Ο εικαστικός “χώρος της ελευθερίας”

Ο εικαστικός “χώρος της ελευθερίας”

Η Ιβοριανή περφόρμερ Nadia Beugré παρουσιάζει το “Quartiers Libres”, μια εικαστική δημιουργία που εστιάζει στην υπερκατανάλωση πλαστικών συσκευασιών στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου

quarter-libres
Η Νάντια Μπεγκρέ κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και είναι χορογράφος και εικαστική δημιουργός.

Η ιστορία της ξεκινά από ένα θέατρο παραδοσιακών χορών της Ακτής Ελεφαντοστού. Το 1997 συμμετείχε στην ίδρυση της ομάδας χορού Tché Tché, μαζί με την πολυβραβευμένη Béatrice Kombé κι έπειτα αναζήτησε χορογραφικά εργαλεία φοιτώντας στην École des Sables του Germaine Acogny στη Σενεγάλη, ένα κέντρο εκπαίδευσης σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές χορού.

Κατόπιν το 2009 βρέθηκε στη Γαλλία. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος άρχισε να επεξεργάζεται το σόλο της “Quartiers Libres”, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του το 2012 στο Παρίσι.

Με την περφόρμανς “Quartiers Libres” συμμετέχει -στις 29 και 30 Οκτωβρίου- στο Body Politics. Ενα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σκοπό έχει να παρουσιάσει καλλιτέχνες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη οι οποίοι θα αναδείξουν με το έργο τους το σώμα τους, ως το σημείο όπου συναντιούνται η πολιτική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη.

Η Νάντια Μπεγκρέ τραγουδά και χορεύει ανάμεσα από πολλά άδεια πλαστικά μπουκάλια επί σκηνής.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της Στέγης: «Στόχος της περφόρμανς “Quartiers Libres” είναι η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας προκειμένου να ακουστεί μέσα σε αυτόν η κραυγή μιας Αφρικανής που νιώθει να την πνίγει το δίκιο.

Καθώς η Αφρική πνίγεται από βουνά πλαστικών αποβλήτων, και γενικότερα από τα απόβλητα του Δυτικού κόσμου, ο τελευταίος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια καθηλωτική απάθεια.

Αυτή την απάθεια προσπαθεί να ανατρέψει η συγκλονιστική Νάντια Μπεγκρέ, βάζοντας τον εαυτό της ανάμεσα στους θεατές, με το σώμα της να προσπαθεί να εκφράσει όλα αυτά τα ανείπωτα και σύνθετα συναισθήματα.

Αναζητώντας την ελευθερία του λόγου της, παγιδεύεται διαρκώς, τη μια στο ατέλειωτο καλώδιο του μικροφώνου της, την άλλη σε ένα βουνό από πλαστικά μπουκάλια, μα πιο πολύ στον ίδιο της τον εαυτό: φιμωμένη και ζωσμένη με έναν όγκο μπουκαλιών, επιχειρεί να προσεγγίσει την ανθρωπότητα γύρω της».

Κλείσιμο
Μόνιμος συνεργάτης της Νάντια Μπεγκρέ είναι ο δραματουργός Boris Hennion, ο οποίος εργάζεται στην εκπαίδευση δημιουργώντας συμμετοχικά χορογραφικά εργαλεία. Στο “Quartiers Libres”, ο Μπορίς Ενιόν έχει επιμεληθεί και το ηχητικό τοπίο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης