Από το ντιβάνι του ψυχιάτρου στο σαλόνι του διανοούμενου

katakouzinos

Το ντοκιμαντέρ Άγγελος Κατακουζηνός: Στη λεγεώνα της τιμής – μια από τις πρόσφατες συμπαραγωγές της Cosmote TV- προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεισφέροντας στην ιστορική έρευνα μιας ολόκληρης εποχής

Γράφει ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ στο θέμα του με τίτλο Ο γύρος της Ελλάδας (και του κόσμου) σε 51 ταινίες στο Πρώτο Πλάνο, το περιοδικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το ντοκιμαντέρ Αγγελος Κατακουζηνός: Στη Λεγεώνα της Τιμής: «Ο Βίκτωρ Δήμας μας συστήνει τη ζωή και το άγνωστο σχεδόν έργο του πρωτοπόρου νευροψυχίατρου και μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος συνδέθηκε με την πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της “γενιάς του ‘30” ως αναπόσπαστο κομμάτι της».

Το διαρκείας 45 λεπτών έγχρωμο ντοκιμαντέρ με πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και ισχυρά τεκμηρίωση μέσω εξιστορήσεων προσώπων που με τον ένα ή άλλο τρόπο τον Άγγελο Κατακουζηνό προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ( και πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη, όπου σκηνοθέτες κάνουν μια αποφασιστική μετάβαση από τη μικρή οθόνη του τηλεοπτικού δέκτη στη Μεγάλη Οθόνη της κινηματογραφικής αίθουσας). Μάλιστα, ήταν μια από τις συμπαραγωγές της Cosmote TV που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί στο Cosmote History στην συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV.
katakouzinos-1

Όπως επισημαίνει η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη που συμμετείχε στην ομάδα της παραγωγής «το ντοκιμαντέρ αφηγείται με τον δικό του τρόπο μκια ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ντιβάνι του ψυχιάτρου και το σαλόνι του διανοούμενου. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την άγνωστη ιστορία ενός νευρο-ψυχιάτρου που διακρίθηκε για τον προοδευτισμό και την καινοτομία του. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Κατακουζηνός υπήρξε ένας εξ αυτών που έβαλαν τα θεμέλια της ψυχιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα. Η σημαντική του διαδρομή συνάντησε την άρνηση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας να τον δεχτεί στους κόλπους της, παρά τη διεθνή του καταξίωση.

Τα ενδιαφέροντα του Κατακουζηνού δεν περιορίστηκαν ωστόσο μόνο στην επιστήμη του. Μέλος της περίφημης «γενιάς του ‘30» συνδέθηκε με όλους τους πρωτοπόρους του πνεύματος της εποχής του, δημιουργώντας ένα από τα σημαντικότερα «φιλολογικά σαλόνια» της Αθήνας.

To ντοκιμαντέρ επιχειρεί τη σύνθεση ενός ιστορικού αφηγήματος, ακολουθώντας τεκμηριωτική σε realtime διαδικασία. Προβάδισμα δίνεται στην προσωπική μαρτυρία που λόγω της υποκειμενικότητας της εξετάζεται κατ’ αντιπαράσταση».

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ : Την ευθύνη της σκηνοθεσίας είχε ο Βίκτωρ Δήμας, ενώ η Μαρία Σαμπατακάκη επικεφαλής της ομάδας δημόσιας ιστορίας hιστορισταί είχε την ευθύνη για το σενάριο και την ιστορική επιμέλεια. Στην συλλογή και την έρευνα υλικού η Κατερίνα Κοφφινά και ο Μελέτης Ζαχαράκης (hιστορισταί). Στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιάννης Κορφιάτης, στο μοντάζ ο Γρηγόρης Μάντης, στη ηχοληψία ο Βασίλης Λουκανίδης και στη μουσική ο Λευτέρης Σαμψών.

Στους τίτλους του ντοκιμαντέρ απευθύνονται – για μια ακόμη φορά ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετείχαν μιλώντας μπροστά στη κάμερα για τον Κατακουζηνό ή παραχώρησαν αρχειακό υλικό. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται: Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, Λίλη Βενιζέλου, Λίλα Εμπειρίκου, Σούζυ Καπογιαννοπούλου-Μπίρη, Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου, γραμματέας ΔΣ Ιδρύματος Κατακουζηνού, Ναταλία Βογκέικωφ, Υπεύθυνη Αρχείων Αμερικανικής Σχολής, Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Παστέρ, Φοίβος Λεωνίδας Κόσκος, τ. Διευθύων Σύμβουλος Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Παραχώρησαν ευγενικά αρχειακό υλικό και χώρους γυρισμάτων: Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Ινστιτούτο Παστέρ, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδη, Αρχείο Handris Lines. Τέλος, η Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παραχώρησε χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα των συντελεστών του ντοκιμαντέρ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες