Διαδοχικά ραντεβού των Τροϊκανών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Διαδοχικά ραντεβού των Τροϊκανών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα

«Κίτρινη κάρτα» στις αποκρατικοποιήσεις - Απανωτά ραντεβού των ελεγκτών για όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ

Διαδοχικά ραντεβού των Τροϊκανών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα
Ακόμα και τους μονίμως… γκρινιάρηδες ελεγκτές της Τρόικας φαίνεται πως εντυπωσίασε το εισπρακτικό «κρεσέντο» που κατέγραψε στο α' εξάμηνο του έτους ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
 
Αν και η υπέρβαση εισπράξεων κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων αποτελεί την «κληρονομιά Θεοχάρη» που οι ελεγκτές δε βρήκαν σε αυτην την επίσκεψή τους στην Αθήνα, το πλεόνασμα των 712 εκατ. ευρώ που τους παρουσίασε χθες, Δευτέρα, ο κύριος Χαρδούβελης, ανάγκασε τους απεσταλμένους της Τρόικας να αποδεχθούν πως, εφόσον συνεχιστεί η πορεία αυτή και μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι διατεθειμένοι να κλείσουν χωρίς πολλά-πολλά την αξιολόγηση και, επιπλέον, να δεχτουν να μπουν σε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις.
 
«Κατάλαβαν ότι τον Σεπτέμβριο θα μπούμε σε συζήτηση για μειώσεις φόρων και αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο» έλεγε χθες βράδυ πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Χαρδούβελη. Πρώτα όμως, όπως έλεγαν, πρέπει ως τον Σεπτέμβριο να ολοκληρωθούν και να βρουν έτοιμα οι ελεγκτές όταν επιστρέψουν, τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

Κλείσιμο
-«Εφάπαξ» μειώσεις φόρων από τον Οκτώβριο κιόλας, όπως πχ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Ένα πρώτο «πακέτο» μειώσεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 που θα ενσωματωθεί στον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

-Την παρουσίαση ή νομοθέτηση ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος περαιτέρω μειώσεων φόρων, με φόντο τριετίας ενδεχομένως.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών έδειξαν να θέλουν να κλείσουν σύντομα και θετικά την διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ώστε μετά να ανοίξει και η συζήτηση για ελάφρυνση του δανειακού βάρους της χώρας.
 
Έδειξαν όμως «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

Κατανοούν μεν πως η συγκυρία δεν έχει βοηθήσει την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας ως τώρα, αλλά φαίνεται να πιστεύουν πως αυτό μπορεί να αλλάξει από το φθινόπωρο και ότι η προσπάθεια θα ενταθεί.

Ο κύριος Χαρδούβελης μάλιστα παρουσίασε μια προβολή για την επίπτωση που θα έχουν τους επόμενους μήνες και χρόνια οι ιδιωτικοποιήσεις στην μείωση του χρέους (από τις εισπράξεις εσόδων) και στην αύξηση του ΑΕΠ (από τις επενδύσεις και τα νέα κεφάλαια που θα φέρουν).
 
Η Τρόικα ολοκληρώνει σήμερα τον τρέχοντα έλεγχο στην ελληνική οικονομία, στα απανωτά ραντεβού και τετ-α-τετ που θα έχει από τις 11 το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ για όλα τα μεγάλα μέτωπα όπως τα Εργασιακά με τον κύριο Βρούτση, τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», τις αλλαγές στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπεται και συνάντηση με τους επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής-ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Τρόικας προβλέπει τις εξής συναντήσεις:
 
- Στις 11.00 με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

- Στις 12.00 οι επικεφαλής της Τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)

- Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο
  
- Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη
 
- Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση
  
- Στις 18.00 προγραμματίζεται συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη.

Παράλληλα, κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης