Asset ή εικονική πραγματικότητα
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Asset ή εικονική πραγματικότητα

Ως Asset ορίζεται γενικά ένα χρήσιμο ή πολύτιμο αντικείμενο, ή ένα πολύτιμο άτομο. Στην Οικονομική Επιστήμη, ως Asset, αναφέρεται το σύνολο των οικονομικών πόρων μιας  επιχείρησης, που έχουν χρηματική αξία και αναμένεται ότι η εκμετάλλευση τους θα έχει  οικονομικά και άλλα οφέλη. 

Όπως καταλαβαίνουμε άρα, οι έννοιες Asset και ωφέλεια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και επομένως, κάποιος για να χαρακτηριστεί ως Asset, πρέπει να είναι πολύτιμος στον χώρο του.
... Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σε μια τηλεοπτική εκπομπή που βρέθηκα με πολύ γνωστό στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τον ρώτησα για την επόμενη μέρα του κόμματος του , και αν υπάρχει θέμα εκλογής προέδρου από την βάση…

Η απάντηση του ήταν : «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού ο Αλέξης είναι το ισχυρό Asset του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χωρίς εκείνον το κόμμα θα ήταν στο 4%»…

Τον ρώτησα στην συνέχεια, πως συμβιβάζεται, ένα αριστερό κόμμα, η ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό , να είναι τόσο αρχηγικό, αφού η αριστερή ιδεολογία, είναι ουσιαστικά απρόσωπη.
Κλείσιμο
Η απάντηση που πήρα ήταν ενδιαφέρουσα..

«Τα αριστερά κινήματα δεν είναι αρχηγικά. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις στην διαδρομή της ιστορίας, που σφραγιστήκαν από προσωπικότητες όπως αυτές του Λένιν, του Κάστρο και του Τσεγκεβάρα... Έτσι μπορεί να θεωρηθεί και ο Αλέξης »...(!).

Για να υπάρχει ένας κοινός τόπος και μέτρο σύγκρισης, θα παραθέσω κάποια ιστορικά στοιχεία για τα πρόσωπα που μόλις αναφέρθηκαν..
Ο Βλαντιμίρ Λένιν, ήταν ο εμπνευστής και ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 και επικεφαλής της Ε.Σ.Σ.Δ, ηγέτης της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του μπολσεβικικού κόμματος, ενώ, παράλληλα, θεωρείται και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής επιστήμης.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ήταν επαναστάτης και πολιτικός, Πρωθυπουργός αρχικά και στη συνέχεια Πρόεδρος της Κούβας από το 1959 έως το 2008. Θεωρούνταν ως ένα από τα τελευταία σύμβολα της Κομμουνιστικής Επανάστασης και Θρύλος για την Κούβα, ενώ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κομουνιστές πολιτικούς στην ιστορία ….

Ο Ερνέστο Τσεγκεβάρα, υπήρξε ο πρώτος αντάρτης στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας. Μία από τις σημαντικότερες κομουνιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ηγετική φυσιογνωμία της Κουβανικής Επανάστασης και σύμβολο της αιώνιας επανάστασης, για τους θιασώτες της ….

Όπως καταλαβαίνουμε, φυσικά και οι τρεις αυτές προσωπικότητες άφησαν το αποτύπωμα τους, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην Παγκόσμια Ιστορία, και μπορούν και πρέπει να αναγνωρίζονται ως ισχυρά assets για την αριστερή ιδεολογία.

Διαθέτει όμως ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, τα απαραίτητα κριτήρια για να μπορεί να αναγνωρίζεται ως μία αριστερή προσωπικότητα τέτοιου παγκόσμιου βεληνεκούς;
Μπορεί να αναμετρηθεί με αντίστοιχα μεγέθη και να θεωρηθεί ισχυρό asset της αριστεράς , ακόμα και στη χώρα μας;
Πως αποτιμάται η παρουσία του, αν όχι στη Διεθνή, τουλάχιστον, στην Ελληνική πολιτική σκηνή;

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ηγείται ενός κόμματος που ανέλαβε την εξουσία με την ψήφο του λαού, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες, διεγείροντας τα πιο ταπεινά ένστικτα του πληθυσμού.
Υπέγραψε το τρίτο, σκληρό μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ υπέγραψε με οριακή και συγκυριακή βουλευτική πλειοψηφία, την συμφωνία των Πρεσπών ,παρά την προφανή αντίθετη άποψη του Ελληνικού λαού, που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να αποτυπώσει, ζητώντας την έγκρισή του…

Το «όχι» στο δημοψήφισμα το μετέτρεψε σε «ναι» οδηγώντας τη χώρα σε Capital Controls, και ανέθεσε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και διαπραγματευτή της χώρας μας ,σε έναν άνθρωπο, που τότε χαρακτήριζε ως επίσης ισχυρό asset, με τα γνωστά αποτελέσματα, και την παραλίγο έξωση της Ελλάδας από την ΕΕ…

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δίχασε τους Έλληνες με το να συνθλίψει οικονομικά την μεσαία τάξη και νομοθέτησε αμφιλεγόμενα νομοθετήματα στην Παιδεία, την Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α. Ακόμα, η ιδεοληπτική και αναποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, είναι η αιτία της θλιβερής εικόνας που επικρατεί τώρα στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν γίνει αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, ενώ οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση.

Η πρόσφατη ομολογία του πρώην Προέδρου της Βουλής , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, και παρόλα αυτά προκέλεσε εκλογές κινούμενος στα ορια της θεσμικής εκτροπής , με την ευκαιρία εκλογής, Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτονόητα χρεώνεται και στον πρόεδρο του κόμματος. Ενώ για την επιλογή των προσώπων στις κυβερνητικές θέσεις, επικράτησαν στις περισσότερες περιπτώσεις κριτήρια πέρα από την αξιοκρατία

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν άραγε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό asset;

….Εικονική Πραγματικότητα, είναι δημιουργία φανταστικού περιβάλλοντος, πέρα από τον πραγματικό κόσμο...

Η άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , ότι ο πρόεδρος τους είναι μια ιστορική προσωπικότητα της εμβέλειας του …Λένιν, του Κάστρο και του Τσεγκεβάρα , μόνο ως εικονική πραγματικότητα μπορεί να ερμηνευθεί…


*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network