Έτοιμη να υποδεχτεί, για πρώτη φορά, ένα
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι η πόλη της
Ελευσίνας. Πρόκειται για τη δράση με τίτλο
«Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς» που διοργανώνει η 2023
ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας,
από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου.
Επιχειρώντας μια συνομιλία με την Ελευσίνα και τα τοπία της, και ταυτόχρονα μια εκ νέου «ανάγνωση» οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ θα μεταμορφώσει τις Γραμμές ΟΣΕ του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου, δύο τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, σε υπαίθριους κινηματογράφους με ελεύθερη είσοδο, χαρίζοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία. Δείτε το τηλεοπτικό σποτ, που μεταμορφώνει την προβολή σε μία εικαστική παρέμβαση.
Αντλώντας τη θεματική της από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής, την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία έως το περιβάλλον και την οικολογία, η θερινή εκδοχή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο του 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς, την πρώτη -ενόψει της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- κλειστή αίθουσα παραστατικών και κινηματογραφικών καλλιτεχνικών γεγονότων.
Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Πέμπτη 7 Ιουλίου
Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου
21:00 ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ 1900-1922 της Μαρίας Ηλιού (2012, 87') Κατάλληλη
Παρασκευή 8 Ιουλίου
Γραμμές ΟΣΕ | Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ελευσίνας
21:00 ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ του Χρήστου Καρακέπελη (2012, 78') Κατάλληλη
22:30 BARAKA του Ρον Φρίκε (1992, 96') Κατάλληλη
Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου