Ένας δήμος με φιλοζωϊκή συνείδηση και συμπεριφορά!

Ένας δήμος με φιλοζωϊκή συνείδηση και συμπεριφορά!

Ο δήμος Αλίμου είναι ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας του Dogs' Voice

andreas-kondylis
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και μαζί του και ο δήμος της αττικής Ριβιέρας είναι από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της νεανικής κοινωνικής επιχείρησης Dog’s Voice αλλά και ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας του Dogs' Voice.

Το Dogs' Voice είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015. Στόχος του είναι να αναδείξει το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλη την Ελλάδα, να προσελκύσει οργανωμένα και αξιόπιστα εθελοντές και οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις τους και το κυριότερο να αποτελέσει την ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεσματικής προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Από το 2016, το Dogs' Voice ασχολείται συστηματικά με τη δημιουργία προγραμμάτων διαχείρισης και προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για αυτούς τους λόγους απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Αλίμου, θέσαμε τις ερωτήσεις (γραπτώς) με την βοήθεια της επιτελικής ομάδας του Dog’s Voice και εκείνος με πολύ προθυμία μας έστειλε τις απαντήσεις του.

Γιατί ο Δήμος Αλίμου επέλεξε να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Dogs' Voice για την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων;
Θεωρήσαμε ότι ήταν ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, εναλλακτικό, που μπορούσε να δώσει στον Δήμο μας την τεχνογνωσία για την προώθηση των υιοθεσιών, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να γίνουν στοχευμένα κάποιες στειρώσεις.

Το πρόγραμμά έχει πέντε πυλώνες: α) την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου, β) τη δήλωση δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις, είτε να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ, γ) τις υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου, δ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που γίνεται σε σύμπραξη με τις ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων και ε) τις εκδηλώσεις με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε το πρόγραμμα από τους δημότες;
Οι δημότες που ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα κι ενημερώνονται για τα κοινά έδειξαν θερμή ανταπόκριση. Μίλησαν και στους γνωστούς και στους φίλους τους για την προσπάθεια. Τα παιδιά, μετά τις ενημερώσεις στα σχολεία, επέστρεφαν στο σπίτι και μιλούσαν στους γονείς τους για το πρόγραμμα. Έτσι, υπήρξε μια κινητοποίηση που βοήθησε πολύ στο να εντοπιστούν αρκετά αδέσποτα και να στειρωθούν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του προγράμματος για το Δήμο Αλίμου;
Κλείσιμο
Πραγματοποιήθηκε ζωοφιλικό πρόγραμμα σε 2.360 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου (όλα τα δημοτικά σχολεία) και σε 130 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλίμου. Στειρώθηκαν με το πρόγραμμα επιδοτούμενων στειρώσεων του Dogs' Voice 95 αδέσποτες γάτες του Δήμου, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις γάτες. Ψηφιοποιήθηκε το μητρώο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Αλίμου για τα έτη 2017 και 2018. Παραδόθηκε micro-site που αφορά σε κάθε θέμα αστικής πανίδας του Δήμου (www.strayvoice.org/alimos) για διασύνδεση με το κεντρικό site του Δήμου Αλίμου και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αλίμου και παραδόθηκε από το Dogs' Voice προς χρήση ειδικό scanner αναγνώρισης microchip. Μας παραδόθηκε ειδική γατοπαγίδα και πραγματοποιήθηκε καμπάνια υιοθεσίας των 9 σκύλων του καταφύγιου που επέλεξε να ανεβάσει στην πλατφόρμα ο ΣΑΖΑ (Σωτηρία Αδέσποτων Ζώων Αλίμου).

Τι σημαίνει η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος για τον πολιτισμό και τη φιλοζωική κουλτούρα του Δήμου και με ποιους τρόπους συνέβαλε σε αυτή;
Ο Μίλαν Κούντερα λέει σ’ ένα έργο του το εξής: «Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της, αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: τα ζώα». Κακά τα ψέματα. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείχνει την ποιότητα του ήθους μας και του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου κάθε πρόγραμμα ειλικρινούς ζωοφιλίας, όπως αυτό που υιοθετήσαμε, συμβάλλει σε μια κουλτούρα υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα και στον πολιτισμό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της συνεργασίας και ποιος ο στόχος του Δημάρχου για το δήμο Αλίμου αναφορικά με την αντιμετώπιση που έχουν τα αδέσποτα ζώα;
Εφ’ όσον υπήρξαν θετικά τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φάσης, θα συνεχιστεί η συνεργασία και η προσπάθεια. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα ζώα αξιοπρεπή διαβίωση κι αγάπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης