Στη μνήμη των θυμάτων!

Τάκης Πουρναράκης

Στη μνήμη των θυμάτων!

Αρκεί μια στιγμή, ένα λάθος, μια απροσεξία, μια αδεξιότητα, ένα SMS για να καταστραφούν για πάντα οι ζωές πολλών ανθρώπων.

Αυτή η Κυριακή 20 Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων. Καθιερώθηκε ως τέτοια το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την ίδια εποχή (3η Κυριακή Νοεμβρίου). Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον κάποιους θανάτους και τραυματισμούς.  Κάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Σε αρκετά σημεία ανά την Ελλάδα αυτή την Κυριακή γίνονται σχετικές δράσεις. Στην Ρόδο, στην Κατερίνη, στο Λεβίδι Αρκαδίας, στα Χανιά και αλλού. Η Ελλάδα ετησίως πληρώνει βαρύ τίμημα σε θύματα τροχαίων, που ξεπερνούν τους 1500 ανθρώπους (σ.σ: ένα κεφαλοχώρι χάνεται κάθε χρόνο). Ακόμη πιο επώδυνο είναι αυτό που συμβαίνει με τους βαριά τραυματισμένους που σακατεύονται για την υπόλοιπη ζωή τους. Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιο, είναι βέβαιο πως μια σημαντική μείωση των τροχαίων σε όλη τη χώρα θα έδινε ανάσα στα ταμεία και θα είχε αισθητή απήχηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι που από τη μια στιγμή στην άλλη
Κλείσιμο
έχασαν το δικό τους άνθρωπο σηκώνουν το δικό τους σταυρό μαρτυρίου. Όσοι επιβιώνουν από το τροχαίο αλλά βλέπουν το δικό τους άνθρωπο να ξεψυχάει δίπλα τους δεν το ξεπερνούν ποτέ.  Ακόμη κι αυτοί που προκαλούν το θάνατο στιγματίζονται για μια ζωή.

Στην Αγγλία ένας φορτηγατζής πρόσφατα σκότωσε μια μητέρα με 3 παιδιά επειδή πήρε τα μάτια του από το δρόμο για ν’ αλλάξει μουσική στο κινητό του. Το συγκεκριμένο βίντεο ίσως αποτελέσει θρυαλλίδα για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί η χρήση των κινητών στο αυτοκίνητο.

Παραθέτουμε τους 10 χρυσούς κανόνες της FIA για την οδική ασφάλεια:

  • Φοράω ζώνη ασφαλείας
  • Σέβομαι τους κανόνες των αυτοκινητόδρομων
  • Υπακούω στα όρια ταχύτητας
  • Ελέγχω τα ελαστικά μου (πίεση, κατάσταση ακόμη και τη ρεζέρβα)
  • Οδηγώ νηφάλιος  (είμαι επικίνδυνος μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών)
  • Προστατεύω τα παιδιά μου (παιδικό κάθισμα)
  • Προσέχω ( η χρήση του κινητού με καθιστά επικίνδυνο)
  • Σταματώ όταν είμαι κουρασμένος (καλύτερα να φτάσω αργά παρά καθόλου)
  • Φοράω κράνος (στη μοτοσυκλέτα και στο ποδήλατο)
  • Είμαι υποχωρητικός και ευγενικός (σέβομαι τους άλλους οδηγούς)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ