Μπίλλι Άιλις: Το νέο μουσικό φαινόμενο είναι εδώ

Μπίλλι Άιλις: Το νέο μουσικό φαινόμενο είναι εδώ

Το κορίτσι με τις φαρδιές φόρμες και τα oversized φούτερ, που κατάφερε να μετατρέψει την κατάθλιψη σε δημιουργία, κατακτά ολόκληρο τον κόσμο

Eilish_1

Η σαρωτική επικράτησή της στην φετινή τελετή απονομής των μουσικών βραβείων Γκράμι, μαζί με την ταυτόχρονη αποκαθήλωση της Τέιλορ Σουίφτ από τον θώκο του Χρυσού Κοριτσιού του θεσμού, επιβεβαίωσε αυτό που όλος ο πλανήτης συζητά τον τελευταίο χρόνο. Ότι, δηλαδή, έχει γεννηθεί το νέο αστέρι της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας! Εξάλλου, η Μπίλλι Άιλις, η 18χρονη που έχει τρελάνει με τα τραγούδια αλλά και το αντισυμβατικό στιλ της την απανταχού εφηβική κοινότητα και έχει κατακτήσει τα τσαρτς – το πρώτο της άλμπουμ «When We All Fall Asleep» μπήκε κατευθείαν στο Billboard 200 - το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι followers της στο Instagram πλησιάζουν τα 40 εκατ.! - έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης σούπερ σταρ: Είναι νέα, πολύ νέα, μόλις 18 ετών, είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και κυρίως είναι διαφορετική καθώς τόσο τα τραγούδια της όσο και η εξωτερική της εμφάνιση, σε συνδυασμό πάντα με τον χαρακτήρα της, δεν θυμίζουν κανέναν και τίποτα απ' όσα έχουμε δει κι έχουμε ακούσει στο παρελθόν. Ίσως γι' αυτό πολλοί αρέσκονται στο να την χαρακτηρίζουν νέα...Έιμι Γουάινχαουζ.

Παρότι τα μουσικά φαινόμενα κάθε εποχής είναι μοναδικά και, βεβαίως, δεν επαναλαμβάνονται, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που συναντάμε στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι το νεαρό της ηλικίας καθώς το ταλέντο είναι αδύνατο να κρυφτεί, είναι αδύνατο να φιμωθεί ακόμη κι αν όλες οι εξωτερικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Για την Μπίλλυ Άιλις, λοιπόν, όπως και για πολλούς παρελθοντικούς ομότεχνούς της, η αγάπη της για τη μουσική και η απόφασή της να αφοσιωθεί σε αυτήν ήρθαν πολύ νωρίς. Το γεγονός, φυσικά, ότι οι γονείς της δραστηριοποιούνταν στο καλλιτεχνικό χώρο – είναι και οι δύο ηθοποιοί και μουσικοί– πιθανότατα να συνέβαλε στην πιο πρόωρη γνωριμία της με τον κόσμο του θεάματος. Η «πειρατίνα» Μπίλλι, πάντως, όπως είναι το δεύτερο όνομά της, τραγουδούσε από την...κούνια της και έγραψε το πρώτο δικό της τραγούδι σε ηλικία μόλις 4 ετών!
Παρότι, μάλιστα, τα περισσότερα σχολικά της χρόνια, τα πέρασε κάνοντας κατ΄ οίκον διδασκαλία, φρόντιζε να βρίσκει τρόπους να συμμετέχει σε συλλογικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές, χορευτικές. Μέχρι τότε η μικρή Μπίλλι ένιωθε να ξεχύνεται μέσα της ένα ασυγκράτητο καλλιτεχνικό τσουνάμι χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ποια ακριβώς διαδρομή θέλει να ακολουθήσει.

Eilish__Grammy
H 18 χρονη Μπίλλι Έιλις σάρωσε στα φετινά μουσικά βραβεία Γκράμι

Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως επιλέγει, συχνά, η ίδια η ζωή...Γιατί κανείς, ούτε η ίδια φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί πως το τραγούδι της «Ocean Eyes», που έγραψε ο μεγαλύτερος αδελφός της και ερμήνευσε η ίδια, όταν η δασκάλα χορού της ομάδας στην οποία συμμετείχε τής ζήτησε ένα νέο μουσικό κομμάτι για μια χορογραφία, θα γινόταν, το 2015, τεράστια επιτυχία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Ένα χρόνο αργότερα θα βγει και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού μέσα από το οποίο η νεαρή τραγουδίστρια θα συστηθεί και οπτικά στο παγκόσμιο κοινό. Και δεν ήταν, σε καμιά περίπτωση αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα εφηβικό είδωλο αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ένα κορίτσι καθόλου στιλιζαρισμένο, με φαρδιές φόρμες και oversized φούτερ, που κρύβουν κάθε ίχνος θηλυκότητας, αγέλαστο και με βλέμμα μονίμως ανήσυχο και αγχωμένο.

Λίγο αργότερα η ίδια θα αποκαλύψει πως πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ - μια νευρολογική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει φωνητικά και κινητικά τικ – και πως παλεύει με το άγχος και την κατάθλιψη από τα 13 της χρόνια: «Ένιωθα ότι πέφτω σε μια τρύπα και πέρασα ένα χρονικό διάστημα αυτοτραυματισμού - δεν χρειάζεται να το περάσει κανείς αυτό. Όμως η ουσία είναι ότι αισθανόμουν ότι άξιζα τον πόνο» είχε εξομολογηθεί η ίδια σε συνέντευξή της πέρσι, στο περιοδικό «Rolling Stone» ενώ στην εκπομπή της Έλεν Ντε Τζένερις είχε προτρέψει όσους νιώθουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθουν, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό, όπως έκανε κι εκείνη, με αποτέλεσμα να μειώσει στο ελάχιστο τα επώδυνα συναισθηματικά συμπτώματά της.

Eilish_3
Η 18χρονη τραγουδίστρια έχει κάνει παγκόσμιο εφηβικό τρεντ τα υπερμεγέθη ρούχα
Κλείσιμο



Όσο για το ιδιαίτερες στιλιστικές της επιλογές οι οποίες έχουν γίνει παγκόσμια τάση στους κόλπους των απανταχού εφήβων; «Αν φορέσω κάτι με το οποίο δεν αισθάνομαι άνετα θα μετατραπώ σε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο που μισώ» έχει εξηγήσει η ίδια αρνούμενη πεισματικά να υποταχθεί στην εικόνα μιας tween idol. Κι η αντισυμβατικότητά της αυτής, σίγουρα, έφερε κοντά της, πολλά νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, χωρίς τέλειες αναλογίες και αυτοπεποίθηση, τα οποία ανακάλυψαν στο πρόσωπό της μια σταρ από τον δικό τους, αποκλεισμένο άλλοτε από το παγκόσμιο σταρ σύστεμ.

Billie Eilish - when the party's over



Όλα αυτά βεβαίως δεν θα είχαν καμία σημασία αν δεν υπήρχε το ταλέντο. Και η Μπίλλυ Άιλις διαθέτει ισχυρές δόσεις απ' αυτό. Γιατί τα τραγούδια της, όπως κι η ίδια, έχουν την δική τους μοναδική ταυτότητα, δεν θυμίζουν κάτι από το παρελθόν, είναι ένα γοητευτικό μουσικό μείγμα που συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Το ίδιο και τα βίντεο – κλιπ της που είναι σκοτεινά έως και σοκαριστικά ακραία κάποιες φορές αποπνέοντας όμως, ταυτόχρονα, έντονη φρεσκάδα και νεανική δύναμη.

Όλα αυτά βεβαίως είδαν οι δημιουργοί της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ και την επέλεξαν να γράψει και να ερμηνεύσει το βασικό τραγούδι της, με τίτλο «No time to die», χαρίζοντάς της τον τίτλο της νεαρότερης τραγουδίστριας που συνδέθηκε με τις κινηματογραφικές ιστορίες του θρυλικού πράκτορα 007.

Κι όπως φαίνεται, αυτή είναι μόνον η αρχή...!

Billie Eilish - Ocean Eyes (Official Music Video)







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης