Οικονομία: Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον - Πότε και σε ποιους θα δοθούν

Οικονομία: Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον - Πότε και σε ποιους θα δοθούν

Με τις έως τώρα τάσεις, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος φαντάζει απολύτως εφικτός - Τουρισμός και αύξηση εισοδημάτων στηρίζουν «στα δύσκολα» τον Προϋπολογισμό

euros_1
Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάσες και οφέλη στην τσέπη των πολιτών μέσα στη νέα μεγάλη κρίση ακρίβειας αρχίζει να διαφαίνεται στο οικονομικό επιτελείο. Και όσο ακόμα η κυβέρνηση «ξύνει το βαρέλι», όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, αρχίζει να βρίσκει περιθώρια που ίσως επιτρέψουν και νέα σχέδια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών πριν από το τέλος της χρονιάς.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παραμένουν πιστοί στο δόγμα «πρώτα μετράμε και ύστερα μιλάμε».

Ωστόσο, εκτός από την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του τουρισμού και της ανάπτυξης, που δείχνει να διατηρείται και τον Οκτώβριο, η συνεχιζόμενη αύξηση των εισοδημάτων, η καλύτερη απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και άλλοι δυναμικοί παράγοντες έρχονται να στηρίξουν το εγχείρημα.

Κάθε μήνας είναι «χρήμα»

Οι εβδομάδες που απομένουν μέχρι να κλείσει το οικονομικό έτος και να κάνουν ταμείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (στο σκέλος των δαπανών τουλάχιστον, αφού ως έσοδα του 2023 θα λογίζονται και οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε δόσεις που θα τρέχουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024) κρύβουν πολλές αβεβαιότητες.

Τα πράγματα εξελίσσονται προς το παρόν σταθεροποιητικά, όπως σχεδόν είχαν προβλεφθεί εν συγκρίσει με πριν από έναν μήνα, όταν συντασσόταν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου – και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τις ως τώρα τάσεις, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος φαντάζει απολύτως εφικτός. Η έκταση της καταστροφής στη Θεσσαλία, που αποκαλύφθηκε στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τις πλημμύρες, δεν φαίνεται να ανατρέπει τις προβλέψεις.

Πάντως, αν και το απεύχονται, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να παραμένουν σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο τυχόν επανάληψης φαινομένων ανάλογης έντασης και έκτασης στην καρδιά του χειμώνα που μόλις ξεκίνησε.

Πού θα βρεθούν λεφτά

Ωστόσο κάποια δεδομένα εξελίσσονται και ελαφρώς καλύτερα. Δεν περνούν απαρατήρητες μάλιστα τρεις πιθανές νέες πηγές εσόδων που δεν έχουν ενσωματωθεί στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ως τώρα και μπορούν να αποδειχθούν «κρυμμένος θησαυρός» για εκπλήξεις και παροχές της τελευταίας στιγμής ως τα Χριστούγεννα ή λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο Προϋπολογισμός του 2023 κατέγραφε υπέρβαση εσόδων 2,7 δισ. ευρώ εν σχέσει με όσα προβλέπονταν όταν ψηφίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Τα «ουρανοκατέβατα» έσοδα, όμως, εξανεμίστηκαν μέσα στη χρονιά έπειτα από τις τρεις αναθεωρήσεις λόγω εκτάκτων δαπανών για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές, αλλά και μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος, Market Pass και άλλα επιδόματα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν με βάση τις προβλέψεις που υπήρχαν έως και έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τις οποίες και συντάχθηκε. Από τον Οκτώβριο και μετά, όμως, κάτι δείχνει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή - Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Άγκυρα αλλά... λείπει ο Ερντογάν

Βίντεο: Κομμένη στα δύο η Γάζα - «Τα πλήγματά μας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες» λέει ο ισραηλινός στρατός

Πώς συνέβη η τραγωδία με το βρέφος στον Βόλο - Μαρτυρία ότι ο 33χρονος οδηγός της μηχανής έκανε ελιγμούς πριν το μοιραίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης