Οι «Κυκλάδες» με χρώματα νοσταλγίας

Οι «Κυκλάδες» με χρώματα νοσταλγίας

Η έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη εγκαινιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο Σιαντή

kokkinidis
Η πρώτη φορά που ο Δημοσθένης Κοκκινίδης αντίκρισε τις Κυκλάδες ήταν το 1958. Σήμερα, 60 χρόνια μετά, ο ίδιος, πλέον ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής αποτυπώνει τη νοσταλγία του στο χρώμα στην έκθεση «Κυκλάδες» που εγκαινιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο Σιαντή.
kokkinidis-1


Ο Κοκκινίδης μετρά πάνω από εξήντα χρόνια εικαστικής πορείας. Τότε, στα πρώτα του ακόμη βήματα ως ζωγράφος γνώρισε δυο ισχυρές εντυπώσεις: τα κυκλαδίτικα σπίτια και τις προσφυγικές κατοικίες σε Δραπετσώνα, Νίκαια και Κοκκινιά – ως απόγονος προσφύγων κι εκείνος.

Η νησιώτικη αρχιτεκτονική του έφερνε πάντα στο μυαλό του το σπίτι που μεγάλωσε στην Δραπετσώνα. «Με πέτρα κτισμένα κυρίως τα νησιώτικα σπίτια, με κυβισμένη λάσπη τα προσφυγικά. Κοινά χρώματα: το λουλακί, η ώχρα, το χοντροκόκκινο και ο ασβέστης. Τέλος ο τρόπος ζωής, αγρότες απ’ τη μια πλευρά, εργάτες από την άλλη. Μ’ αυτό το σύνολο ξεσηκώθηκα σχεδιάζοντας και βάφοντας τον κόσμο αυτό, με τις συγγένειες και διαφορές του, επί τέσσερα χρόνια, απ’ όπου βγήκαν τα «Προσφυγικά και οι Κυκλάδες». Είχαν εκτεθεί το καλοκαίρι του 1965 στην Γκαλερί Μέρλιν». αποκαλύπτει.

Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου παρουσιάζονται τα πρόσφατα έργα του, που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και τα οποία έχουν ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα: τις Κυκλάδες. Πρόκειται για πίνακες που είναι όλοι ακρυλικοί σε καμβά, μεγάλων διαστάσεων.
kokkinidis-2


«Κυκλάδες! Η νοσταλγία μου, τα τρία τελευταία χρόνια να πατήσω τη γη της Μήλου και του σπιτιού μου εκεί, με στενοχωρεί. Και παρηγοριέμαι σκεπτόμενος να τη δω το καλοκαίρι 2019, αν το επιτρέπει η ηλικία μου. Αυτές οι Κυκλάδες θα παρουσιαστούν στον Εικαστικό Κύκλο Sianti του παλιού φίλου Φάνη Σιαντή με τον οποίο συνεργάστηκα γύρω στα 40 χρόνια» αναφέρει ο ίδιος για την έκθεση.

Info
Κλείσιμο
Τίτλος έκθεσης: «Κυκλάδες»
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:30 «Εικαστικός Κύκλος Sianti»
(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική
Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2018 – 8 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης