Εθνικό Θέατρο: Συστήνει νέους συγγραφείς εφηβικού έργου

Εθνικό Θέατρο: Συστήνει νέους συγγραφείς εφηβικού έργου

Τα έργα τους θα παρουσιαστούν για δυο βραδιές στο Κτήριο Τσίλλερ

Ethniko_Theatro_-_efiviki_skini
Τέσσερα νέα έργα για εφήβους, με τη μορφή Αναλογίων, θα παρουσιαστούν, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Κτήριο Τσίλλερ. Πρόκειται για τους καρπούς του προγράμματος «Νέες Φωνές», και ειδικότερα του Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο, μίας από τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο με στόχο αφενός την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους και αφετέρου την υποστήριξη νέων συγγραφέων αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων συγγραφικών φωνών.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν έργα «Πεντάστερο» της Μαρίας Γιαγιάννου, «Το όνομα μου είναι Μ». του Σταύρου Γιαννουλάδη, «Καμπ» της Ειρήνης Δερμιτζάκη και «Χαμένοι θησαυροί» της Μαρίας Παπαλέξη. Τη σκηνοθεσία των σκηνικών αυτών αναγνώσεων έχουν αναλάβει δύο απόφοιτοι της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο Νικόλαος Λαμπάκης και η Ελένη Παππά.

Οι τέσσερις συγγραφείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα άντλησαν έμπνευση και συγγραφικά «καύσιμα» και από την αλληλεπίδρασή τους με σχολικές μονάδες (κάθε συγγραφέας ήρθε σε επαφή με πέντε συνολικά σχολικές μονάδες), καθώς πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων σε σχολεία, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους έφηβους και να εμπλουτίσουν με πολύτιμο υλικό και ιδέες τη συγγραφή των νέων αυτών θεατρικών έργων.

Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το οποίο είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τον σχεδιασμό του Στούντιο έκανε ο πολυγραφότατος συγγραφέας και επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής νεανικών σκηνών στη Μ. Βρετανία Κρις Κούπερ και η τ. Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και σκηνοθέτρια Σοφία Βγενοπούλου, ενώ τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία οργάνωσε και συντόνισε η Ελένη Ζαραφίδου. Την επιτροπή αξιολόγησης αποτέλεσαν η Ειρήνη Μουντράκη, Υπεύθυνη του Δραματολόγιου του Εθνικού Θεάτρου, η Έρι Κύργια, δραματολόγος και
Κλείσιμο
τ. καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού και η Σοφία Βγενοπούλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου που θα είναι διαθέσιμα στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτήριο Τσίλλερ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00

Το όνομά μου είναι Μ.
του Σταύρου Γιαννουλάδη
Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Αστυνομικός Β’, Πατέρας), Ιώ Λατουσάκη (Άλεξ), Τίτος Πινακάς (Μ.), Δήμητρα Σταύρου (Αστυνομικός Α’), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Ψυχολόγος)

Πεντάστερο
της Μαρίας Γιαγιάννου
Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Τζόνι, Άνδρας στη γκαρνταρόμπα), Ιώ Λατουσάκη (Λυδία), Τίτος Πινακάς (Στέλιος, Πατέρας Πολυξένης, Γιατρός), Δήμητρα Σταύρου (Πολυξένη, Μητέρα Πολυξένης), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Μένη, Γυναίκα με το τραπεζομάντηλο)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 17:00

Χαμένοι Θησαυροί
της Μαρίας Παπαλέξη
Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Αλεξάνδρα / Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου), Αντώνης Γκρίτσης (Πέτρος Εφίμογλου / Γιώργος Κούσουλας / Κλέων Αρμενιάδης), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου, Ερατώ Περραιβού / Αλεξάνδρα Εφίμογλου κατόπιν Κούσουλα), Βασίλης Ντάρμας (Οδυσσέας)

Καμπ
της Ειρήνης Δερμιτζάκη
Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Όλγα), Αντώνης Γκρίτσης (Ντράμερ), Βασίλης Ντάρμας (Παύλος), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Οικονόμος)

Η Ευτυχία Χαραλαμπάκη συνεργάστηκε ως δραματολόγος και στα τέσσερα θεατρικά Αναλόγια.

Ειδήσεις σήμερα:

Θέμα γκρίζων ζωνών θέτει η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο: «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα»

Το ματς ήταν «στημένο», γυναικεία η μονομαχία πριν την ένωση του Survivor - Δείτε βίντεο

Όλα ανοιχτά μετά τις ματσάρες σε Μαδρίτη και Λονδίνο - Η Ρεάλ 3-3 με τη Σίτι, η Άρσεναλ 2-2 με την Μπάγερν - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης