Αφιέρωμα: Λούλα Αναγνωστάκη

Αφιέρωμα: Λούλα Αναγνωστάκη

Η μεγάλη κυρία του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου καθισμένη στη πολυθρόνα της –έτοιμη να ανάψει το επόμενο τσιγάρο της- συνεχίζει να μας κοιτάζει και μας παρατηρεί μέσα από τα μαύρα της γυαλιά…

loula
Στο τεύχος 114 του αειθαλούς περιοδικού Εντευκτήριο που εκδίδει με αγώνα ζωής ο Γιώργος Κορδομενίδης –ένα μοναδικό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης- μπορείτε να βρείτε ένα cd στο οποίο η Λούλα Αναγνωστάκη διαβάζει τον μονόλογό της “Ο ουρανός κατακόκκινος”. Όπως διαβάζουμε «πρόκειται για τη μοναδική διαθέσιμη ηχογράφηση της φωνής της, που την έκανε η ίδια σε φορητό κασετόφωνο». Άλλωστε, στο νέο τεύχους του περιοδικού Εντευκτήριο φιλοξενείται ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην εμβληματική θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη με τους Μάνο Καρατζογιάννη και Γιώργο Κορδομενίδη στην οργάνωση του σχετικού αφιερώματος.

Δείτε στο βίντεο τη συνοπτική παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Εντευκτήριο
Ξεφυλλίστε το Εντευκτήριο Νο 114 [ αφιέρωμα: Λούλα Αναγνωστάκη ]


Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στο τεύχος 114 του περιοδικού Εντευκτήριο μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως «προεόρτια» μια μεγάλης δέσμης ποικίλων εκδηλώσεων για την Λούλα Αναγνωστάκη που οργανώνεται στο Φεστιβάλ Αθηνών ( Επιμέλεια έκθεσης και αφιερώματος: Δήμητρα Κονδυλάκη, αρχειακή έρευνα - δραματουργική συνεργασία: Γρηγόρης Ιωαννίδης - Μάνος Καρατζογιάννης, σκηνογραφική μελέτη: Λουκία Μάρθα - Αλέξανδρος Βαζάκας).

Κλείσιμο
Στο site του Φεστιβάλ Αθηνών διαβάζουμε: «Τιμώντας την κορυφαία ελληνίδα δραματουργό που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στο έργο της και μας τη συστήνει εκ νέου.

Σε μια εποχή που το πολιτικό ταυτίζεται με το εξωστρεφές, το αφιέρωμα σε μια γυναίκα δραματουργό που προσεγγίζει το πολιτικό από μια εσωτερική, χαμηλόφωνη, υπαρξιακή σκοπιά έχει για μας ιδιαίτερη σημασία. Θέατρο της μνήμης, θέατρο της υπόγειας εγγραφής του ιστορικού στο προσωπικό, θέατρο που διερευνά σε βάθος την ανάγκη της διαφοράς, της ατομικότητας, της αντίστασης σε μια συλλογική μοίρα, το θέατρο της Αναγνωστάκη έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας συνομιλώντας, ωστόσο, επί ίσοις όροις με την ευρωπαϊκή σκηνή, χάρη στην ιδιαίτερη, προσωπική γλώσσα του. Γι’ αυτό είναι μοναδικό και μας αγγίζει πάντα, με τον τρόπο που ξεκλειδώνει ακόμη πτυχές της πραγματικότητάς μας.

«Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη» είναι ο τίτλος της ατμοσφαιρικής έκθεσης - εγκατάστασης που αποτυπώνει τη σχέση της ζωής και του έργου της κορυφαίας δραματουργού καθώς και την παραστασιακή διαδρομή της στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο.
loula-1

Στα πλαίσια του σχεδιασμού της έκθεσης πραγματοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο σκηνογραφίας - δραματουργίας με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τίτλος εργαστηρίου: «Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία. Εικαστικές - χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη», εισηγητές:Λουκία Μάρθα, Χαρά Αγαλιώτου, Γιάννης Σγούρας,αρχιτέκτονες (ΤΕΙ Αθήνας), Αλέξανδρος Βαζάκας, καθηγητής αρχιτεκτονικής(Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης), Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, επιμελήτρια της έκθεσης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης (Ημερομηνίες εργαστηρίου: 20-21-22 Απριλίου 2018).

Επιπλέον, το αφιέρωμα περιλαμβάνει παραστάσεις (Η πόλη, σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος και Eργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Ρούλα Πατεράκη) και ένα Συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών και συγγραφέων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης