Το βιβλίο ως εικαστικό!

Το βιβλίο ως εικαστικό!

Σημαντικά εικαστικά έργα υπό μορφή βιβλίου, τίτλοι και τόποι όπου σημαντικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το βιβλίο ως αυτούσιο και αυτόνομο έργο τέχνης, παρουσιάζονται στην έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - Αrtist’ s books από τα χρόνια του ΄60» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων υπό το πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

artists-book
Η έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - Αrtist’ s books από τα χρόνια του ΄60» λειτουργεί σαν μια συνέχεια η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία της έκθεσης «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967» σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου και του εικαστικού Κύριλλου Σαρρή.

Ξεκινώντας από το βιβλίο του Marcel Duchamp με τίτλο «Παρακαλώ αγγίξτε», η έκθεση προϊδεάζει τον επισκέπτη να αντιμετωπίσει εικαστικά «ένα καινούργιο φαινόμενο -που παρουσιάστηκε- από τα μισά και μετά του 20ου αιώνα – όπου οι εικαστικοί καλλιτέχνες συλλαμβάνουν και κατασκευάζουν βιβλία μόνοι τους ως αυτούσια έργα τέχνης».

Η συνεργασία των καλλιτεχνών με τους λογοτέχνες που μοιράζονται αισθητικές και ιδεολογικές ανησυχίες ή και πεποιθήσεις πρόσθεσε ένα νέο τρόπο προβολής των βιβλίων ως έργα τέχνης πια, τα οποία κατανεμήθηκαν σε ρεύματα και τάσεις αποτελώντας μια αυτόνομη κατηγορία στον χώρο των τεχνών.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων, διαβάζουμε ότι: «Η έκθεση συγκεντρώνει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά εικαστικά έργα υπό μορφή βιβλίου, τα περισσότερα από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική. Περνώντας ανάμεσα από τις τάσεις και τα κινήματα, από τον υπερρεαλισμό μέχρι την εννοιολογική τέχνη, από την idea art στην arte povera και τη land art, φτάνει σε πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης».

«Η υποκειμενικότητα και η ευαισθησία των σημαντικών καλλιτεχνών σφραγίζουν την αμφίδρομη αυτή κατηγορία «Βιβλίο έργο τέχνης» και την πλουτίζουν κάθε φορά με την ιδιαιτερότητα του καθενός που υπερβαίνει τις γενικές κατηγορίες της εικαστικής ταξινόμησης των μουσείων».

Κλείσιμο
Με διάρκεια μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου και υλοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης