Γαστρονομικώς… πιστοί!

desti3

Γεύσεις, περιοχές, λαογραφία και παραδόσεις συνδυάζονται στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δημιουργώντας μια εμπειρία γαστρονομικού ενδιαφέροντος παράλληλα με τον θρησκευτικό τουρισμό των περιοχών

Εμπειρίες και αφηγήσεις ταξιδιωτών συνοδεύουν την γαστρονομική ιστορία στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γεύσεις από όλη της Ελλάδα και τις ιδιαίτερες γιορτές της κάθε περιοχής.

Όπως διαβάζουμε στην συγκεκριμένη ενότητα: «Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τη δική της, ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση, εμπνευσμένη από το φυσικό περιβάλλον, δημιουργημένη από τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ανθρώπων, διαμορφωμένη από τα προϊόντα κάθε περιοχής και εμπνευσμένη από θρησκευτικές εορτές και παραδόσεις.

Η τοπική κουζίνα μπορεί να διαφέρει ακόμη και από χωριό σε χωριό, προσφέροντας απεριόριστες επιλογές που αρκούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Συχνά, η προετοιμασία συγκεκριμένου φαγητού ή γλυκού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρησκευτικής γιορτής ή ενός τοπικού πανηγυριού, έτσι ορισμένα εδέσματα έχει κανείς την ευκαιρία να τα δοκιμάσει μόνο μία φορά τον χρόνο».

Ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, ανάμεσα στις πολλές επιλογές που περιέχονται ξεχωρίζουν προορισμοί νησιών αλλά και ορεινών περιοχών με ιδιαίτερο παραδοσιακό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

«Στο χωριό Σελλασία, λίγο βορειότερα από τη Σπάρτη, είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια για την περίφημη «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που είναι αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα, το λάδι και τη βρώσιμη ελιά. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, που έρχεται από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της Λακωνίας και να γευτεί τα προϊόντα τους.

Στη Σκάλα Καλλονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «Γιορτή της σαρδέλας», διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και διαρκεί τρεις ημέρες. Οι σαρδέλες που αλιεύονται στην περιοχή θεωρούνται ως οι καλύτερες στην Ελλάδα. Η εορταστική ατμόσφαιρα επιτείνεται από τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και των παραδοσιακών χορών, καθιστώντας τη Γιορτή της Σαρδέλας ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές του νησιού.

Κάθε Σεπτέμβριο, στον Λαιμό, έδρα του Δήμου Πρεσπών, πραγματοποιείται «Γιορτή φασολιού και τσιρονιού» η οποία είναι αφιερωμένη δύο σημαντικότερα τοπικά προϊόντα των Πρεσπών. Τα φασόλια θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τα λιγότερο γνωστά τσιρόνια, τα μικρά ψάρια που ζουν στις λίμνες της Μακεδονίας, αλιεύονται στις Πρέσπες σε μεγάλες ποσότητες.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, είναι η «Γιορτή Κρασιού Ρομπόλας», η οποία στήνεται κάθε χρόνο στο χωριό Φραγκάτα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διοργάνωση της πρώτης Γιορτής Ρομπόλας έγινε το 1978 και είχε σκοπό να αναδειχτεί η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. Σήμερα η Γιορτή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο διήμερο φεστιβάλ μουσικής, χορού, γαστρονομίας και κεφιού στην κεντρική πλατεία Φραγκάτων. Το διεθνώς φημισμένο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.»

desti2
desti1
desti4

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dymani-prosfigias

Την ιστορία της Κλειώς Χατζηαλέξη -εργάτριας στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη εξιστορεί η θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς εστιάζοντας στην εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής

leonardo-da-vinci

75 μοντέλα εφευρέσεων, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδικών του και περισσότερα από 200 εκθέματα του Μουσείου «Leonardo da Vinci» της Ρώμης, θα βρίσκονται στην ομώνυμη έκθεση στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι

beer-chios

Μια νέα γυναίκα, η Στέλλα Δημητριάδου, που βρέθηκε να πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο μικροζυθοποιείο στο Κάμπο της Χίου είναι πίσω από την συνταγή της νέας ξεχωριστής μπύρας με το κυρίαρχο το τοπικό ιδίωμα