Γαστρονομικώς… πιστοί!

desti3

Γεύσεις, περιοχές, λαογραφία και παραδόσεις συνδυάζονται στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δημιουργώντας μια εμπειρία γαστρονομικού ενδιαφέροντος παράλληλα με τον θρησκευτικό τουρισμό των περιοχών

Εμπειρίες και αφηγήσεις ταξιδιωτών συνοδεύουν την γαστρονομική ιστορία στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γεύσεις από όλη της Ελλάδα και τις ιδιαίτερες γιορτές της κάθε περιοχής.

Όπως διαβάζουμε στην συγκεκριμένη ενότητα: «Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τη δική της, ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση, εμπνευσμένη από το φυσικό περιβάλλον, δημιουργημένη από τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ανθρώπων, διαμορφωμένη από τα προϊόντα κάθε περιοχής και εμπνευσμένη από θρησκευτικές εορτές και παραδόσεις.

Η τοπική κουζίνα μπορεί να διαφέρει ακόμη και από χωριό σε χωριό, προσφέροντας απεριόριστες επιλογές που αρκούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Συχνά, η προετοιμασία συγκεκριμένου φαγητού ή γλυκού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρησκευτικής γιορτής ή ενός τοπικού πανηγυριού, έτσι ορισμένα εδέσματα έχει κανείς την ευκαιρία να τα δοκιμάσει μόνο μία φορά τον χρόνο».

Ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, ανάμεσα στις πολλές επιλογές που περιέχονται ξεχωρίζουν προορισμοί νησιών αλλά και ορεινών περιοχών με ιδιαίτερο παραδοσιακό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

«Στο χωριό Σελλασία, λίγο βορειότερα από τη Σπάρτη, είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια για την περίφημη «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που είναι αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα, το λάδι και τη βρώσιμη ελιά. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, που έρχεται από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της Λακωνίας και να γευτεί τα προϊόντα τους.

Στη Σκάλα Καλλονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «Γιορτή της σαρδέλας», διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και διαρκεί τρεις ημέρες. Οι σαρδέλες που αλιεύονται στην περιοχή θεωρούνται ως οι καλύτερες στην Ελλάδα. Η εορταστική ατμόσφαιρα επιτείνεται από τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και των παραδοσιακών χορών, καθιστώντας τη Γιορτή της Σαρδέλας ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές του νησιού.

Κάθε Σεπτέμβριο, στον Λαιμό, έδρα του Δήμου Πρεσπών, πραγματοποιείται «Γιορτή φασολιού και τσιρονιού» η οποία είναι αφιερωμένη δύο σημαντικότερα τοπικά προϊόντα των Πρεσπών. Τα φασόλια θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τα λιγότερο γνωστά τσιρόνια, τα μικρά ψάρια που ζουν στις λίμνες της Μακεδονίας, αλιεύονται στις Πρέσπες σε μεγάλες ποσότητες.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, είναι η «Γιορτή Κρασιού Ρομπόλας», η οποία στήνεται κάθε χρόνο στο χωριό Φραγκάτα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διοργάνωση της πρώτης Γιορτής Ρομπόλας έγινε το 1978 και είχε σκοπό να αναδειχτεί η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. Σήμερα η Γιορτή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο διήμερο φεστιβάλ μουσικής, χορού, γαστρονομίας και κεφιού στην κεντρική πλατεία Φραγκάτων. Το διεθνώς φημισμένο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.»

desti2
desti1
desti4

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bikini

Το νέο βιβλίο του ερευνητή δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Καφάογλου αξιοποιεί ένα σύμβολο της pop κουλτούρας - το «μαγιώ δύο τεμαχίων» - για να αφηγηθεί ιστορίες που σχετίζονται με τον κόσμο της τελευταίας 50ετίας

2-venetsianoi-stin-tino

Ο 34χρονος Efe Turumtay και ο 26χρονος Nikola Zaric, μουσικοί με κλασσικές σπουδές και ερμηνευτές ήχων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Τήνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού

people-trust-kypseli

Το The People’s Trust έρχεται να στηρίξει τους νέους «κατοίκους» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης που διαχειρίζεται το Impact Hub

1
insta-backstage

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει μια «instagram –φωτογραφική– συνάντηση» για τους θεατρόφιλους προσκαλώντας τους σε μια «backstage εμπειρία»

vasilis-varvaresos-1

Ο 35χρονος Βασίλης Βαρβαρέσος, πιανίστας, συνθέτης και διακεκριμένος μουσικός, συμμετέχει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου για δυο συναντήσεις στη μέση του Αυγούστου