Τι προβλέπεται για το Ελληνικό - 2.000 στρέμματα μητροπολιτικού πάρκου

Τι προβλέπεται για το Ελληνικό - 2.000 στρέμματα μητροπολιτικού πάρκου

Ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου μαζί με την ολυμπιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά - «Δημιουργείται ένας μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας» 

Οφειλές πέντε ετών στον ΟΑΕΕ
Τι προβλέπεται για το Ελληνικό - 2.000 στρέμματα μητροπολιτικού πάρκου
Τους όρους και τους κανόνες με τους οποίους θα αξιοποιηθεί το τοπόσημο των προσφυγικών πολυκατοικιών στην Λ. Αλεξάνδρας βάζει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, καθορίζοντας τις χρήσεις και τον χαρακτήρα των οκτώ πολυκατοικιών που ανήκουν εδώ και λίγες εβδομάδες στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο του ρυθμιστικού προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής και την διάσωση και ανάδειξής τους ως συγκρότημα σημαντικού μνημείου της νεότερης αρχιτεκτονικής, ενστερνιζόμενο την ιδιαιτερότητα του οικιστικού συγκροτήματος που “χτίζεται” και “γκρεμίζεται” εδώ και πολλά χρόνια.

Την ώρα που φορείς της πόλης αντιστέκονται στα σχέδια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο δήμος της Αθήνας ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης ιδιωτικοποίησης έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόβλεψη που δίνει το ρυθμιστικό της Αθήνας για την περιοχή αλλά και ο σχεδιασμός του για το Ελληνικό και το παράκτιο μέτωπο. Σύμφωνα με το σχέδιο του ρυθμιστικού που δόθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη μαζί με το ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, το πρόγραμμα ανάπλασης της Αλεξάνδρας θα συνδυαστεί με την διπλή ανάπλαση (στην οποία σημειωτέων το σχέδιο επιμένει μολονότι το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό έχει ναυαγήσει) και στοχεύει στην επανάχρηση και αξιοποίηση του συγκροτήματος χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας τους με χρήσεις κατοικίας, υπηρεσιών πολιτισμού, εκπαίδευσης, διαμονής και φιλοξενίας. Επιπλέον, προβλέπεται η αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου μεταξύ των κτιρίων με την απομάκρυνση της άτυπης στάθμευσης, την φύτευση και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Λυκαβηττού και Τουρκοβουνίων.

Κλείσιμο
Τα προσφυγικά, τα οποία διαθέτουν 228 διαμερίσματα έχουν κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 2009, με απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας και του Kεντρικού Συμβουλίου Nεωτέρων Mνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας του σημερινού πρωθυπουργού κ. Aντώνη Σαμαρά. Ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε να ενταχθούν προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με 168 συνολικά ακίνητα.

Στο παράκτιο μέτωπο, το ρυθμιστικό της Αθήνας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου μαζί με την ολυμπιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά σημειώνοντας ότι δημιουργείται “ένας μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας” στον οποίο θα συνυπάρξουν οικονομικές, περιβαλλοντικές και καινοτομικές χρήσεις δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο ρυθμιστικό προβλέπεται για την περιοχή η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων που θα αποτελέσει τον πυρήνα σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης