Λευκάδα από λαμαρίνα

leukada01

Το σύστημα δόμησης της πόλης- πρωτεύουσας του νησιού του Ιονίου ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και αντισεισμικής προστασίας

Η ιστορική διαδρομή της Λευκάδας στα νεότερα χρόνια χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες κατακτήσεις (γαλλική, τουρκική, ρωσική, αγγλική) και τις επιδράσεις αυτών στην πολιτική οργάνωση, στην εμπορική-οικονομική ζωή, στην εκπαίδευση, στην αρχιτεκτονική και στην ανάπτυξη-δημιουργία των οικισμών (με έμφαση στη σημερινή της πρωτεύουσα).

Το 1819 η αγγλική διοίκηση του νησιού ξεκινά μία διαδικασία ελέγχου της οικοδομικής δραστηριότητας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων για κάθε νέο κτίριο και την έκδοση σχετικής άδειας από τις αρμόδιες αρχές. Στο παρελθόν της Λευκάδας καταγράφονται ήδη σοβαροί και καταστρεπτικοί σεισμοί (1704, 1743). Ωστόσο, είναι ο ισχυρότατος σεισμός του 1825 και οι συνέπειες του, που θα επισπεύσουν τη δημιουργία ενός κανονισμού προστασίας, αρκετά διαφορετικού και πιο σύνθετου εν συγκρίσει με τους αντίστοιχους ισχύοντες στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει έκτοτε ο τρόπος ανέγερσης μονώροφων ή διώροφων οικοδομών. Ένας τύπος κτιρίου που αντλεί τόσο από τη μακραίωνη εγχώρια παράδοση, όσο και από την παρατήρηση, τη μελέτη και την εξέλιξη αυτής που πραγματοποίησαν οι Άγγλοι. Πρόκειται για κτίσματα αποτελούμενα από ισόγεια πέτρινης κατασκευής (ή κατασκευασμένα σε πέτρινη βάση) με ορόφους φτιαγμένους από τοπικό ξύλο (ελιά ή κυπαρίσσι).

Φαίνεται πως η δημιουργία σπιτιών, χώρων λατρείας (π.χ εκκλησιών) από υλικά που αφενός υπήρχαν σε αφθονία στο νησί, αφετέρου επεξεργάζονταν εύκολα, υπήρξε διαδεδομένη πρακτική όπως μαρτυρούν οι ξύλινοι οικισμοί ψαράδων του 17ου αιώνα και οι οικίες εντός του κάστρου της Αγίας Μαύρας (στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας).

Εκείνο που χαρακτηρίζει όμως την λευκαδίτικη τεχνική ανέγερσης κτιρίων είναι η χρήση λαμαρίνας. Προτάθηκε ως λύση για την προστασία του ξύλου από την υγρασία και για λόγους ευκαμψίας των τοίχων -απαραίτητης σε σεισμογενείς περιοχές. Έτσι, λοιπόν, κυματοειδή φύλλα λαμαρίνας καλύπτουν τις επιφάνειες των ορόφων των περισσότερων κτισμάτων. Η ντόπια ευρηματικότητα πέτυχε τον εξωραϊσμό της παράταιρης αισθητικής του μεταλλικού υλικού, βάφοντας το σε έντονα χρώματα.
leukada02
leukada03

Βιβλιογραφία – Πηγές:
-ΟΑΣΠ, ΕΜΠ: ΛΕΥΚΑΔΑ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ, Αποτίμηση και σύνταξη συστάσεων για τις επεμβάσεις στα κτίρια του ιστορικού οικισμού της Λευκάδας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, 2007.
-Οπτικοακουστικό Υλικό Μουσείου Άγγελου Σικελιανού (Λευκάδας).

ΣΧΟΛΙΑ

Δελλαπορτας Αναστασιος

Εκρήξεις σε δύο ΑΤΜ στα Κάτω Πετράλωνα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες