Γαστρονομικώς… πιστοί!

desti3

Γεύσεις, περιοχές, λαογραφία και παραδόσεις συνδυάζονται στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δημιουργώντας μια εμπειρία γαστρονομικού ενδιαφέροντος παράλληλα με τον θρησκευτικό τουρισμό των περιοχών

Εμπειρίες και αφηγήσεις ταξιδιωτών συνοδεύουν την γαστρονομική ιστορία στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γεύσεις από όλη της Ελλάδα και τις ιδιαίτερες γιορτές της κάθε περιοχής.

Όπως διαβάζουμε στην συγκεκριμένη ενότητα: «Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τη δική της, ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση, εμπνευσμένη από το φυσικό περιβάλλον, δημιουργημένη από τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ανθρώπων, διαμορφωμένη από τα προϊόντα κάθε περιοχής και εμπνευσμένη από θρησκευτικές εορτές και παραδόσεις.

Η τοπική κουζίνα μπορεί να διαφέρει ακόμη και από χωριό σε χωριό, προσφέροντας απεριόριστες επιλογές που αρκούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Συχνά, η προετοιμασία συγκεκριμένου φαγητού ή γλυκού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρησκευτικής γιορτής ή ενός τοπικού πανηγυριού, έτσι ορισμένα εδέσματα έχει κανείς την ευκαιρία να τα δοκιμάσει μόνο μία φορά τον χρόνο».

Ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, ανάμεσα στις πολλές επιλογές που περιέχονται ξεχωρίζουν προορισμοί νησιών αλλά και ορεινών περιοχών με ιδιαίτερο παραδοσιακό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

«Στο χωριό Σελλασία, λίγο βορειότερα από τη Σπάρτη, είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια για την περίφημη «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που είναι αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα, το λάδι και τη βρώσιμη ελιά. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, που έρχεται από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της Λακωνίας και να γευτεί τα προϊόντα τους.

Στη Σκάλα Καλλονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «Γιορτή της σαρδέλας», διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και διαρκεί τρεις ημέρες. Οι σαρδέλες που αλιεύονται στην περιοχή θεωρούνται ως οι καλύτερες στην Ελλάδα. Η εορταστική ατμόσφαιρα επιτείνεται από τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και των παραδοσιακών χορών, καθιστώντας τη Γιορτή της Σαρδέλας ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές του νησιού.

Κάθε Σεπτέμβριο, στον Λαιμό, έδρα του Δήμου Πρεσπών, πραγματοποιείται «Γιορτή φασολιού και τσιρονιού» η οποία είναι αφιερωμένη δύο σημαντικότερα τοπικά προϊόντα των Πρεσπών. Τα φασόλια θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τα λιγότερο γνωστά τσιρόνια, τα μικρά ψάρια που ζουν στις λίμνες της Μακεδονίας, αλιεύονται στις Πρέσπες σε μεγάλες ποσότητες.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, είναι η «Γιορτή Κρασιού Ρομπόλας», η οποία στήνεται κάθε χρόνο στο χωριό Φραγκάτα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διοργάνωση της πρώτης Γιορτής Ρομπόλας έγινε το 1978 και είχε σκοπό να αναδειχτεί η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. Σήμερα η Γιορτή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο διήμερο φεστιβάλ μουσικής, χορού, γαστρονομίας και κεφιού στην κεντρική πλατεία Φραγκάτων. Το διεθνώς φημισμένο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.»

desti2
desti1
desti4

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

magks

Ο 31χρονος Κωνσταντίνος Μαγκούφης, διπλωματούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διακρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας & επιχειρηματικότητας των Τρικάλων με μια ενδιαφέρουσα πρωτότυπη λύση

synagogi

Ένα δημοσίευμα μιας τοπικής εφημερίδας για την «απροσδόκητη επίσκεψη» του τραπεζίτη, συλλέκτη έργων τέχνης και πολιτικού Baron Ferdinand de Rothschild στη Χαλκίδα το 1897 αλλά και ένας δημόσιος περίπατος στα μνημεία της πόλης

stymphalia-lake-run-2019

Ένα μουσείο, μια λίμνη και ένας αγώνας δρόμου με πολλαπλές επιλογές. Το ΠΙΟΠ, «Η ΜΗΚΩΝΗ», και ο αθλητικός σύλλογος Λαύκας «Η Στυμφαλίς», σε συνεργασία με την Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου διοργανώνουν τον 4ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία «Stymphalia Lake Run 2019»

historistai

Η δημόσια ιστορία και η ελληνική πραγματικότητα. Η δραστηριότητα και η εμπειρία της Ομάδας hιστορισταί.

klabanis

Ο μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Πέτρος Κλαμπάνης διεκδικεί να συγκεντρώσει 20.000 δολάρια με καμπάνια μέσω του Kickstarter για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή, κυκλοφορία και προώθηση – προβολή του νέου album του, με τίτλο Irrationalities

bill-gate

Ο Σπύρος Αρσένης, πέραν από γνώστης όλων των πειρασμών αλλά και των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής είναι και πατέρας δύο αγοριών πράγμα που τον ώθησε να γράψει ένα βιβλίο με χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς

2
make-a-splash

Η Sun of a Beach ανέθεσε σε 8 γνωστούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα «από το συναίσθημα της πρώτης βουτιάς στη θάλασσα, από το καράβι που σαλπάρει αλλά και από ένα beach party». Τα έργα τους τυπώθηκαν σε ύφασμα και έγιναν μια limited edition σειρά από πετσέτες θαλάσσης / έργα τέχνης, που θα παρουσιαστούν στις 9 Μάιου στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη