Πέστροφα καπνιστή από το Καρπενήσι!

Πέστροφα καπνιστή από το Καρπενήσι!

Το «Fresko», μια σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας εκτείνεται στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, στη διαδρομή από το Καρπενήσι προς το χωριό Προυσσός, παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό

pestrofa
Ψάρι στο Καρπενήσι; Με επιτυχία θα απαντήσω εγώ.

Κοντά στα 700 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, δίπλα στο χωριό Γαύρος και παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό, στη διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη μονή Προυσσού, εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του «Fresko».
pestrofa-4


Μια σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας η οποία εκτρέφει -με δικό της γόνο-, συσκευάζει και διανέμει φρέσκα ψάρια με νερό από φυσική πηγή.

Η νεότερη ιστορία του ιχθυοτροφείου ξεκινά το 2012, όταν οι ιδιοκτήτες του «Fresko» μίσθωσαν από τον Δήμο Καρπενησίου τις εγκαταστάσεις.

Κλείσιμο
Έπειτα ξεκίνησε μια νέα πορεία για το «ψάρι στο βουνό», η οποία απέκτησε όνομα, ταυτότητα, συσκευασία και γεύση.

Η προϊοντική γκάμα περιλαμβάνει 4 είδη πέστροφας με βασικό χαρακτηριστικό το φυσικό κάπνισμά τους σε ξύλο οξιάς. Η ποικιλία αποτελείται από το μαριναρισμένο φιλέτο καπνιστής πέστροφας, το απλό φιλέτο, την ολόκληρη καπνιστή πέστροφα και την διάθεση νωπής πέστροφας απ’ ευθείας από τις δεξαμενές εκτροφής.
pestrofa-1


Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος καπνίσματος του ψαριού ο οποίος περιγράφεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

«Αφού αλιεύσουμε τα ψάρια μας από τις δεξαμενές μας σε βάρος περίπου 400 – 500 γραμμάρια, τα καθαρίσουμε προσεκτικά και τα μαρινάρουμε, τα καπνίζουμε στο καπνιστήριο που έχουμε κατασκευάσει, το οποίο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 22000:2005.

Εκεί αρωματίζονται με καπνό από ξύλο οξιάς και αφού πετύχουμε την παστερίωση του ψαριού φτάνοντας τους 90ºC τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα συσκευάζουμε ολόκληρα ή φιλέτα σε κενό αέρος και συντηρούνται για 4 μήνες σε χαμηλή θερμοκρασία -μικρότερη των 4ºC ».
pestrofa-3


Η Αγγελική Γιολδάση, μια εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης μου εξήγησε για τον διαφορετικό ρόλο που απέκτησε ο χώρος καθώς πια, σχολεία του δήμου επισκέπτονται την εγκατάσταση για μια εκπαιδευτική ξενάγηση στην διαδικασία εκτροφής των ψαριών.

Ακόμη έχει δημιουργηθεί εσωτερικό σημείο πώλησης καθώς και χώρος αναψυκτηρίου στον οποίο διατίθεται η «σπεσιαλιτέ του καταστήματος» με καπνιστή πέστροφα σε παστίτσιο, σουτζουκάκια και πένες με ντοματίνια και κρέμα.

Με την επέκταση των δραστηριοτήτων ο διαθέσιμος όγκος της παραγωγής αγγίζει τους 50 τόνους πέστροφας ετησίως και η διάθεση λιανικής επεκτείνεται σε σημεία πώλησης σε καταστήματα του Καρπενησίου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης