Morgan Stanley: Η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 – Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα

Morgan Stanley: Η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 – Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα

Η αμερικανική τράπεζα ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 για την Ελλάδα, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις, τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης

morgan_stanley
H αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley συνεχίζει να ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 για την Ελλάδα, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις, τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023.

Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική θα πρέπει να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας ακόμη πολύ ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος RRF και της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο ρεκόρ.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη, εκτιμά η Morgan Stanley. Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση της θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν

Τροχαίο με παράσυρση πεζού στο Μενίδι - Νεκρός ένας 44χρονος

Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μαρκυπούλια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης