Ένας δήμος με φιλοζωϊκή συνείδηση και συμπεριφορά!

andreas-kondylis

Ο δήμος Αλίμου είναι ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας του Dogs' Voice

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και μαζί του και ο δήμος της αττικής Ριβιέρας είναι από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της νεανικής κοινωνικής επιχείρησης Dog’s Voice αλλά και ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας του Dogs' Voice.

Το Dogs' Voice είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015. Στόχος του είναι να αναδείξει το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλη την Ελλάδα, να προσελκύσει οργανωμένα και αξιόπιστα εθελοντές και οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις τους και το κυριότερο να αποτελέσει την ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεσματικής προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Από το 2016, το Dogs' Voice ασχολείται συστηματικά με τη δημιουργία προγραμμάτων διαχείρισης και προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για αυτούς τους λόγους απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Αλίμου, θέσαμε τις ερωτήσεις (γραπτώς) με την βοήθεια της επιτελικής ομάδας του Dog’s Voice και εκείνος με πολύ προθυμία μας έστειλε τις απαντήσεις του.

Γιατί ο Δήμος Αλίμου επέλεξε να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Dogs' Voice για την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων;
Θεωρήσαμε ότι ήταν ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, εναλλακτικό, που μπορούσε να δώσει στον Δήμο μας την τεχνογνωσία για την προώθηση των υιοθεσιών, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να γίνουν στοχευμένα κάποιες στειρώσεις.

Το πρόγραμμά έχει πέντε πυλώνες: α) την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου, β) τη δήλωση δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις, είτε να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ, γ) τις υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου, δ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που γίνεται σε σύμπραξη με τις ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων και ε) τις εκδηλώσεις με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε το πρόγραμμα από τους δημότες;
Οι δημότες που ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα κι ενημερώνονται για τα κοινά έδειξαν θερμή ανταπόκριση. Μίλησαν και στους γνωστούς και στους φίλους τους για την προσπάθεια. Τα παιδιά, μετά τις ενημερώσεις στα σχολεία, επέστρεφαν στο σπίτι και μιλούσαν στους γονείς τους για το πρόγραμμα. Έτσι, υπήρξε μια κινητοποίηση που βοήθησε πολύ στο να εντοπιστούν αρκετά αδέσποτα και να στειρωθούν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του προγράμματος για το Δήμο Αλίμου;
Πραγματοποιήθηκε ζωοφιλικό πρόγραμμα σε 2.360 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου (όλα τα δημοτικά σχολεία) και σε 130 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλίμου. Στειρώθηκαν με το πρόγραμμα επιδοτούμενων στειρώσεων του Dogs' Voice 95 αδέσποτες γάτες του Δήμου, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις γάτες. Ψηφιοποιήθηκε το μητρώο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Αλίμου για τα έτη 2017 και 2018. Παραδόθηκε micro-site που αφορά σε κάθε θέμα αστικής πανίδας του Δήμου (www.strayvoice.org/alimos) για διασύνδεση με το κεντρικό site του Δήμου Αλίμου και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αλίμου και παραδόθηκε από το Dogs' Voice προς χρήση ειδικό scanner αναγνώρισης microchip. Μας παραδόθηκε ειδική γατοπαγίδα και πραγματοποιήθηκε καμπάνια υιοθεσίας των 9 σκύλων του καταφύγιου που επέλεξε να ανεβάσει στην πλατφόρμα ο ΣΑΖΑ (Σωτηρία Αδέσποτων Ζώων Αλίμου).

Τι σημαίνει η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος για τον πολιτισμό και τη φιλοζωική κουλτούρα του Δήμου και με ποιους τρόπους συνέβαλε σε αυτή;
Ο Μίλαν Κούντερα λέει σ’ ένα έργο του το εξής: «Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της, αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: τα ζώα». Κακά τα ψέματα. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείχνει την ποιότητα του ήθους μας και του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου κάθε πρόγραμμα ειλικρινούς ζωοφιλίας, όπως αυτό που υιοθετήσαμε, συμβάλλει σε μια κουλτούρα υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα και στον πολιτισμό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της συνεργασίας και ποιος ο στόχος του Δημάρχου για το δήμο Αλίμου αναφορικά με την αντιμετώπιση που έχουν τα αδέσποτα ζώα;
Εφ’ όσον υπήρξαν θετικά τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φάσης, θα συνεχιστεί η συνεργασία και η προσπάθεια. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα ζώα αξιοπρεπή διαβίωση κι αγάπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Σκυλοδήμος

Το επόμενο βήμα είναι να αφήνονται ελεύθερα τα σκυλιά στα μπαλκόνια και τα ουρλιαχτά τους να ακούγονται στους γύρω Δήμους.

Πωλ.

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο. Πάνω απ όλα Ήθος και Πολιτισμός. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι.

Φτωχός

Βοηθήστε σας παρακαλώ πρώτα τους ανθρώπους που πεινούν και μετά βοηθήστε και τα ζώα.

;

πιο γραφικός πεθαίνεις.

Άγγελος

Ο Δήμαρχος Αλίμου δεν υπάρχει!! Ο συγκεκριμένος έχει κάνει δουλειά όσο 10 δήμαρχοι μαζί!! Αφήστε που οι υπάλληλοι του Δήμου δουλεύουν. Περίεργο ε!!

@ Άγγελος 01/07/2018, 11:59

Έχεις δίκιο. Όσες συνεντεύξεις έχει δώσει στα λαθρόβια έντυπα του Νότιου Τομέα ο Άγγελος και το γλείψιμο που του έχουν ρίξει ούτε ο Παστούλης δεν το έχει καταφέρει.

Νώντας

Φίμωτρο λέγεται και σε όλες τις χώρες με κατοίκους που διαθέτουν λίγο μυαλό ψηφίστηκε νόμος για να είναι υποχρεωτικό. Μόνο εδώ κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα κάθε είδους απόγονοι των λύκων και κανένας δεν δίνει σημασία. Μόνο όταν γίνεται συχνά πυκνά επίθεση σε άνθρωπο τότε κάποιοι το θυμούνται. Στην επόμενη επίθεση που θα γίνει ας βρεθεί κάποιος πολιτικός με λίγο μυαλό να κάνει θέμα για τον νόμο περί φιμωτρου.

.

Απόγονε των μογγόλων δεν φταίνε τα ζώα αλλά οι απολίτιστοι και αμόρφωτοι σαν εσένα.

Κουλης

Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης ανθρώπων!! Εάν οι δήμοι εχουν την δύναμη να φροντίσουν για κάτι αυτό είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά εφόσον λύσουν αυτό το ας κοιτάξουν και τα ζώα!!! Πρώτα ο άνθρωπος και μετά τα ζώα!!!

Αναστάσιος Ρεντούμης

Μόνο Μπράβο! Στο Παλαίο Φάληρο τα αδέσποτα κόβουν βόλτες ασύστολα, τα σκυλιά των σαλονιών με ευθύνη των ιδιοκτητών τους κοπρίζουν ανεξέλεγκτα. Ούτε μια εκστrατεία ενημέρωσης, μήπως θα έπρεπε να το δει ο δήμος;

Νίκος

Είμαι 74 χρονών και 71 η γυναίκα μου. Έχουμε την ατυχία να μένουμε στον Δήμο του φιλόζωου, αλλά όχι φιλάνθρωπου (τουλάχιστον όσον αφορά τουςδημότες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή δεν νομίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για κάθε μετακίνησή τους) Δημάρχου κ. Κονδύλη. Μια απογευματινή βόλτα είναι για μας όνειρο άπιαστο, εξ αιτίας των αδέσποτων που κυκλοφορούν, άλλα από αυτά συνεχώς και άλλα κατά περίπτωση επιθετικά. Το ίδιο ισχύει για χιλιάδες ηλικιωμένους, παιδάκια, μανάδες με μωρά, κόσμο που γυρνάει αργά το βράδυ από την στάση του λεωφορείου κλπ. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτό ενδιαφέρει τον κ. Κονδύλη ή τις κυρίες των φιλοζωϊκών οργανώσεων με τα Χάμμερ τους και τα Λαντρόβερ τους, αλλά φαίνεται ότι και για το "λαϊκό" ΠΘ αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα αδέσποτα (και πολλές φορές και τα δεσποζόμενα ασυνείδητων ιδιοκτητών) δεν μετράνε.

Λούλα

Πόσο δίκιο έχεις!!! Αλλά ποιος να σε ακούσει???

να φοβάσαι

τα αδέσποτα δίποδα που κυκλοφορούν παππού που συνήθως είναι πολύ επιθετικά κυρίως προς τους ηλικιωμένους ή δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι κυκλοφορεί ? να κλειδώνεσαι λοιπόν σπίτι και να μην ανοίγεις σε κανέναν έτσι?

@Νίκος

Κύριε Νίκο μήπως είστε λίγο υπερβολικός; έτσι όπως μας τα γράφετε, είναι σαν να ζείτε στη ζούγκλα, στη σαβάνα, και να είστε περιτριγυρισμένοι από άγρια θηρία... Στον Άλιμο μένουμε κι εμείς και τέτοια πραγματα που περιγραφετε δεν εχουμε δει ποτε...

Kiki kefala

Χάρηκα με την είδηση και σκέφτομαι πως εφόσον βλέπουν σαν δημος τόσο σοβαρά αυτο το θέμα, σίγουρα προσπαθούν να κάνουν το καλυτερο και για άλλα θέματα του Δήμου τους που αφορούν πιο άμεσα τον άνθρωπο. Κρίμα που κάποιοι εδώ στα σχόλια είναι απλά ανεγκεφαλα ΔΙΠΟΔΑ και δε βλέπουν πέρα από τη μύτη τους ! Και φυσικά αυτοί είναι η φυρα σε αυτή τη χώρα και εύχομαι να εκλειψουν σύντομα! Μπράβο στον Δημο 😇

Θουκιδίδης

Ρε δε πα να κόψετε το λαιμό σας και σεις και τα σκυλιά.

.

Το ψευδώνυμο με τις αηδίες που γράφεις δεν ταιριάζει... Καλά θα κάνεις να γυρίσεις από κει που ήρθες.

καλή ιδέα

κάνε εσύ την αρχή και βλέπουμε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης