στους δέκα που μπήκαν στη ρύθμιση στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμό. Τα ταμεία ζητούν  να αυξηθούν οι δόσεις από 36 που είναι σήμερα τουλάχιστον σε 72, και για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις να «παγώσει» το μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών

Οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων θα μελετήσουν τα στοιχεία και θα δώσουν νέο ραντεβού με τις διοικήσεις των ταμείων, αφήνοντας «παράθυρο ελπίδας» ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνει δεκτό το αίτημα για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών.

Το θέμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα με δεδομένο πως την επόμενη χρονιά θα είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), φέτος οι προϋπολογισμοί των Ταμείων προβλέπουν έλλειμμα άνω των δύο δισεκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης