Με οδηγό ένα βιβλίο

Με οδηγό ένα βιβλίο

Το ΠΙΟΠ οργανώνει μια δράση για να γνωρίσουν οι Αθηναίοι περπατώντας στους δρόμους της πόλης τα πιο σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα

zivas-piop
Με οδηγό το περιεχόμενο ενός σπουδαίου βιβλίου - Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών του αείμνηστου καθηγητή ΕΜΠ Διονύση Α. Ζήβα- το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που είναι και ο εκδότης του βιβλίου οργανώνει το Σάββατο 21 Απριλίου (από τις 10:00 έως και τις 11:30) τη θεματική δράση «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη», με σημείο συνάντησης το κεντρικό κτήριό του, στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6).

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου – ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, η δράση, ενταγμένη στις «Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου», αναπτύσσεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή αποσκοπεί στη γνωριμία με σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δράση «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη» που παρουσιάζει η ιστορικός Λίλα Πατσιάδου, θα οργανώνεται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα έως και τον Απρίλιο του 2019, διατρέχοντας τον ετήσιο εορτασμό της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Στο σημείο αυτό δύο λόγια για το βιβλίο του Ζήβα. Είναι γνωστό ότι το βιβλίο αποτελεί καρπό μακροχρόνιας συστηματικής έρευνας του αείμνηστου καθηγητή Ζήβα, ο οποίος συνέταξε 180 λήμματα για τα αντίστοιχα αρχιτεκτονήματα της αρχαίας, βυζαντινής, οθωμανικής Αθήνας, καθώς και αυτά της σύγχρονης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής της πόλης.

Κλείσιμο
Ο συγγραφέας, ιεραρχώντας το πολύ πλούσιο φωτογραφικό και αρχιτεκτονικό του αρχείο που είχε συγκροτήσει με στόχο αυτήν την έκδοση, επέλεξε το τελικό υλικό της έκδοσης με κριτήριο την παρουσίαση των δημόσιων και πολλών ιδιωτικών κτηρίων της Αθήνας, αυτών που χαρακτηρίζουν το διαμορφωμένο αστικό περιβάλλον. Ο Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών δίνει την δυνατότητα συστηματικής χρήσης του από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της, καθώς οριοθετεί και προτείνει διαδρομές τόσο εντός του ιστορικού κέντρου όσο και στην ευρύτερη πολεοδομική του ζώνη.

Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών και ευσύνοπτων κειμένων με τα πιο σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ανά κτήριο, λειτουργούν με αμεσότητα προς τον σκοπό αυτό, παράλληλα με τη χρήση των συνημμένων χαρτών (για την ιστορία ο οδηγός φιλοξενεί 213 εικόνες και 167 αρχιτεκτονικά σχέδια.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 325 6924, Δευτ.-Παρ. 12:00-17:00).

Info
Κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
210 3256922
www.piop.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης