Η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, η Μαυροκουντούρα και οι άλλες

Η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, η Μαυροκουντούρα και οι άλλες

Μια εκδήλωση-έκθεση στην Αθήνα για τη γνωριμία με τις γηγενείς ποικιλίες της Κεντρικής Ελλάδος - από τα Μεσόγεια μέχρι τον Τύρναβο

Η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, η Μαυροκουντούρα και οι άλλες
Η Μαλαγουζιά, το Σαββατιανό, το Βραδιανό, η Λημνιώνα, η Μαυροκουντούρα, το Μαύρο Μεσσενικόλα, το Μούχταρο, το Μοσχάτο Τυρνάβου.
Ονομασίες που μπορεί να έχετε ακούσει, που μπορεί να έχετε διαβάσει. Ονομασίες που αντιστοιχούν σε ποικιλίες και μάλιστα, σε γηγενείς ποικιλίες με ιστορία και παράδοση καλλιέργειας στην Κεντρική Ελλάδα. Οι περισσότερες είναι ερυθρές ποικιλίες, που αρχικά οινοποιηθήκαν σε ερυθρά ξηρά κρασιά, αλλά σήμερα οι οινόφιλοι τις βρίσκουν διαθέσιμες και σε ροζέ εκδοχές.

Ένας ποικιλιακός πλούτος που οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και δοκιμάσουν στην εκδήλωση - έκθεση γευστικής δοκιμής με τον τίτλο «Οινοκεντρικά» που γίνεται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τα Οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο Electra Metropolis.
Κλείσιμο

Φορέας της διοργάνωσης, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1998 και αριθμεί σήμερα 42 μέλη. Στα «Οινοκεντρικά» παίρνουν μέρος 20 οινοποιεία, από Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Αλλά, για να πάμε ξανά στις γηγενείς ποικιλίες, αρχίζοντας από την Μαλαγουζιά. Η Μαλαγουζιά, πατρίδα της κατά πάσα πιθανότητα, η δυτική Κεντρική Ελλάδα, η Αιτωλοακαρνανία, παράγει κρασιά αρωματικά, κομψά, με μέτρια οξύτητα και αρωματικά στοιχεία φρούτων και ανθέων. Ακολουθεί, το Σαββατιανό , μια ποικιλία που δίνει λευκά κρασιά μέτριου σώματος, ευκολόπιοτα και καθημερινά.

Από την άλλη, το Βραδυανό (ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας), δίνει κρασιά αρκετά αρωματικά , με καλή οξύτητα και στρογγυλεμένες τανίνες, ενώ η Λημνιώνα (ποικιλία της Θεσσαλίας), παράγει κρασιά με πλούσιες φινετσάτες τανίνες και κομψό σώμα. Η ίδια επιδέχεται μακρά παλαίωση και εκφράζεται όμορφα με την ωρίμανση στο βαρέλι.

Η Μαυροκουντούρα (ποικιλία της Κεντρικής Εύβοιας) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είναι από τις ελάχιστες ποικιλίες που έχει χρώμα και στην σάρκα της, δίνει κρασιά βαθύχρωμα με υψηλό δείκτη φαινολών, υψηλή οξύτητα, υπαρκτές τανίνες. Και εκείνη επιδέχεται μακρά παλαίωση και εκφράζεται όμορφα με την ωρίμανση στο βαρέλι. Τα ίδια ως προς την παλαίωση και την ωρίμανση ισχύουν και για το Μούχταρο (ποικιλία της Βοιωτίας), δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, μαλακές ταννίνες, τραγανή οξύτητα, καλή ικανότητα παλαίωσης και φρουτώδη χαρακτήρα.

Και για το τέλος, δύο ποικιλίες από την Θεσσαλία: το Μαύρο Μεσσενικόλα (ποικιλία της Καρδίτσας) είναι η μοναδική ζώνη ΠΟΠ της Κεντρικής Ελλάδας. Δίνει κόκκινα κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα λευκών κρασιών, αλλά στο στόμα εμφανίζεται στιβαρό με ευγενικές τανίνες. Το Μοσχάτο Τυρνάβου (ποικιλία του Τυρνάβου), δίνει κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, με πολύ μαλακές τανίνες, μόνο του είτε ως προσθήκη σε χαρμάνια και παράγει λευκά, ροζέ και ερυθρά, ξηρά και ημίξηρα.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές «ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τον μεγάλο ποικιλιακό πλούτο της Κεντρικής Ελλάδας διευρύνοντας τις γνώσεις του, να ξαναδοκιμάσει αγαπημένες ετικέτες, να ανακαλύψει νέες, να γνωρίσει τους Οινοποιούς, τα αμπελοτόπια και τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας». Οι ίδιοι επιμένουν ότι αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την διαφορετικότητα των μικροκλιμάτων που παρουσιάζει το αμπελουργικό ανάγλυφο της Κεντρικής Ελλάδας -στοιχεία που λειτουργούν μοναδικά για κάθε Οινοποιείο και για κάθε ένα παραγόμενο κρασί- έτσι όπως προέρχονται από τη μεγάλη έκταση του αμπελώνα της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται και παράλληλες εκδηλώσεις. Η μία εξ αυτών έχει ως θέμα «Μαλαγουζιές και Syrah της Κεντρικής Ελλάδας», ενώ ο Σίμος Γεωργόπουλος (οινογράφος - κριτικός οίνου και γεύσης) δοκιμάζει και σχολιάζει με τους συμμετέχοντες κρασιά από γηγενείς ποικιλίες του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας.

INFO
ΟΙΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ, 20 Νοεμβρίου 2016, Ξενοδοχείο Electra Metropolis. 12:00 - 14:00 Είσοδος για επαγγελματίες (δωρεάν), 14:00 - 20:00 Είσοδος για οινόφιλους (5 ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης