Αντικειμενικές αξίες: Παράθυρο για κούρεμα των «παράλογων» αυξήσεων

Αντικειμενικές αξίες: Παράθυρο για κούρεμα των «παράλογων» αυξήσεων

Οι δήμοι της χώρας θα εισηγούνται στο ΥΠΟΙΚ τις διορθώσεις -Έρχεται νέος γύρος επαναξιολόγησης των τιμών στα ακίνητα με όφελος με όφελος στους φόρους

akinita_xr
Με ένα χρόνο καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι... μπορεί και να έχει κάποια λάθη στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών που καθορίζουν τους φόρους στα ακίνητα. Παραδέχεται, δηλαδή, ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί και η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να αποφευχθούν υπέρμετρες αυξήσεις τιμών. Την κατάσταση αυτή επιδιώκει να διορθώσει το υπουργείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και με ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να εισηγούνται μειώσεις σε “παράλογες” αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.

Ειδικότερα με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στους δήμους από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις με τη κατάθεση στοιχείων για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το υπουργείο Οικονομικών με εξπρές διαδικασίες θα προχωρήσει σε «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές, πράγμα που θα φέρει ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα. Κι αυτό γιατί στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης αυτόματα θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι, οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ ενδέχεται να διευρυνθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα καθώς ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση τους είναι η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας.

Το στίγμα των προωθούμενων αλλαγών στις αντικειμενικές τιμές δίνει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου όπου αναφέρεται ότι «με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από 1.12.2022 έως και 31.12.2022 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων. Είναι γεγονός ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων. Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία. Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται».


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη το πρόσωπο που πιστεύεται πως άφησε τη βόμβα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης - Δείτε βίντεο

Ο χορός του Ντόναλντ Τραμπ στον γάμο της κόρης του Τίφανι - Δείτε βίντεο

The Voice: Η επιστροφή, η Μολδαβή της... Eurovision και η «μπάντα» των κριτών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης