Για ποιους είναι αργία η Καθαρά Δευτέρα στον ιδιωτικό τομέα

Για ποιους είναι αργία η Καθαρά Δευτέρα στον ιδιωτικό τομέα

Πώς αμείβονται αν εργαστούν

grafeio_art
Η Καθαρά Δευτέρα 2022 δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας ορίζουν ως αργία την Καθαρά Δευτέρα εφόσον έχει χαρακτηρισθεί από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση παραμένει κλειστή.

Όπως αναφέρει το kepea.gr, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Καν. Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους, προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

Στοιχεία των ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis.

Κλείσιμο
Πηγή: Newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Υπό αστυνομική επιτήρηση το μνημόσυνο των τριών παιδιών στην Πάτρα - Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών

Οι Ρώσοι λένε ότι κατέστρεψαν την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία

Σε φάση συρρίκνωσης ο πληθυσμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης