Κύπρος: Νέα αναβάθμιση της οικονομίας σε «ΒΒΒ+» από τον οίκο Fitch

Κύπρος: Νέα αναβάθμιση της οικονομίας σε «ΒΒΒ+» από τον οίκο Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε τις προοπτικές σε θετικό ορίζοντα – Ικανοποίηση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη

cyprus_economy
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα (IDR) σε «BBB+» από «BBB», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με τις προοπτικές να είναι σε θετικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου, η αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να οδηγεί σε συνεχείς βελτιώσεις στις πιστωτικές μετρήσεις της χώρας.

Παράλληλα, ο Fitch κάνει αναφορά στα μειωμένα ρίσκα που αναδύονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίου.

Κλείσιμο
«Σε συνδυασμό με τη σημαντική απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία, πιστεύουμε ότι αυτό έχει μειώσει τους κινδύνους για τη μακρο-σταθερότητα και γύρω από ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, παρόλο που ορισμένα κληρονομικά ζητήματα πρόκειται να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα», τονίζει ο Fitch.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΔΔ) ήταν 7,9% στο τέλος του 2023, ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και από το ανώτατο όριο κοντά στο 50%.

Επίσης, αναφέρεται ότι η ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης και τις σταθερές προοπτικές για τις αγορές εργασίας και στέγασης.

Αναμένεται ακόμη ότι η εφαρμογή ενός αναθεωρημένου πλαισίου εκποιήσεων (που εγκρίθηκε στα τέλη του 2023), θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου και θα συμβάλει στη μείωση των ΜΕΔ.

Οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων, μεταφράστηκαν επίσης σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας για τον τραπεζικό τομέα, με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 να φθάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%.

Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωση του ανέφερε πως η νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch Ratings, που έρχεται να προστεθεί στις διαδοχικές αναβαθμίσεις των τελευταίων 15 μηνών, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης με δυναμική πορεία κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και αναγνώριση της συνετούς πολιτικής που ακολουθούμε.

«Με υπευθυνότητα και μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, θα συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση και στρατηγικό σχεδιασμό, να εφαρμόζουμε πολιτικές που εδράζονται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.

«Χάρη σε αυτή τη θετική πορεία της οικονομίας και τη δημοσιονομική δυνατότητα του κράτους, καταλήγει, μπορούμε να υλοποιούμε στοχευμένες παρεμβάσεις, για στήριξη των νοικοκυριών, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση για τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες:

Βελτιωμένες μετρήσεις πίστωσης
Μειωμένοι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα
Απομόχλευση ιδιωτικού τομέα
Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις
Μειωμένο Δημόσιο Χρέος
Ειδήσεις σήμερα:

Τι θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές


Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για τον δημοσιογράφο του BBC που εξαφανίστηκε στη Σύμη - Τα τελευταία στοιχεία για την διαδρομή του


Ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία Earthrise σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα - Δείτε βίντεο με τη συντριβή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης