Δίχτυα… στο Μάραθο

Δίχτυα… στο Μάραθο

Μια μέρα στην Πρώτη και τη Μαραθόπολη Μεσσηνίας με τους ιδιαίτερους ανθρώπους της

marathos
«Πότε θα έρθεις στο Μάραθο;», με ρώτησε η φίλη μου η Μαριάνθη, που δραστηριοποιείται στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης. Ο Μάραθος (για τους ντόπιους), η «Μαραθόπολη» βάσει των πινακίδων του δρόμου, έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Αφορμή αυτή τη φορά μια έκθεση φωτογραφίας. Το μέρος όμως μας επεφύλασσε πολλά περισσότερα: ωραίες εικόνες από τα βράχια και την αμμουδιά της Πρώτης, εικαστικές δημιουργίες και παιχνίδια με ζωάκια σε μια ιδιότυπη «καλλιτεχνική» φάρμα, γευστικές ψαρόσουπες στον παραλιακό πεζόδρομο, αλλά πάνω από όλα, τυχαία και τυχερά συναπαντήματα με όμορφους ανθρώπους.

Αρχίσαμε να κατηφορίζουμε το δρόμο προς τη μικρή κατοικημένη «μύτη» γης που προστατεύεται από τον ατέλειωτο ελαιώνα από τη μια, κι από τον «Πρωτέα» από την άλλη. Εκεί ακριβώς που ο ελαιώνας συναντά τα δίχτυα των ψαράδων, βρίσκεται ο Μάραθος και η Πρώτη ακριβώς απέναντι, το πρώτο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Ο Μάραθος είναι το επίνειο των Γαργαλιάνων και γραφικό ψαροχώρι που έχει αναδειχθεί σήμερα σε πολλά υποσχόμενο τουριστικό θέρετρο. Το λιμανάκι του φιλοξενεί εκτός από τα ψαροκάικα, τα εκδρομικά πλοιάρια και τα ιστιοπλοϊκά για τους εξερευνητές της Πρώτης και ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος ψαροταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες για όλα τα γούστα, πολλά από αυτά δε, φιλικά στις οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς έχουν μικρούς παιδότοπους και κούνιες.
marathos-1


Συναντήσαμε τη φίλη ερμηνεύτρια Klaudia Delmer στην έκθεσή της «Δίχτυα-Catch of the Day» που απεικονίζει ακριβώς αυτή τη συνάντηση ελαιώνα και θάλασσας, που είναι η επιλογή της δικής της ζωής. Μετά από μια καριέρα-περιήγηση σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, επέλεξε να βρει το δικό της λιμάνι με τον Έλληνα σύζυγο και τα τέσσερά της παιδιά, εδώ… «στην κοιλάδα με τα ελαιόδεντρα», όπως λέει και η ίδια. Ως πολυεπίπεδη προσωπικότητα και καλλιτέχνης, ανακαλύπτει στη μεσσηνιακή γη μερικά από τα θαύματα που έχει δημιουργήσει ο κόσμος και τα αποτυπώνει στη μουσική, αλλά και σε άλλες τέχνες όπως η φωτογραφία. Δείτε το blog της olivetreevalley.com.
marathos-2
Κλείσιμο


Η ομορφιά όμως δεν τελείωσε εδώ. Μόλις είχε αρχίσει. Περπατώντας μέσα στους ελαιώνες, φτάσαμε στο «Σκιάχτρο», όπου μας υποδέχτηκε η Αλεξάνδρα Σουλελέ. Το «Σκιάχτρο» είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι μέσα σε έναν ελαιώνα με φάρμα και ζωάκια. Η Αλεξάνδρα μάζεψε στη μεγάλη σκηνή κάτω από τα δέντρα τα τέσσερα παιδιά της Klaudia και τα τρία τα δικά μας και ξεκίνησαν όλοι μαζί τις κατασκευές από ξύλα της θάλασσας και άλλους θησαυρούς της φύσης, παίζοντας ταυτόχρονα με τις σκιές τους.
marathos-3


Μητέρα τριών παιδιών και η Αλεξάνδρα, μετά από μία ζωή στην πόλη, αποφάσισε να μετοικήσει εδώ, να ξαναστήσει τη ζωή από την αρχή και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. «Ζούμε μια πιο φυσιολογική ζωή. Πιο κοντά στη φύση. Είμαστε και πιο δημιουργικοί», μου χαμογελάει, την ώρα που θαυμάζουμε τα καραβάκια, τα φωτιστικά, τους καθρέπτες και τα άλλα διακοσμητικά που είναι φτιαγμένα από θαλασσόξυλα, σχοινιά και λινάτσες μέσα στο μικρό εκθετήριο. «Το χειμώνα οι παραλίες γεμίζουν από ξύλα που παρασέρνουν οι χείμαρροι. Μια βόλτα με ένα δύο τσουβάλια και οπλισμένη με υπομονή, συλλέγω τα ξύλα αυτά που είναι κατάλληλα για τις κατασκευές μου. Πολλές φορές στη θέα ενός ξύλου γεννιέται αμέσως κι η ιδέα της μεταμόρφωσης». Δείτε περισσότερα www.skiaxtro.gr και facebook.com/to.skiaxtro.
marathos-4


H παρέα αποφάσισε λίγο μετά το μεσημέρι να πλεύσει για την Πρώτη. Η Πρώτη μοιάζει με ερπετό, γιατί είναι -σύμφωνα με τη μυθολογία- ο Πρωτέας που στο θυμό του μεταμορφώθηκε σε κροκόδειλο. Εκεί, που ξεκινάει η ουρά του, βρίσκεται η παραδεισένια παραλία Βουρλιά. «Να βουτήξουμε στο ναυάγιο;» ρώτησαν τα παιδιά με ανυπομονησία τον καπετάν-Νίκο κι αυτός του έδωσε μάσκες και αναπνευστήρες για να ανακαλύψουν το βυθό μέχρι την αμμουδιά. Στη μικροσκοπική παραλία, άλλοι τράβηξαν για το μονοπάτι προς την άλλη μεριά, άλλοι μάζευαν κοχύλια και πεταλίδες από τα βράχια κι άλλοι απολάμβαναν τον ήλιο στη χρυσή αμμουδιά. Καθώς πλέαμε προς την Παναγιά Γοργοπηγή και τη φωκοσπηλιά συναντήσαμε δύτες στα βράχια και τους ζηλέψαμε -η αλήθεια είναι! Η Πρώτη ήταν από τα αρχαία χρόνια απάγκιο ναυτικών και λημέρι πειρατών, όπως πιστοποιείται στην τοποθεσία «Γραμμένο» από τις επιγραφές, τις ευχές (αλλά και τις κατάρες) που έχουν χαράξει στα βράχια ναυτικοί από το 300 π.Χ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στην ιδέα. Ιστορίες τόσο μακρινές… μόνο δέκα λεπτά από τη στεριά!
marathos-5


Γυρίσαμε στο Μάραθο το σούρουπο, την ωραιότερη στιγμή της ημέρας, που ο ήλιος χάνεται στο Ιόνιο πίσω από την Πρώτη. Ο «Αργύρης» είχε έτοιμη την ψαρόσουπα και μερικοί ψαράδες «ανοίγονταν» πια για να ρίξουν τα δίχτυα τους.

Ταξιδιωτικές προτάσεις
Από το Μάραθο μπορείτε να πλεύσετε για την Πρώτη, τη Βοϊδοκοιλιά, τη Φοινικούντα, τις υπόλοιπες Μεσσηνιακές Οινούσσες αλλά και τις Στροφάδες (!) με το Νίκο Τεριζάκη και την Ionian sail. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.ioniansail.eu και facebook.com/ionianaction.

Μπορείτε να κάνετε μία εκδρομή λίγων ωρών στην Πρώτη με το εκδρομικό καΐκι του Γιάννη Τεριζάκη proticruises.gr και facebook.com/proticruises.gr.

Μπορείτε να κάνετε καταδύσεις με τη σχολή Ionian Dive Center. Δείτε περισσότερα ioniandivecenter.gr και facebook.com/IonianDiveCenter.

Στο Μάραθο θα βρείτε διαμονή εξαιρετικών προδιαγραφών σε αυτόνομες κατοικίες-βίλες, ιδανικές για μεγάλες παρέες με παιδιά, όπως στις Agrikies agrikies.gr, Callisto Suites callistosuites.gr, Pefkides pefkides.gr, Esperides Villas esperides.gr, Messinian Horizons messinian-horizons.com και Dialiskari villas dialiskari-villas.com.

Η φωτογραφική έκθεση της Klaudia Delmer «Δίχτυα-catch of the Day» φιλοξενείται στο παλιό Δημοτικό σχολείο Μαραθόπολης πάνω στον παραλιακό δρόμο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

Πριν σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα facebook.com/mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης