Jessica Jones: Η απρόθυμη υπερηρωίδα

Jessica Jones: Η απρόθυμη υπερηρωίδα

Η Marvel δημιούργησε για το Netflix μία σειρά που διαφέρει από όλα όσα μας έχει συνηθίσει

Jessica Jones: Η απρόθυμη υπερηρωίδα
«Οι πελάτες με προσλαμβάνουν για να βρω τη βρομιά. […] Αφού δουν την πραγματικότητα, πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Πρώτον να κάνουν κάτι για αυτό. Ή δεύτερον να συνεχίσουν να τo αρνούνται». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά να περιγράφει η Τζέσικα Τζόουνς το περιεχόμενο της νέας της καριέρας ως ιδιωτικής ντετέκτιβ. Αυτό όμως είναι και το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ίδια στη ζωή της από εδώ και πέρα. Βλέπετε, είναι μία υπερηρωίδα που εγκατέλειψε τη μάχη ενάντια στο κακό, όταν η ίδια έπεσε θύμα του.

Ο σατανικός Κίλγκρεϊβ/Purple Man, ο οποίος έχει τη δύναμη να ελέγχει το μυαλό των στόχων του (σκεφτείτε δηλαδή μία ικανότητα των Τζεντάι, η οποία έχει πέσει σε λιγότερο καλοκάγαθα χέρια), έμπλεξε στον ιστό του την Τζέσικα και τη διατήρησε ως υποχείριό του για αρκετούς μήνες, αναγκάζοντάς τη να κάνει φριχτά πράγματα. Ένα ατύχημα, το οποίο υποτίθεται ότι άφησε νεκρό τον Κίλγκρεϊβ, οδήγησε την Τζέσικα στην ελευθερία. Η μετάβαση, ωστόσο, στα νέα δεδομένα δεν ήταν απροβλημάτιστη. Η κεντρική ηρωίδα μας πάσχει από μετατραυματικό στρες, το έχει ρίξει στο αλκοόλ για να ξορκίσει τους δαίμονές της, εξακολουθεί να έχει φριχτούς εφιάλτες και αποφεύγει τις στενές σχέσεις, προτιμώντας μία μοναχική ζωή. Τώρα, ένα έτος μετά το ατύχημα, η Τζέσικα έχει την υποψία ότι ο Κίλγκρεϊβ κατάφερε με κάποιο τρόπο να επιβιώσει. Τι θα κάνει η ίδια; Θα συνεχίσει να το αρνείται και θα το βάλει στα πόδια ή θα «κάνει κάτι για αυτό»;

Κλείσιμο


Αν γνωρίζατε μόνο τα παραπάνω, δύσκολα θα φτάνατε στο συμπέρασμα ότι η Τζέσικα Τζόουνς είναι η νέα τηλεοπτική ηρωίδα της Marvel. Πώς θα ήταν δυνατόν να υπάρχει ένας τόσο σακατεμένος ήρωας στο σύμπαν των κόμικς; Και πώς γίνεται να θίγονται ευαίσθητα ζητήματα, όπως ο βιασμός, η κακοποίηση, ο αλκοολισμός και οι αμβλώσεις σε ένα τέτοιο είδος σειράς; Και όμως, η Marvel με τη νέα της παραγωγή για το Netflix δείχνει ότι «ενηλικιώνεται», αποκαλύπτοντας την προθυμία της να διηγηθεί ιστορίες με μεγαλύτερο βάθος και έκταση. Οι τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες -σε σύγκριση με τις ταινίες- προσφέρουν άφθονο χρόνο, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτή τη στροφή, κάτι που έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία με το “Agent Carter” και κυρίως με το “Daredevil”.

Το “Jessica Jones” είναι μία σειρά σκοτεινή, δυσοίωνη και πολλές φορές σου δίνει την εντύπωση ότι η σωτηρία δεν θα φτάσει ποτέ - και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η ίδια η ηρωίδα με τις υπερδυνάμεις της αδυνατεί να νικήσει τη Νέμεσή της; Αυτό το μείγμα φαντάζει εκ πρώτης όψεως ελάχιστα ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Και όμως, η σειρά καταφέρνει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, να σε κάνει να συμπαθήσεις ακόμα περισσότερο την ευάλωτη Τζέσικα και να θέλεις να δεις πού θα καταλήξει τελικά αυτό το ακανθώδες μονοπάτι που ακολουθεί.


Οι τίτλοι αρχής του "Jessica Jones" μας έχουν ένα Easter Egg. Βλέπει κανείς το σήμα των Avengers στον ουρανοξύστη στο βάθος αριστερά;

Είναι επίσης η πρώτη σειρά που έχει βάλει στον κεντρικό ρόλο μία υπερηρωίδα (αν και η Marvel κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς το “Agent Carter”, η βασική ηρωίδα δεν διαθέτει υπερδυνάμεις). Συνολικά, η γυναικεία παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη. Τρεις βασικοί ρόλοι ανήκουν σε γυναίκες: εκτός από την Τζέσικα (Κρίστεν Ρίτερ), συναντάμε την κολλητή της, Τρις Γουόκερ (Ρέιτσελ Τέιλορ) και τη δικηγόρο Τζέρι Χόγκαρθ (Κάρι Αν Μος, aka Trinity από το “Matrix”), ένας χαρακτήρας που στο κόμικ είναι ανδρικός. Πίσω από τις κάμερες, δε, στον ρόλο της δημιουργού συναντάμε τη Μελίσα Ρόζενμπεργκ, η οποία υπέγραψε το σενάριο των ταινιών “Twilight” (όχι ότι μπορεί να θεωρηθεί και ως μεγάλο πλεονέκτημα αυτό), αλλά και την παραγωγή της σειράς “Dexter” (τώρα, μάλιστα!).

Η Κρίστεν Ρίτερ είναι εξαιρετική στον ρόλο της Τζέσικα, δίνοντας μία γεμάτη ένταση ερμηνεία, η οποία εμπλουτίζεται με στιγμές ειρωνείας, αλλά και αυτοσαρκασμού. Για παράδειγμα, η Τζέσικα αρέσκεται να κάνει καζούρα στους «κοινούς θνητούς» που έχουν καλλιεργήσει συγκεκριμένα στερεότυπα για τους υπερήρωες (η σειρά εκτυλίσσεται μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας των “Avengers” που είχαν ως αποτέλεσμα το γκρέμισμα μεγάλων τμημάτων της Νέας Υόρκης), εντείνοντας τις φοβίες τους και απειλώντας τους ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να τους καταστρέψει - κάτι βέβαια που δεν θα κάνει ποτέ.


Girl power! Η Τζέσικα Τζόουνς (Κρίστεν Ρίτερ) με την κυνική δικηγόρο Τζέρι Χόγκαρθ (Κάρι Αν Μος)

Η Ρίτερ απάντησε σε ερώτηση του Έιμπραχαμ Ρίσμαν του “Vulture” για το εάν θεωρεί τη σειρά φεμινιστική: «Σίγουρα! Θεωρώ τη σειρά αξιόλογη […]. Είναι πρωτοποριακή σε τόσα πολλά επίπεδο εξαιτίας της θηλυκής σκοπιάς, όλων των γυναικών που απασχολήσαμε μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο για μένα είναι όταν οι γυναίκες βλέπουν τη σειρά και τη λατρεύουν και έρχονται σε αυτή όχι ως fans της Marvel».

Μεγάλο σημείο αναφοράς είναι και ο κακός της σειράς, ο Κίλγκρεϊβ. Στην ουσία, η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από το δίπολο που σχηματίζει με την Τζέσικα, με ορισμένες παράλληλες ιστορίες (περιορισμένης έκτασης), όπως αυτή της Χόγκαρθ που θέλει να χωρίσει τη σύζυγό της (το γένος είναι σωστό, μην απορείτε), να χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν χρόνο. Στον ρόλο του βλέπουμε τον Ντέιβιντ Τέναντ, ένα από τα αγαπημένα παιδιά της geek κουλτούρας, κυρίως χάρη στη συμμετοχή του στο “Doctor Who”. Ο Σκοτσέζος ηθοποιός φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη από τον Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο που υποδύθηκε τον Γουίλσον Φισκ στην άλλη σειρά που προβλήθηκε φέτος στο Netflix και στηρίχτηκε στο υλικό της Marvel, το “Daredevil” (χωρίς ωστόσο ο Τέναντ να φτάσει την ερμηνεία του επιβλητικού Ντ’ Ονόφριο), για να δημιουργήσει παράδοση στην παρουσίαση πολυδιάστατων κακών, ικανών να κλέψουν την παράσταση.


Ο τρομακτικός κακός της σειράς, Κίλγκρεϊβ (Ντέιβιντ Τέναντ) 

Ο Κίλγκρεϊβ παρουσιάζεται ως ένας εγωπαθής σαδιστής που χρησιμοποιεί τη δύναμη του ελέγχου του μυαλού για να παίξει με τους ανθρώπους που συναντά, όπως παίζει ένα παιδί με τα μυρμήγκια. Ο ίδιος δεν έχει κάποιο μεγάλο σχέδιο να κατακτήσει τον κόσμο˙ αρκείται να προκαλεί δεινά στους γύρω του, έναν άνθρωπο κάθε φορά, γιατί αυτό είναι κάτι που τον «γεμίζει». Στα κόμικς ο χαρακτήρας εκτέθηκε σε μία χημική ουσία που του έδωσε τη δύναμη του ελέγχου του νου και χρωμάτισε μοβ όλο του το σώμα, εξ ου και η ονομασία Purple Man. Ευτυχώς, οι παραγωγοί της σειράς επέλεξαν να αφήσουν απ’ έξω αυτή τη λεπτομέρεια, η οποία πιθανότατα θα υποβάθμιζε τον χαρακτήρα σε καρικατούρα. Ο Τέναντ σχολιάζει για την υπερδύναμη του Κίλγκρεϊβ: «Είναι κάτι που όλοι μας κατά καιρό έχουμε φαντασιωθεί. Για αυτόν τον λόγο [ο Κίλγκρεϊβ] είναι ιδιαίτερα τρομακτικός στον κόσμο».

Ο πρώτος κύκλος 13 επεισοδίων έχει ήδη ανέβει στο Netflix από τις 20 Νοεμβρίου. Η σειρά διατηρεί το momentum που δημιούργησε το “Daredevil” πριν από λίγους μήνες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πλατφόρμα video streaming που έχει επενδύσει πολλά στο σύμπαν της Marvel. Ήδη το “Daredevil” έχει ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν, η οποία θα προβληθεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά, ενώ ακολουθούν το “Luke Cage” (βασισμένο στον ομώνυμο ήρωα-αμόρε της Τζέσικα που μας συστήθηκε στο “Jessica Jones”) και το “Iron Fist”. Αυτές οι τέσσερις σειρές θα μας οδηγήσουν στην καταληκτική μίνι σειρά “Defenders”, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι ήρωες που θα έχουμε δει ως τότε (ένα είδος μίνι “Avengers”).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης