Διακοπές με Google Maps!

Τάκης Πουρναράκης

Διακοπές με Google Maps!

Η εικόνα του σταντ με τους χάρτες του νησιού, στο μίνι μάρκετ ξεθωριάζει. Πολύ σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνονται αυτοί οι χάρτες. Περιέχουν ελάχιστες πληροφορίες είναι δύσχρηστοι και διόλου ανθεκτικοί.

Το χάρτινο τραπεζομάντηλο που έχει τυπωμένο το χάρτη της περιοχής ήταν μια εξαιρετική ιδέα που πολύ σύντομα θα περάσει στη λήθη του παρελθόντος. Πλέον για την επιχείρηση σημασία έχουν οι φωτογραφίες της στο Google Maps αλλά και οι πληροφορίες που δίνονται στους υποψήφιους πελάτες μέσω των ηλεκτρονικών χαρτών.

Καλώς ήρθατε στη νέα τάξη πραγμάτων μπορείτε να δείτε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη σα να είστε εκεί. Φτάνεις για πρώτη φορά στο νησί και ξέρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Για να ακριβολογούμε όλα όσα περιέχονται στο Google maps. Όλες τις παραλίες, ποιές έχουν ξαπλώστρες, ποιές έχουν beach bar, ποιές απαγκιάζουν στο βοριά ποιές είναι για surfing και ούτε ο καθεξής. Όλα τα παραλιακά λιμανάκια, τους δρόμους τις προσβάσεις, τις κοπάνες, τις εναλλακτικές τα έχεις όλα στο κινητό σου διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις λεφτά για σύνδεση στο internet από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όταν βρεθείς σε περιοχή WIFI κάνεις την έρευνά σου και όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα ακόμη και όταν είσαι εκτός σύνδεσης, υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι' αυτό. Αν θες φυσικά μπορεί να σου κάνει και πλοήγηση το σύστημα Navi του Google Maps μέχρι το εκάστοτε σημείο αλλά αυτό είναι το εύκολο. Το θέμα είναι να αποφασίσεις που θες να πας βλέποντας όλη την περιοχή από ψηλά.



Σα να πετάς με παραπέντε και μπορείς να δεις όλο τον τόπο και ν' αποφασίσεις τι σου αρέσει.
Κλείσιμο
"Παιδιά υπάρχει μια παραλία που δεν την ξέρουν πολλοί..." είναι μια συνηθισμένη καλοκαιρινή ατάκα στις παρέες του Αυγούστου. Πλέον δεν υπάρχει λόγος για άλλο μυστήριο, ούτε για ατελείωτες προσπάθειες προφορικής κατεύθυνσης. Απλά ανοίγεις το Google Maps βάζεις ένα ηλεκτρονικό σημάδι στην παραλία και μοιράζεσαι την πληροφορία. Αυτός που λαμβάνει το μήνυμα (σ.σ: με οιονδήποτε τρόπο) πατάει το σχετικό link αυτό ανοίγει στο δικό του Google Maps, το βλέπει και αν του αρέσει επιλέγει πλοήγηση μέχρι εκεί.  Δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθείτε να εξηγήσετε υπομονετικά στην Τούλα που τα μεταφέρει στο Θανάση ο οποίος οδηγεί πως να έρθουν μέχρι το "Γαϊδουροκοιλιά Resort". Με το share στο Google Maps στείλτε της το σημείο.





Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται το ξενοδοχείο που θέλετε να κλείσετε. Απαγκιάζει στο βοριά; Είναι δυτικά προσανατολισμένα τα δωμάτια; Μήπως έχει κανένα έλος με κουνούπια δίπλα; Είναι όντως πάνω στην παραλία; Να το προχωρήσω ακόμη παραπέρα; Αποφασίζεται να πάτε π.χ. Νάξο. Βρίσκεται στο Google Maps την τοποθεσία που σας αρέσει να μείνετε: "Θα μείνω στο Αγ. Προκόπιο". Ανοίγεις το Google Maps και βλέπεις ποια ξενοδοχεία βρίσκονται στην περιοχή που σου αρέσει και σε ποια ακριβώς απόσταση από τη θάλασσα. Σα να είσαι επιτόπου... άσε τους υπόλοιπους να ψάχνονται στο booking.
Το Google Maps σου δείχνει και την πυκνότητα της κυκλοφορίας εκεί που θες να πας έτσι αποφεύγεις κακοτοπιές όπως η Χώρα της Μυκόνου την ώρα που αποβιβάζει το καράβι. Σου εκθειάζουν ένα συγκεκριμένο εστιατόριο στην Απείρανθο της Νάξου ή στη Νάουσα της Πάρου; Το βρίσκεις ενόσω εξελίσσεται η συζήτηση στο Google Maps. Βλέπεις αν όντως έχει parking και θέα στη θάλασσα, μαθαίνεις το μενού και τις τιμές, τηλεφωνείς, κάνεις κράτηση αναφέροντας συγκεκριμένο τραπέζι σα να πηγαίνεις συνέχεια στο μαγαζί - έχεις δει το χώρο στο Google Maps - και μετά επιλέγεις να πλοηγηθείς μέχρι εκεί. Αν σου αρέσει ανεβάζεις στο Google Maps δική σου φωτογραφία και σχόλιο. 





Στα καθ' υμάς πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων σου δίνουν ήδη τη δυνατότητα να "μεταφέρεις το σημείο Google Maps" από το smartphone ή το tablet σου στο Navigation του αυτοκινήτου που δε χρειάζεται data και δε μένει από μπαταρία. Αυτή η λειτουργία υπήρχε διαθέσιμη στην BMW X3 που είχαμε στα χέρια μας αυτό το διάστημα. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία διαδραστικού χάρτη στο σύστημα πλοήγησης της BMW πήγαμε "παντού" χωρίς να χαθούμε ούτε μια φορά, χωρίς να ρωτήσουμε ούτε μια φορά, χωρίς να αγχωθούμε ούτε μια φορά. Αυτό πέρα των άλλων είναι σημαντικό θέμα οδικής ασφάλειας αλλά και οικονομίας. Ο οδηγός που "ψάχνετε" δεν προσέχει το δρόμο, οι αναστροφές σπάνια επιτρέπονται από τον ΚΟΚ ενώ οι στάσεις "όπου να' ναι" εγκυμονούν κινδύνους. Επιπλέον οι αναίτιοι κύκλοι "χαθήκαμε καλέ Κώστα" κοστίζουν σε καύσιμο και χρόνο. Άλλοι κατασκευαστές όπως οι Audi/Porsche εφόσον η ποιότητα σύνδεσης το επιτρέπει, προβάλλουν/συνδυάζουν τα Google Maps με το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου στο ηλεκτρονικό ταμπλό ή στην οθόνη multimedia του αυτοκινήτου.

Κλείνω με ένα ευτράπελο:  Άνω Κουφονήσι, τόπος μαγικός που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε. Το νησί έχει ακόμη χωματόδρομους και δεν υπάρχουν κάθετες συνδέσεις. Για να πας από το ένα σημείο στο άλλο πρέπει να επιστρέψεις στη Χώρα. Ως φανατικός ποδηλάτης, νοίκιασα ποδήλατο. Ωραία φάση, έφτασα στο Φανό και αποφάσισα να πάω μέχρι το Πορί. Καθώς δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες, ούτε σήμανση άνοιξα το Google Maps και προσπάθησα να βρω δρόμο. Ακολούθησα ένα χωματόδρομο βατό, που έβγαζε στο Πορί. Έπεσα πάνω σε μαντρότοιχο. Αναγκάστηκα να πάρω το ποδήλατο στον ώμο να διασχίσω το μαντρί (σ.σ.: ευτυχώς τα σκυλιά ήταν δεμένα) για να συνεχίσω την πορεία μου. Ο συμπαθής κατά τα άλλα, κτηνοτρόφος μου είπε: "Α γι' αυτό το δρόμο λες, το έκλεισα εκεί για να μη φεύγουν τα πρόβατα προς τα κάτω και τα κυνηγάω"!


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ