Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ πετάει ψηλά με το «Lady Bird»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ πετάει ψηλά με το «Lady Bird»

Η τελευταία ταινία που είχε μείνει να προβληθεί στην Ελλάδα από αυτές που διαγωνίζονται στα Όσκαρ σε λίγες μέρες είναι και μία από τις καλύτερες

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ πετάει ψηλά με το «Lady Bird»
Αξίζει 4.5/5 Lady Bird 

Της Γκρέτα Γκέργουιγκ. Κομεντί, 2017, ΗΠΑ, 94’. Με τους: Σέρσα Ρόναν, Λόρι Μέτκαλφ, Τρέισι Λετς, Τιμοτέ Σαλαμέ


Η τελευταία ταινία που είχε μείνει να προβληθεί στην Ελλάδα από αυτές που διαγωνίζονται στα Όσκαρ σε λίγες μέρες είναι και μία από τις καλύτερες. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ, μία από τις πέντε μόνο γυναίκες που έχουν προταθεί ποτέ για Όσκαρ σκηνοθεσίας, δημιουργεί μια από τις πιο αληθινές ταινίες ενηλικίωσης που έχουν γίνει ποτέ.

Κλείσιμο




Ντύνοντας με αυτο-βιογραφικά στοιχεία την ιστορία της Κριστίν, η οποία προτιμά να τη φωνάζεις Lady Bird και ανυπομονεί να δραπετετεύσει από το Σακραμέντο στο οποίο μεγαλώνει, η Γκέργουιγκ αποτυπώνει την αγωνία και κυρίως την αμηχανία της ηλικίας. Αγκαλιάζει τον παλιό εαυτό της, αλλά τον κοιτά στα ίσα, χωρίς ούτε να τον κανακεύει αλλά ούτε να τον πατρονάρει. Και έχει τρομερή πλάκα, καθώς και μια αναζωογονητικά απενοχοποιημένη αντιμετώπιση του σεξ και της επιθυμίας. Κυρίως όμως έχει κα-τα-πλη-κτι-κούς ηθοποιούς: η Σέρσα Ρόναν είναι όπως συνήθως για να τη χαζεύεις με τις ώρες, αλλά οι αφανείς ήρωες εδώ είναι η Λόρι Μέτκαλφ και ο Τρέισι Λετς στο ρόλο των γονιών της. Μπορεί η Άλισον Τζάνι να κυριάρχησε στο φετινό κύκλο βραβείων, και το άξιζε μετά από τόσα χρόνια, αλλά η Μέτκαλφ (η τηλεοπτική αδερφή της «Ροζάν») εδώ δε χάνει ούτε χτύπο. Και ο Λετς κοντράρει άνετα τον Μάικλ Στούλμπαργκ στο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου». 



Παίζεται
Αθήνα
Έλλη, Αθήναιον 1, Αθήναιον Cinepolis 1, Μικρόκοσμος Filmcenter, Κηφισιά Cinemax Class Cyta, Σινεάκ Δημ/κός Κιν/φος, West City 1,2, Αίγλη 2 (Χαλάνδρι)
Θεσσαλονίκη
Φαργκάνη Art



2/5 Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα (House by the Sea)

Του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Δραματική, 2017, Γαλλία, 107’. Με τους: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν 


Όποτε κάνει ταινία ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν («Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο») είναι σα να πηγαίνεις σε reunion με παλιούς γνωστούς, απ’ αυτούς που συμπαθείς όμως και θες όντως να βλέπεις πού και πού. Μόνο που στο «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα», την εμπνευσμένη από το «Βυσσινόκηπο» ιστορία τριών αδελφιών που επανασυνδέονται με αφορμή τον επικείμενο θάνατο του πατέρα τους, οι φυσιογνωμίες είναι οικείες, αλλά οι εικόνες χιλιοειδωμένες.







Παίζεται
Αθήνα

Άστορ, Ανδόρα, Ατλαντίς 2, Ταινιοθήκη 1, Αθήναιον Cinepolis 4, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κός Κιν/φος, Κηφισιά Cinemax Cyta 2, Cinerama Digital Cinema, Όσκαρ Digital, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 1
Θεσσαλονίκη
Μακεδονικόν


2/5 Σπόρος (Grain)

Του Σεμίχ Καπλάνογλου. Δραματική, 2017, Τουρκία/Γερμανία/Γαλλία/Σουηδία/Κατάρ, 123’. Με τους: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Ερμίν Μπράβο 


Μια επιστημονικής φαντασίας παραβολή που βασίζεται σε 29 στίχους του Κορανίου και αποτελεί φόρο τιμής στο «Στάλκερ» του Ταρκόφσκι; Ακούγεται φιλόδοξο και υποσχόμενο, αλλά, χμμ, εν τέλει δε λειτουργεί. Ο Σεμίχ Καπλάνογλου κατασκευάζει πολύ ωραίες ασπρόμαυρες εικόνες, καθώς ακολουθεί έναν καθηγητή, ο οποίος προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή λόγω έλλειψης καρπών και η έρευνά του τον οδηγεί στην αναζήτηση ενός αμφιλεγόμενου επιστήμονα. Αλλά οι όμορφες εικόνες χρειάζονται νερό για να κρατήσουν, και εδώ η έμπνευση είναι αφυδατωμένη.





Παίζεται
Αθήνα

Άστυ, Πτι Παλαί


Η γέννηση ενός ηγέτη (The Childhood of a Leader)

Του Μπρέιντι Κόρμπετ. Δραματική, 2015, Ην.Βασίλειο/Γαλλία/Ουγγαρία, 115’. Με τους: Μπερενίς Μπεζό, Λίαμ Κάνινγκαμ 


Με καθυστέρηση τριών χρόνων έρχεται η βραβευμένη με το βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Οριζόντων της Βενετίας «Γέννηση ενός ηγέτη», το ντεμπούτο του Μπρέιντι Κόρμπετ. Αντλώντας έμπνευση από τον Μίχαελ Χάνεκε και τον Λαρς φον Τρίερ (με τους οποίους ο Κόρμπετ έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός στο «Funny Games» και τη «Μελαγχολία» αντίστοιχα), αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει στη Γαλλία στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και που, καταλαβαίνουμε, θα εξελιχθεί σε ηγέτη τύπου Χίτλερ. Φύση ή ανατροφή είναι το ερώτημα, σε μια δυσοίωνη αλληγορία, τρομαχτική στην ατμόσφαιρα και τους συνειρμούς της.







Παίζεται
Αθήνα
Άστορ


Κόκκινο σπουργίτι (Red Sparrow)

Του Φράνσις Λόρενς. Θρίλερ, 2018, ΗΠΑ, 139’. Με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Τζόελ Έτζερτον

 
Η Τζένιφερ Λόρενς επανασυνδέεται με τον σκηνοθέτη της από τις ταινίες των «Hunger Games» για μια ακόμα περιπέτεια με μια ατρόμητη πρωταγωνίστρια: μια νεαρή μπαλαρίνα στρατολογείται στη Σχολή Σπουργίτι, μια Ρωσική υπηρεσία πληροφοριών για να χρησιμοποιήσει το σώμα της ως όπλο.







Παίζεται
Αθήνα

Έμπασσυ Nova Odeon, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 1, Γαλαξίας 3D Digital 1,2, Βάρκιζα 1, Village Cinemas Athens Metro Mall Αγ. Δημήτριος 1,2, Νανά Cinemax Cyta 1,4,6, Νovacinema Γλυφάδα Odeon 1, Μάγια, Odeon Escape 1,5, Odeon Starcity 1,6,10, Άρτεμις Δημ/κός Κιν/φος, Village 15 Cinemas @ The Mall 4,5,7,13,14, Novacinema Odeon Μαρούσι 3, Τρία Αστέρια 3D Digital 1, Αλίκη Δημ/κός Κιν/φος, Village 9 Cinemas @ Faliro 1,7,8,9, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος 2, Village 5 Cinemas Παγκράτι 2,5, Αλεξάνδρα Europa Cinemas, Φοίβος, West City 1,4, Village Shopping and More αίθ. 4,7,10,11, Αβάνα, Σινέ Χολαργός
Θεσσαλονίκη
Village Centre 4,5,6,10, Cineplexx One Salonica 1,2,3,5, Odeon Πλατεία 1,5, Odeon Μακεδονία 1,10,11

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης