Βραβείο Booker 2022: Νικητής ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα Σέχαν Καρουνατιλάκα

Βραβείο Booker 2022: Νικητής ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα Σέχαν Καρουνατιλάκα

Είναι ο δεύτερος συγγραφέας γεννημένος στη Σρι Λάνκα που κέρδισε το Βραβείο Booker -  Στην τελετή των βραβείων καλεσμένη ήταν και η ποπ τραγουδίστρια Ντούα Λίπα

booker_2022
Η Καμίλα απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στο βόρειο Λονδίνο το Βραβείο Booker 2022, για το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

Νικητής ήταν ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα Σέχαν Καρουνατιλάκα και η υπερφυσική σάτιρα του «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» (The Seven Moons of Maali Almeida) που διαδραματίζεται εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου στη πατρίδα του.

Σεχαν_Καρουνατιλακα


Κλείσιμο
Το μυθιστόρημα αφορά έναν φωτογράφο που ξυπνά νεκρός, έχοντας μια εβδομάδα να ζητήσει από τους φίλους του να βρουν τις φωτογραφίες του και να αποκαλύψουν τη βαρβαρότητα του πολέμου.  Στις σελίδες του, ο ομώνυμος πολεμικός φωτορεπόρτερ, τζογαδόρος και ομοφυλόφιλος που κρατά μυστικό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος τον δολοφόνησε και τον διαμέλισε.

Η βασιλική σύζυγός παρουσίασε και παρέδωσε το βραβείο στον Σέχαν Καρουνατιλάκα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε πως ήταν «τιμή και προνόμιο» να είναι στη λίστα των βραβείων.

Είναι η 7η φορά που η δουκισσα της Κορνουάλης παραδίδει το βραβείο Μπούκερ. Η Καμίλα στηρίζει για πολλά χρόνια τον γραμματισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο με επισκέψεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες, καθώς και συναντήσεις με συμμετέχοντες σε σεμινάρια ανάγνωσης σε εργασιακούς χώρους και σε φυλακές για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα προγραμμάτων αλφαβητισμού ενηλίκων. Τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η σύζυγος του βασιλιά Καρόλου θα απονείμει το βραβείο μετά από δεξίωση και δείπνο στον πολυχώρο παραστατικών τεχνών και συναυλιών Roundhouse. Ήταν η πρώτη φορά που απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.



Στην τελετή των βραβείων καλεσμένη ήταν και η ποπ τραγουδίστρια Ντούα Λίπα.

ντουα_λιπα


Ο επικεφαλής κριτής Νιλ ΜακΓκρεγκορ επαίνεσε την «τόλμη, το θράσος και την ιλαρότητα» του μυθιστορήματος, αποκαλώντας το «νουάρ της μετά θάνατον ζωής» που «οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με τρενάκι στη ζωή και τον θάνατο».

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που θα διαρκέσει», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση των κριτών ήταν ομόφωνη.

Είναι ο δεύτερος συγγραφέας γεννημένος στη Σρι Λάνκα που κέρδισε το Βραβείο Booker μετά τον Μάικλ Οντάτζε το 1992 για τον «Άγγλο Ασθενή». Πέρυσι το βραβείο έλαβε ο νοτιοαφρικανός λογοτέχνης Ντέιμον Γκάλγκουτ για το μυθιστόρημά του «Η υπόσχεση» (The Promise), που εξιστορεί τη ζωή οικογένειας λευκών γαιοκτημόνων στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ.

Το διάσημο βραβείο των 50.000 λιρών, για ένα μεμονωμένο έργο μυθοπλασίας που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα αγγλικά, δίνει επίσης στους άλλους πέντε συγγραφείς της λίστας από 2.500 £ έκαστος.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος Booker 2022 ήταν:
Glory – NoViolet Bulawayo
Small Things Like These – Claire Keegan
Treacle Walker – Alan Garner
The Trees – Percival Everett
Oh William! – Elizabeth Strout

Η αρχική λίστα με τα υποψήφια 13 βιβλία ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου και η τελική λίστα των 6 υποψηφίων ανακοινώθηκε στις 6 Σεπτέμβρη. Η τελευταία αυτή λίστα συμπεριλαμβάνει, βάσει της ιστοσελίδας του Βραβείου Booker, το μικρότερο βιβλίο που έχει μπει ποτέ σε υποψηφιότητα, τον μεγαλύτερο σε ηλικία συγγραφέα που είναι υποψήφιος, συγγραφείς που προέρχονται από 5 διαφορετικές χώρες και 4 ηπείρους, τρεις ανεξάρτητους εκδότες και ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.



Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στο Παρίσι: Βίντεο καταγράφει την ύποπτη για τον φόνο της 12χρονης που βρέθηκε σε βαλίτσα

ΓΓ Συνοριοφυλάκων: 23 χρόνια δεν έχω δει τέτοια απάνθρωπη εικόνα όπως αυτή με τους γυμνούς μετανάστες

Βίντεο: Η στιγμή που Ελληνίδα δημοσιογράφος τρέχει να καλυφθεί για να γλιτώσει από drone kamikazi στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης