Επιβλαβείς πολιτικές μεταλλάξεις...
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Επιβλαβείς πολιτικές μεταλλάξεις...

Μετάλλαξη στην γλώσσα της επιστήμης, ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να γίνει στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού.

Ένας βασικός παράγοντας που τις προκαλεί τις μεταλλάξεις, είναι το περιβάλλον. Εκ του αποτελέσματος, στην εξέλιξη των ειδών, οι μεταλλάξεις χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές, εάν συμβάλλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού, σε επιβλαβείς εάν συμβάλλουν στο αντίθετο και σε ουδέτερες εάν δεν έχουν καμία επίδραση στο είδος. Οι ευνοϊκές μεταλλάξεις είναι πιο σπάνιες. Συχνότερες είναι οι ουδέτερες μεταλλάξεις , οι οποίες δεν επηρεάζουν τον φαινότυπο, δηλαδή την εμφάνιση και τη λειτουργία του οργανισμού . Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαφανίζονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου, αφού το είδος στο οποίο συμβαίνουν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι μεταλλάξεις που υπέστη το γενετικό υλικό όλων των εμβρύων όντων κατά την διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας ,συνέβαλλαν καθοριστικά στην μορφή που έχει η ζωή σήμερα.

Μεταλλάξεις όμως συμβαίνουν συνεχώς και στο πεδίο της πολιτικής , τόσο στο διεθνές, όσο και στο Ελληνικό περιβάλλον…

Αλλαγές απόψεων και θέσεων, διαμετρικά αντίθετες με τις αρχικές που είχαν διατυπωθεί, είναι όχι ασυνήθεις τόσο για το πολιτικό προσωπικό, όσο και για τους πολιτικούς σχηματισμούς.

… Πολιτικές μεταλλάξεις στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, έχουν συμβεί πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετάλλαξη της κυβέρνησης του 1981, πού κατέλαβε την εξουσία επαγγελλόμενη τα πάντα, τόσο όσον αφορούσε την εσωτερική πολιτική με το σύνθημα “ο λαός στην εξουσία” , όσο και ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρα, με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το « ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο…» . Βέβαια τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Το μόνο που συνέβη, ήταν μια εντυπωσιακή μετάλλαξη των κυβερνώντων …Η μετάλλαξη αυτή όμως τότε, συνέβη σε ένα ευνοϊκό διεθνές και εγχώριο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, και παρ’ ότι ήταν επιβλαβής μετάλλαξη , έγινε αποδεκτή από τον Ελληνικό Λαό.

Ως προς τα αίτια εκείνης της μετάλλαξης , ίσως έπαιξε ρόλο η κατάσταση της υγείας του τότε πρωθυπουργού, όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Παρασκευάς Αυγερινός, βασικό στέλεχος της κυβέρνησης εκείνης: Ο Π. Αυγερινός αποκάλυψε πως το 1979 του τηλεφώνησε η σύζυγος του πρωθυπουργού και του ζήτησε να ανέβει στο Καστρί γιατί ο πρωθυπουργός δεν ήταν καλά. “Τον βρήκα αμίλητο, σε μια πολυθρόνα, με τη ρόμπα του” αναφέρει ο κ. Αυγερινός και συνεχίζει: “Τον συνόδευσα στον ψυχίατρό του και η διάγνωση ήταν βαριά κατάθλιψη. Όταν ο πρωθυπουργός άκουσε τη διάγνωση δεν εξεπλάγη, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι το ήξερε από παλιά”.

Αλλά την μεγαλύτερη πολιτική μετάλλαξη, την πλέον εντυπωσιακή, που βίωσε η χώρα, ήταν η μετάλλαξη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
… Κατέλαβε την εξουσία στο όνομα και με τις αξίες της αριστεράς, υποσχέθηκε ευημερία, μείωση φόρων, προστασία των αδυνάτων, άμεση έξοδο από τα μνημόνια, καλύτερη Υγεία και Παιδεία και καλύτερη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων…

Αντί για αυτά , στην πράξη εφαρμόσθηκαν ακριβώς τα αντίθετα. Αντί της ευημερίας του Λαού , επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του, αύξηση των άμεσων και εμμέσων φόρων, έλλειψη προστασίας των αδυνάτων , παραμονή στα μνημόνια, χειρότερη Υγεία και Παιδεία και τα διεθνή θέματα της χώρας μας διολίσθησαν στο χειρότερο σημείο. Με την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική , οι παραδοσιακοί σύμμαχοι αντιμετώπιζαν την χώρα με καχυποψία, ακόμα και με εχθρότητα. Και σε αυτό το περιβάλλον , οι Τούρκοι γείτονες, απροκάλυπτα πλέον άρχισαν να διεκδικούν εθνικά μας εδάφη. Και παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες , χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός εσχάτης πίεσης προς την πατρίδα μας. Και όταν, οι τότε κυβερνώντες διαπίστωσαν το αδιέξοδο και τους κινδύνους της πολιτικής τους, «μεταλλάχθηκαν», χρησιμοποίησαν «αποδιοπομπαίους τράγους» ( όπως ο τότε Υπουργός οικονομικών), εγκαταλείφθηκαν από μεγάλο αριθμό «συντρόφων» (Π.Λαφαζάνης) που αντιδρούσαν στην απίστευτη μετάλλαξή τους και τελικά υπέκυψαν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και των συμμάχων, παρουσιαζόμενοι ως ακραίοι Ευρωπαϊστές!... Δέχθηκαν να υπογράψουν εθνικά επιζήμιες συνθήκες ( Πρέσπες), δέχθηκαν την απαράδεκτη συμφωνία για τους μετανάστες-πρόσφυγες που συμφώνησε η ΕΕ με την Τουρκία, δέχθηκαν το κλείσιμο των συνόρων Βορείων χωρών της συμμαχίας για τους μετανάστες και κατάντησαν τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου , άθλιες αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών…
Κλείσιμο
Δεν ξέρω αν η μετάλλαξη αυτή είχε σχέση με θέματα υγείας

(όπως αυτά που περιγράφει ο Π. Αυγερινός για τον Α. Παπανδρέου) , αν είχε σχέση με αδυναμία διαχείρισης της εξουσίας, ή αν, (και είναι το χειρότερο σενάριο) , έχει σχέση με συνειδητές επιλογές απότοκες ιδεοληψιών…
Η πολιτική όμως αυτή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ , ήταν επιβλαβής. Και από αυτή την μετάλλαξη, προέκυψε ένας πολιτικός σχηματισμός μη βιώσιμος.

Την επιβλαβή όμως αυτή πολιτική μετάλλαξη , ευτυχώς διέγνωσε έγκαιρα ο Ελληνικός λαός.

Και την 7η Ιουλίου 2019 με την ψήφο του, την έθεσε στο περιθώριο της ιστορίας…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK